Annonce
Debat

Debat: Børn i Gaza er født som flygtninge til fattigdom og krig

Annonce

Jana kunne godt bruge en ”børnenes statsminister.” Den lille pige er fire år gammel, men viser allerede tegn på at være ramt af traumer og symptomer på alvorlig psykisk uligevægtighed. Pludselig sidder Jana apatisk hen, pludselig begynder hun at skrige. Ofte nægter hun at spise, men bider i stedet negle. Den fire-årige Jana er født som flygtning i en lejr i den sydlige del af Gaza – et lille landområde på størrelse med Lolland omkranset af Israel, Egypten og Middelhavet. Her vokser hun op med fattigdom, frygt for nye luftangreb og forældre, hvis fremtidsudsigter er ligeså trøstesløse som deres økonomiske og sociale situation, og som derfor har svært ved at give Jana den tryghed, hun som barn har brug for.

Jana har brug for hjælp, og det samme har rigtig mange andre af Gazas henved 500.000 flygtningebørn. Tallene fra FN taler deres tydelige sprog: Hver fjerde barn i Gaza har brug for psykosocial støtte, og netop den hjælp har Jena fået af Mellemfolkeligt Samvirke, der sammen med den lokale organisation Wefaq driver et såkaldt Family Support Center i den sydlige del af det krise- og konfliktramte Gaza.

Som navnet på centeret antyder, er målgruppen for vores indsats ikke kun Gazas flygtningebørn. Også børnenes forældre kan få hjælp, for de er ofte selv traumatiserede af den håbløse fattigdom og verdens højeste arbejdsløshed på langt over 50 procent, som plager Gaza som følge af krig, Israels økonomiske blokade og de lokale myndigheders stærkt mangelfulde regeringsførelse.

Så Janas mor, Sameha, kommer også i centeret, der blandt andet tjener som mødested for mor og datter. Janas forældre er nemlig skilt. Det blev de, da moderen var gravid med Jana. Efterhånden som familiens økonomiske situation forværredes, blev Janas far mere og mere voldelig, men på grund af de sociale strukturer i Gaza og tilsidesættelsen af kvindernes rettigheder er det Janas far, der har fået forældremyndigheden. Så Jana så ikke sin mor, fra hun var seks måneder til hun var tre år. Først da lykkedes det med juridisk støtte fra vores center at få en tilladelse fra den lokale sharia-domstol, så moderen kunne være sammen med sin datter et par timer om ugen. Dog skulle mødet finde sted på den lokale politistation, og først efter at vi har opsøgt faderen og indgået en aftale med ham, kan Jana og hendes mor nu i stedet for mødes i trygge rammer i centeret.

Beretningen om Jana og hendes mor er blot én ud af mange i Gaza. Der er titusindvis af andre beretninger, hvor børn og kvinder er tydelige ofre for den humanitære nedsmeltning og de tilbagevendende væbnede konflikter. I den bedste af alle verdener ville Jana og alle Gazas andre flygtningebørn og Sameha og alle Gazas andre voldsramte og undertrykte kvinder ikke være afhængige af hjælp udefra, men det er de. Og derfor er flygtningebørnene og deres mødre i Gaza vores bud på et konkret projekt, som danskerne kan støtte, når Danmarks Indsamling på lørdag kalder på det store danske hjerte.

Temaet for dette års indsamling er netop børn på flugt. Dem er der ifølge FN 35 millioner af, og op mod 500.000 af dem er stuvet sammen i Gazastriben. Her er rigtig mange af børnene - ligesom Jana – født som flygtninge. Det kommer af, at deres forfædre blev fordrevet fra deres hjem under krigen i 1948 mellem Israel og arabiske stater og søgte beskyttelse i Gaza. Siden da er hverken situationen for flygtningene eller konflikten mellem Israel og Gaza blevet løst og nye generationer fødes derfor som flygtninge - herunder pigen Jana, der ikke har det fjerneste ansvar for den humanitære katastrofe, hun er offer for.

Tim Whyte
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce