Annonce
Erhverv

De unge vil til søs: Simac på vej mod rekord-optag

Der er stor interesse for at få en uddannelse på Simac, og det glæder søfartsskolens direktør, Jesper Bernhardt, sig over. Når det kommer til praktikpladser, er der dog en udfordring. Foto: Katrine Becher Damkjær
Omkring 200 har fået tilbudt en studieplads på søfartsskolen i Simac i Svendborg, og dukker de alle op, er der tale om en rekord. Men selv om rederierne har skruet op for antallet af praktikpladser til søs, er der brug for endnu flere.
Annonce

Svendborg: En succeshistorie, som dog ikke er blottet for problemstillinger.

Sådan kan man sammenskrive meldingen fra Jesper Bernhardt, der er direktør for Simac i Svendborg.

Direktøren oplyser, at der lige nu er omkring 200, der har søgt ind og er blevet tilbudt en studieplads på søfartsskolen, og at noget stort dermed er i vente.

- Vi plejer at have mellem 50 og 70, mens vi sidste år havde 100, der søgte ind. Så der er tale om en fordobling, hvis de alle dukker op, når vi starter 1. februar, og ja, det er vist rekord, siger Jesper Bernhardt.

Annonce

Praktikpladser mangler

Helt fri for havkatte er hyttefadet dog ikke.

Vil man til søs, skal man have et såkaldt sønæringsbevis, og det får man kun, man har været på havet under uddannelsen.

Så der skal praktikpladser til, og ifølge en pressemeddelelse fra Danske Rederier har rederierne faktisk i 2020 udbudt 480 af slagsen målt i årsværk. Hvilket er flere end nogensinde.

Omkring 300-Simac-elever har været på kortere eller længere praktikophold til søs under uddannelsen i 2020, og Jesper Bernhardt vedgår, at det ikke er så tosset endda.

- Hvis jeg skal sige noget til branchen, skal det være tak. Den gør det saftsuseme godt, men jeg vil også sige, at vi sammen skal prøve at se, om vi ikke kan finde endnu flere praktikpladser, siger direktøren.

Annonce

Velvilje

Det er branchen med på.

I pressemeddelelsen fra Danske Rederier oplyser administrerende direktør Anne H. Steffensen således, at der er fokus på sagen.

- Flere studerende har valgt os i Det Blå Danmark, og nu må vi også vise, at vi vil vælge dem. Vi skal selv bruge arbejdskraften lige om lidt, så jeg håber, vi kan få skrabet de sidste praktikpladser sammen, så alle kan komme på havet, er hun citeret for at sige.

Annonce

Danmarks vigtigste erhverv

Ifølge Jesper Bernhardt er det i alles interesse, at den maritime del af det danske erhvervsliv har vind i sejlene.

- Der er ikke mange, der tænker over det, men det her er Danmarks vigtigste erhverv. Danske skibe indsejler omkring 200 milliarder kroner om året svarende til en fjerdedel af Danmarks samlede valutaindtjening, blandt andet takket være Maersk, som tonser rundt med store containere, siger direktøren, der derfor mener, at det er værd at fastholde Danmarks position inden for søfart.

- Derfor er det godt, at interessen stiger, men det kræver altså, at der bliver ledt med lys, lamper og lygter efter flere praktikpladser. For vi kan altså ikke sende en skibsfører ud, hvis ikke han eller hun har den praktik, der kræves, siger Jesper Bernhardt.

Annonce

Corona giver usikkerhed

Hvad det med de omkring 200 nye studerende angår, er tallet forbundet med nogen usikkerhed, oplyser Jesper Bernhardt.

- Nogle vil måske noget andet, og så er der corona, som gør det svært at skabe et studiemiljø. Det er ikke sjovt at sidde hjemme ved en computer og være til studiestart, og derfor ved vi ikke, hvor mange der dukker op. Det ved vi først på dagen, hvor vi starter, siger han.

Annonce
Odense

Her er de nyeste corona- og vaccinetal

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Smittetallene i Vollsmose stiger igen i dag: Moské lukker og vil hjælpe med at bekæmpe corona

Debat

Debat: Batteri-drevne tog er fremtiden

Odense

Coronasmitten stiger stadig i Vollsmose: Politikere afviser at lukke bydelen helt ned

Annonce