Annonce
Debat

Debat: Asiens erhvervsdarling står ved en skillevej

Illustration: Gert Ejton

For godt to uger siden gik Singapore til valg med mundbind og engangshandsker midt i corona-epidemien. Som dansk ambassadør i bystaten fulgte jeg med fra sidelinjen, men man behøvede nu ikke den store ambassadør-eksamen for at kunne forudsige valgets resultat. Genvalg og absolut flertal til det parti, som har ledt Singapore siden uafhængigheden i 1965, People’s Action Party. Men ikke alt er ved det gamle.

Samfundskontrakten har fået sprækker, succesopskriften for økonomisk udvikling er under et vist pres, og stormagtsrivaliseringen er en tiltagende hovedpine. Der er god grund til, at vi fra dansk side holder øje med udviklingen. Ikke kun fordi vi har ganske store erhvervsinteresser på spil, men i høj grad fordi udviklingen i Singapore er en strømpil for, hvad det kommer til at betyde for små eksporttunge lande, når pusten går af globaliseringen.

Singapore, Sydøstasiens glitrende, topmoderne bystat, opfattes ofte som et liberalt paradis med lave skatter og erhvervsvenlige politikker. Men grundfilosofien i Singapore har fra landets uafhængighed faktisk været lidt mere socialdemokratisk. Ingen ladt tilbage. Lige muligheder for alle gennem adgang til god uddannelse og sundhedsvæsen. Betalt af den hastige økonomiske vækst, som har flyttet Singapore fra udviklingsland til et af verdens rigeste på en enkelt generation. Men nu knager det.

Annonce

Mantraet om, at ”det stigende tidevand løfter alle både”, altså pyt med at nogle har større både end andre, så længe alle bliver rigere, kan ikke længere dække over den markante ulighed i Singapore. Halvdelen af befolkningen er i dag blandt verdens 10 procent rigeste, mens de 20 procent i bunden lever med en hustandsindkomst på mindre end 10.000 kroner, som altså ikke rækker langt i en af verdens dyreste byer.

Tilsæt hertil en coronakrise, som har kastet Singapore ud i økonomisk recession og stigende arbejdsløshed. Krisen har gjort det tydeligt, at solidariteten ikke rækker til de mange udlændinge, som faktisk udgør hele 40 procent af befolkningen i den tætbefolkede by.

Østaten, der hverken kan trække olie op af jorden eller har plads til landbrug, satsede fra start på tiltrækning af udenlandske virksomheder og udenlandsk talent kombineret med lavtlønnet arbejdskraft fra nabolandene som kilde til vækst. Det er lykkedes. I stor stil. Og for et stigende antal singaporeanere også i lidt for stor stil.

Det netop overståede parlamentsvalg afslørede singaporeanernes utilfredshed med de mange udlændinge. Både med de udenlandske migrantarbejdere, som bygger metropolens skyskrabere, og som har været epi-center for coronasmitten. Og med de mange højtlønnede talenter, som konkurrerer med Singapores arbejdsstyrke, nu hvor arbejdsløshed truer.

Valget gav godt nok fortsat regeringen flertal, men også en styrket opposition og et klart budskab om, at jobs til singaporeanerne ikke må overses i samfundskontrakten.

Trods erkendelsen af at økonomien ikke kan stå alene, så er en stærk økonomi fortsat forudsætningen for, at Singapore kan være robust i fremtiden. En tiltagende afkobling mellem amerikansk og kinesisk økonomi kan få betydning for Singapore, som er tæt økonomisk forbundet med begge stormagter. Det samme vil ændrede transportruter, når produktion rykker tættere på forbrugerne og måske ikke længere sendes fra Kina via Singapore til markederne i Europa og USA.

Det forventede fald i BNP på op til 7 pct. i 2020 som følge af coronanedlukningen gør derfor ondt. Men Singapore har grundlæggende en sund og alsidig økonomi. Det gælder bl.a. en stigende produktion af lægemidler, som giver ny vækst.

