Annonce
Indland

De sugede min livskraft

Kent har været med i en sekt

Han har svært ved at fuldføre sine sætninger. Han reagerer på den mindste lyd med hurtige ryk med hovedet. De nervøse tics løber hen over hans ansigt med jævne mellemrum.

Ellers er der ikke megen mimik at spore. Tomme øjne og sammenpressede læber.

- Det føles som om jeg er i helvede - jeg har ikke lyst til at leve mere, siger 41-årige Kent Asmussen fra Odense.

Det er tre måneder siden, han omkring midnatstid hoppede ind i en taxa og forlod det spirituelle bofællesskab Solens Hjerte i den vestlige del af Odense i al hemmelighed. Det kunne ikke gå hurtigt nok.

I dag er det svært for Kent at svare på, hvad det var, der tiltrak ham ved de to terapeuter, Hubi Heiming og Knud Kløvedal.

Kent har altid været interesseret i personlig udvikling altid søgt en form for fællesskab. Det kunne han få i de såkaldte tirsdagsgrupper, hvor Hubi og Knud underviste i dynamisk meditation.

Det var i øvrigt også på den måde, Lars Elstrup i sin tid blev tiltrukket af Hubi Heiming og Knud Kløvedal.

Kent gik i tirsdagsgruppe i to og et halvt år. Han var glad. Og med tirsdagsgrupperne havde han mulighed for at komme ud ad den lille lejlighed i Tarup, hvor han boede dengang.

Han stoppede med den dynamiske meditation, fordi han flyttede til Sjælland. Her skænkede han ikke Hubi og Knud en tanke.

Annonce
Kent har været med i en sekt

Depressiv og ensom

Godt syv år efter flyttede han tilbage til Odense. Her begyndte han at føle sig ensom.

Hans eneste venner var fra værtshusmiljøet - og ikke til at stole på. En depression kom stille snigende, og af sin læge fik han antidepressive piller.

Tankerne begyndte igen at kredse om Knud og Hubi. Han havde det jo godt, da han gik i deres tirsdagsgruppe, huskede han.

I november ringede han og bestilte en tid hos Knud Kløvedal.

Samtalen endte med, at de aftalte, at Kent skulle prøve at flytte ud i bofællesskabet.

Bare en uge.

Men ugen blev til fem måneder, før han nærmest flygtede derfra i en taxa midt om natten.

Fik kæreste undervejs

I dag er det svært for Kent at forklare, hvad det er der holdt ham i Solen Hjerte i så lang tid.

Måske var det den kæreste, han fik undervejs i forløbet, måske fællesskabet, måske muligheden for at snakke med andre, der havde samme problemer som ham selv.

Eller måske fordi der ikke var noget bedre at komme ud til i den virkelige verden.

- Det var, som om min kæreste var styret af Knud og Hubi. Det var ligesom deres dagsorden, hun havde hele tiden, men hun havde også boet der i mange år, fortæller Kent Asmussen.

400 kroner i døgnet

På Solens Hjerte fik han et lille værelse. Kent var heldig, for mange af de andre beboere boede i skurvogne, og der var koldt om vinteren.

Han betalte 400 kroner i døgnet for mad og logi.

- Jeg havde bare et lille værelse, og maden lavede de til alle 50, der boede der, på én gang, så det kan ikke have kostet så meget. Jeg synes, det var dyrt. De tog hele min pension hver måned.

Han skulle oven i købet betale ekstra, hvis han ville have en samtale med terapeuterne eller deltage i de forskellige grupper.

Han fortsatte med tirsdagsgruppen. Her var metoden, at deltagerne brugte åndedrættet og vilde råb og skrig til at få forløst alle de følelser, der gemte sig dybt inde i kroppen.

Ofte endte det med, at deltagerne brød sammen i en voldsom gråd.

Kent startede også i torsdagsgruppen, hvor alle deltagerne sad i en rundkreds og fik en chance for at spørge Hubi til råds om deres personlige problemer.

Terapeuterne sagde til Kent, at det ville være en god idé at droppe de psykofarmaca, han havde taget i seks år, forde medicinen holdt mange af hans følelser tilbage.

Det gjorde han så.

Rysteture og kontrol

Andre brudstykker af hans tid i Solens Hjerte:

En gang meldte han sig til et kursus, hvor han skulle ryste sig selv på stedet i op mod seks timer i træk. Det resulterede i, at han måtte til kiropraktor på grund af smerter i lænden.

Hvis Kent ville have besøg af sin mor, skulle han melde det flere dage i forvejen.

Når medlemmerne af bofællesskabet ikke var til terapi, arbejdede de med have- og vedligeholdelsesarbejde, madlavning og rengøring.

Hubi og Knud blev opvartet af deres respektive kærester - begge tidligere klienter.

- De serverede for eksemplet mad for Hubi og Knud. Og samtidig fik kæresterne også en højere status end os andre. For eksempel sad kæresten altid ved siden af Hubi til torsdagsklubberne, fortæller Kent.

Kritik var forbudt

Han begyndte at undre sig. Han kunne ikke forstå, hvorfor deltagerne kunne tale så åbent om deres problemer til sessionerne, når resten af tiden var belagt med tabuer.

- Jeg måtte aldrig komme med kritik. Jeg måtte heller ikke spørge til, hvordan stedet kørte økonomisk.

Han begyndte at få et anstrengt forhold til de øvrige beboere i bofællesskabet.

Han ville ønske, de havde sagt, hvad der var i vejen, men de stoppede bare med at tale til ham.

Kent fik det dårligere og dårligere psykisk, og han tabte ti kilo.

- Jeg tror, det er fordi, jeg gennem terapien kom i kontakt med alle mine negative følelser. Min smerte, sorg og angst blev forstærket hundrede gange.

- Og der var ingen, der tog hånd om mig og forsøgte at hive mig op af det dybe hul, jeg var på vej ned i. Hvis jeg ville have hjælp, skulle jeg betale for det. Det kostede op mod 600 kroner at få halvanden times session med Knud eller Hubi - og det er altså mange penge for mig.

- Jeg føler det, som om de satte gang i en masse ting i mit følelsesliv - og undlod at tage ansvar for det, fortsætter Kent.

I starten af april i år ringede han til sin egen læge. Lægen rådede ham til omgående at forlade Solens Hjerte.

- Han sagde, at terapien ikke gjorde noget godt for mig. Tværtimod, siger Kent, der brugte cirka 35.000 kroner på opholdet på Solens Hjerte.

- Hvorfor fortæller du alt det her?

Han kigger ud i luften. Overvejer lidt. Svarer så:

- Jeg vil gerne være med til at hindre, at andre får ødelagt deres liv derude.

Pause. Og så tilføjer han:

- Det hele er meningsløst. Først tog de mine penge - og så sugede de alt livskraften ud ad mig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Annonce