Annonce
Faaborg-Midtfyn

De vil gå globalt: Unge iværksættere vil gøre salat endnu grønnere

Fra venstre: Rudy Mandrup Cazelles, Oskar Askarbek Pazylbekov og Jacob Copeland er tre af de fire iværksættere bag virksomheder Hydrovertic. Foto: Helene Thau Jackson
Fire unge ingeniører bag virksomheden Hydrovertic har for en tid slået sig ned i en industribygning i Rudme. Her arbejder de på et produkt, der skal lette den grønne omstilling for gartnerier. Drømmen er at slå igennem på et globalt marked.

Rudme: Et vandingssystem, plasttagplader og en hel del programmering.

Det er nogle af de ingredienser, som fire unge ingeniører bag iværksættervirksomheden Hydrovertic roder med hen over sommeren i en afsides industribygning på Rudmevej. Her er de i gang med at udvikle et produkt, der kan sætte skub i den grønne omstilling for gartnerierne.

- Det her er vores prototype, forklarer 24-årige Rudy Mandrup Cazelles og peger mod et omkring fem meter langt og en meter bredt modul, hvor de fire studerende snart vil gro salat uden brug af hverken jord eller pesticider.

Annonce

Teknologien er gammel og hedder hydroponik, og det betyder dyrkning af planter ved brug af kun vand og gødning. Det gør dyrkningen meget mere bæredygtig, end den er i konventionel dyrkning dag, og snart håber de fire iværksættere at kunne sælge deres system til gartnerier, som vil være mere bæredygtige.

- Det her er fremtidens landbrug, og for mig personligt vil jeg gerne være med til at styrke den grønne omstilling og gøre en forskel, lyder det fra 26-årige Jacob Copeland, der er en af de fire iværksættere.

Marked for små systemer

De tre venner Jacob Copeland, Rudy Mandrup Cazelles og Oskar Askarbek Pazylbekov er alle ingeniører og mødte hinanden gennem SDU's talentprogram for iværksætteri i 2019. Her fandt de ud af, at de ville skabe et fysisk produkt, der kan sætte skub i den grønne omstilling i landbrugssektoren. Siden inviterede de inginiørstuderende Iris M. Madsen med på holdet, og nu vil de fire unge iværksættere satse på deres fælles drøm.

Holdet bag Hydrovertic er ved at udvikle en prototype, som gartnerier kan bruge til vertikal hydroponisk dyrkning. Her udnytter man pladsen ved at have flere lag af grøntsager over hinanden. Foto: Helene Thau Jackson.

Ifølge de fire unge mangler der nemlig hydroponiske systemer på markedet til de gartnere, som ikke har mod og råd til at omlægge produktionen fuldstændig til hydroponi.


Det her er fremtidens landbrug.

Jacob Copeland, Hydrovertic


- Vi vil lave systemer til de almindelige gartnere, som ikke lige har råd til at omlægge hele produktionen, men måske er lige på vippen til at investere i ny teknologi, forklarer Rudy Mandrup Cazelles.

Hydrovertic

Hydrovertic vil lave vertikale hydroponiske systemer til gartnerier.  Hydroponi er en teknologi, der bygger på at dyrke afgrøder i kontrollerede omgivelser, kun ved brug af vand tilsat næringsstoffer.

Ved vertikal hydroponisk dyrkning har man flere lag af grøntsager over hinanden, hvilket giver mulighed for at producere flere afgrøder på mindre plads, have en mere pålidelig høst, reducere spild, mindske vandforbrug og emissionen af fosfor og kvælstof.

Hydrovertic modtog tidligere på sommeren tilsagn om 196.000 kroner fra LAG SØM til udviklingen af deres produkt. De har tidligere modtaget midler fra SDG Møllerens fond, Innovationsfonden og Fonden for Entreprenørskab.

Hydrovertic består af:

Oskar Aaskarbek Pazylbekov, 24 år og fra Kazakhstan. Har boet i Danmark de seneste to år, hvor han har studeret robotteknologi på SDU i Odense.

Jacob Copeland, 26 år og studerer Innovation & Business på SDU i Sønderborg.

Rudy Mandrup Cazelles, 24 år og har studeret produktionsudvikling og innovation på SDU i Odense.

Iris M. Madsen, 28 år og studerer produktionsudvkiling og innovation på SDU i Odense.

- På den her måde kan de købe et modul ad gangen, prøve det af og bruge det som et supplement til deres produktion, fortsætter han, og Jacob Copeland indskyder:

- I de systemer, der findes i dag, skal man nemlig bygge helt nye bygninger, hvis man vil omlægge til hydroponi. Så hvis gartnerierne bliver omlagt, står man med en masse tomme bygninger og drivhuse, der ikke er i brug, og det synes jeg er synd.

Annonce

Test og fejlfinding

Siden talentprogrammet har de fire venner været på en stejl læringskurve.

- Jeg har haft stuen fyldt med prototyper. Små og store og mere eller mindre eksperimenterende, fortæller Jacob Copeland grinende og fortsætter:

- Vi er jo helt grønne inden for gartneriet, så vi har haft meget at lære. Vi har også sparret meget med profesionelle og haft mange besøgende.

- Drømmen er i sidste ende at gå globalt. Det her produkt er så skalerbart, at det kan blive så globalt, som man vil gøre det til, lyder det fra 24-årige Rudy Mandrup Cazelles, der her ses med Oskar Askarbek Pazylbekov. Foto: Helene Thau Jackson.

De fire iværksættere har blandt andet startet et samarbejde med virksomheden Micro Greens, der dyrker grøntsager i hydroponiske systemer, som de sælger til blandt andet restauranter. Det er Micro Greens, som ellers har hovedsæde i Middelfart, der har lejet sig ind på lokalerne på Rudmevej, hvor de fire unge ingeniører arbejder på deres prototype.

- Nu skal vi teste, lære af vores fejl og så lave den næste prototype. Der går jo 30 dage mellem hver høst, så det kræver tid at dyrke og teste, men vi regner med at være klar om et par måneder, fortæller Jacob Copeland, og Rudy Mandrup Cazelles tilføjer:

- Gartnere og landmænd er lidt konservative, så de vil se, hvad der virker. Derfor vi vil gerne kunne invitere dem ud og kunne sige: "Kom ind og se, vi har groet den her plante i vores system."

Når prototypen er klar, er planen, at den skal ud og testes på et gartneri, der har mod på at prøve teknologien af. Det endelige produkt forventes at være klar om et års tid, og så er den helt store drøm at kæmpe sig vej ind på det internationale marked.

- Vi vil gerne blive leverandører af sådanne systemer til hele Europa, siger Rudy Mandrup Cazelles, før han fortsætter:

- Men drømmen er i sidste ende at gå globalt. Det her produkt er så skalerbart, at det kan blive så globalt, som man vil gøre det til.

Annonce
Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Odense

Mysterie opklaret: Borgere troede, de havde mistet cykelsti over motorvejen - nu baner gigantisk projekt vej for to helt nye broer, når den gamle rives ned

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma med frilandsgrønt markant

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Odense

Rockbands fra 70'erne og 80'erne laver maratonkoncert: -Vi håbede på 5-6 bands, men så stod vi pludselig med 13 bands

Middelfart For abonnenter

Michael var bekymret for identitetstyveri, når borgere skulle hjælpes med MitID: Nu er der sket ændringer

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid

Annonce