Singapores arbejdsstyrke vil blive yderligere omskolet til digital og automatiseret produktion og service, så konkurrencekraften forbedres og afhængigheden af udenlandsk arbejdskraft reduceres. Regeringen har sat sig i spidsen for at skabe 100.000 nye – og gode – jobs og træningsmuligheder for at drive den udvikling.

Singapore vil desuden fortsætte den grønne omstilling, ikke et væsentligt tema i valgkampen, men en uomgængelig realitet for en lille, lavtliggende østat, og en potentiel økonomisk vækstmulighed for Singapore i regionen.


Der er god grund til, at vi fra dansk side holder øje med udviklingen. Ikke kun fordi vi har ganske store erhvervsinteresser på spil, men i høj grad fordi udviklingen i Singapore er en strømpil for, hvad det kommer til at betyde for små eksporttunge lande, når pusten går af globaliseringen.


Endelig vil regeringen fortsat investere betydelig udenrigspolitisk kapital i at sikre åbne forsyningslinjer og indgå i flere frihandelsaftaler. På strategisk vigtige områder vil regeringen dog også øge selvforsyningsgraden, bl.a. med mål om at blive 30 pct. selvforsynende med næringsstoffer i 2030.

Hvad betyder det for Danmark? Begrænsninger på udenlandsk arbejdskraft kan ramme de danskere, som arbejder i Singapore og være til skade for de mere end 200 danske datterselskaber, der benytter Singapore som sydøstasiatisk hovedkvarter. Men intet tyder på en brat opbremsning uden tanke på de økonomiske konsekvenser. Så når corona-rejserestriktionerne udfases, vil der formentlig fortsat være mange danskere at finde i Singapore.

På positivside åbner der sig nye samarbejdsmuligheder for den grønne omstilling. Det var vigtigt, at miljøminister Lea Wermelin nåede på arbejdsbesøg i Singapore i februar, før landet lukkede ned. Under besøget faldt to nye aftaler på plads om øget miljøsamarbejde og om øget støtte til grøn infrastruktur i Asien. Ambassaden i Singapore er i fuld gang med at omsætte aftalerne til konkrete muligheder for danske virksomheder til gavn for vækst og jobs i Danmark. Ambassaden sætter desuden spot på muligheder for dansk fødevare-teknologi for at blive en del af Singapores rejse mod større selvforsyning af mad.

Dorte Bech Vizard, Danmarks ambassadør i Singapore. Pressefoto

Singapores interesse i at forstå den danske samfundsmodel, livslang læring, trepartsrelationerne og aktiv aldring må også forvente at blive yderligere styrket. Det giver grobund for en nær dialog i fremtiden.

Annonce
Assens For abonnenter

Mystikken breder sig, og ingen kan finde 'synderen': Ulovlig signalforstærker formentlig skyld i stort internet-svigt

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Markarbejde på en midsommernat: Stor lysende sprøjte i svampekrig i den stille fynske sommernat

Odense For abonnenter

Store lastbiler i små gader vækker oprør: Husene revner og hastigheden er for høj

Odense

Genbrugsbutik bøvler med tyveri og skrald: - Det er så godt som umuligt at dæmme op for

Faaborg-Midtfyn

Sensationelt fund: Ligsten over prominent Faaborg-købmand dukker op under kirkens gulv

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Danmark For abonnenter

Langtfra alle børn bliver hørt i egne sager

Kerteminde

Katrines hest blev ramt af en lastbil: Nu efterlyser hun en dame i en hvid Aygo

Danmark

Snart bliver toiletbesøg en del af corona-bekæmpelsen

Fyn

Læserne er optimistiske: Danmark kan nå langt i EM

Kerteminde For abonnenter

Så skru' dog ned! Soundbokse tager Karls nattesøvn - her er hans bud på en løsning

Kerteminde

Jutta udtræder af byrådet af helbredsmæssige årsager: - Jeg mister min bedre halvdel i politik

Annonce