Annonce
Nordfyn

De tre største udfordringer ved at bygge Østruplund i træ

Det tog Johnny "Krumme" lidt under to år at gøre det store slot i træ færdigt. Her ses han arbejde med slottet, da det endnu ikke stod færdigt. Foto: Henrik B. Tvede

Johnny "Krumme" Kummerfeldt startede med at lave det store træslot af Østruplund i starten af 2018. Det var en af de ansatte på botilbuddet, som inspirerede Johnny til at gå i gang - og det er heller ikke det første store projekt, han har kastet sig over. Listen med projekter er ved at være lang:

Et udendørs nisselandskab med kirke og rensdyr. En fjernstyret lastbil med velvoksne horn og en anhænger, der er over en meter lang. Og et lille sommerhus plus en isoleret vinterhytte til Østruplunds hamstere, som jo også skal have det godt.

Det største er dog indtil videre kopien af Østruplund, som nu kan ses i Østruplunds hall, men senere kan opleves på biblioteket i Otterup. Det var dog ikke kun nemt at skære, samle og arbejde med de forskellige trædele. Johnny Kummerfeldt havde især tre store udfordringer.

Annonce

1) Tårnet

Det første, Johnny Kummerfeldt nævner, når snakken falder på udfordringer med at bygge træslottet, er slottets tårn. Det ottekantede tårn krævede meget arbejde, og han måtte da også lave det om, da det første viste sig at blive for småt i forhold til resten af slottet.

- Til at starte med lavede jeg det for tyndt i omkredsen. Jeg blev nødt til at sætte siderne op, måle og skære en bund først. Så måtte jeg skære det andet til bagefter, og så havde jeg lidt problemer med at få tårnet samlet. Der blev jeg nødt til at have vores tømrer til at hjælpe. Jeg troede først, jeg kunne lime siderne på uden at skulle lime ekstra pinde på, men det kunne jeg ikke helt.

2) Grå karnapper ved vinduet

Det næste, der gjorde processen besværlig, var de mange små, grå lister, der skulle skæres til karnapperne over vinduet.

Det svære var netop at skære selve listerne, fordi de var så små og skulle passe over de mange vinduer, men det var vigtigt for Johnny Kummerfeldt, at detaljerne var i orden. Han brugte derfor lang tid på at tænke over, hvordan han gjorde det bedst muligt. Lige så snart idéen dukkede op i tankerne, var han igen nede på værkstedet og arbejde videre.

3) Vinduerne

Undervejs blev Johnny "Krumme" nødt til at holde et halvt års pause, fordi projektet blev for meget at arbejde med. Det skete, da han skulle til at skære de mange tynde vinduer.

- Der vil jeg ærligt indrømme, at jeg var ved at være træt af det hele. Nogle gange, når jeg skulle skære vinduerne eller bore, knækkede krydsfineren, og så måtte jeg gøre det hele igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Lynfrosten giver nye muligheder

Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

112

Flotte fjordhuse i første parket

112 For abonnenter

Avisen undersøger efter debat: Politiet sigter flere og er hurtigere fremme

Annonce