Annonce
Underholdning

- De store teatre er så afhængige af tilskud - men vi kan provokere!

- Det er netop det, der er vores drivkraft: At vi eksperimenterer af lyst, siger Jacob Moth-Poulsen. Foto: Teatret Slotsgården

Teatret Slotsgårdens spillestil har altid været up in your face, mener teatres direktør, Jacob Moth-Poulsen, for det indbyder rammerne til i den intime slotsgård, hvor skuespillerne og publikum er meget tæt på hinanden. Den direkte øjenkontakt gør, at skuespillerne kan henvende sig direkte til folk på tilskuerrækkerne - både som den karakter, de spiller, og ved fysisk at træde ud af rollen og kommentere det, der sker på scenen:

- Vi arbejdet med begrebet supertekst, som handler om det reelle, der sker i rummet, og hvor commedia dell arte-traditionen gør, at man kan tage masken af og tale direkte til publikum. På den måde kommer vores forestillinger tæt på det autentiske gadeteater, siger han.

- Den distance til værket kan virke provokerende, fordi vi opløser fiktionen og træder ind i virkeligheden, men det er netop det, der er vores drivkraft: At vi eksperimenterer af lyst, mener han.

- Vi skal turde - men jeg ved ikke om det lykkes - at vise, at intentionerne med teater er at fortælle en urhistorie og skabe en demokratisk skueplads, hvor man udtrykker sig om det, der sker i verden. Store teatre er så afhængige af tilskud og publikumstal, at de er nødt til at satse på den brede, kommercielle underholdning i stedet for at udfordre det samfund, vi er en del af. Der er Teatret Slotsgårdens berettigelse, at vi råber op og sætter fingeren på alle de de ømme punkter, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce