Annonce
Sydfyn

De store partier vandt på Sydfyn

Socialdemokratiet blev størst i Svendborg-Langeland-kredsen ved onsdagens folketingsvalg. Foto: Hans-Henrik Dyssel

Det politiske billede i Svendborg og på Langeland har fået sig en gevaldig rusketur, og især Socialdemokratiet og Venstre kommer styrket ud af valget.

Vælgerne viste de to partier fornyet tillid, og både S og V fik en fremgang på mere end fire procentpoint.

Det gør igen Socialdemokratiet til det med afstand største parti i Svendborg-Langeland-kredsen. Partiet fik 31 procent af stemmerne, hvilket er en fremgang på 4,5 procent.

Næststørst er Venstre med knap 22 procent af stemmerne, og dermed overhaler Venstre Dansk Folkeparti, der ligesom på landsplan lægger ryg til stryg fra vælgerne.

Annonce

Stemmetal i Svendborg-Langeland-kredsen

Socialdemokratiet: 14.159 - 31,0 % (+4,5% i forhold til folketingsvalget i 2015)
Radikale Venstre: 2.745 - 6,0 % (+3,1%)
Det Konservative Folkeparti: 2.689 - 5,9% (+2,8%)
Nye Borgerlige: 858 - 1,9% (+1,9%)
Klaus Riskær Pedersen: 369 - 0,8 % (+0,8%)
SF: 2.978 - 6,5 % (+2,2 %)
Liberal Alliance: 636 - 1,4 % (-3,8 %)
Kristendemokraterne: 482 - 1,1 % (+0,8 %)
Dansk Folkeparti: 4.069 - 8,9 % (-14,2 %)
Stram Kurs: 811 - 1,8 % (+1,8 %)
Venstre: 9.974 - 21,8 % (+4,2 %)
Enhedslisten: 4.132 - 9,0 % (-1,7 %)
Alternativet: 1.767 - 3,9 % (-2,4 %)

Spændt socialdemokrat

Socialdemokratiet fremgang kan betyde noget for mulighederne for den lokale kandidat Bjørn Brandenborg. Han er spået til at skulle kæmpe om et af partiets yderste mandater på Fyn, men med mere end 2000 ekstra stemmer på partiet i netop hans kreds udløser det ikke mindre spænding til den socialdemokratiske valgfest, der fandt sted i AOF's lokaler i Svendborg.

- I morgen (torsdag) tager jeg hjem til mine forældre, og så har vi aftalt, at vi klipper hæk, så jeg får tankerne væk fra afgørelsen, siger han med henvisning til, at hans personlige stemmetal først kommer på et tidspunkt over middag.

Senest Sydfyn havde et socialdemokratisk medlem i Folketinget var i 2001 til 2005, hvor Grete Schødts blev valgt.

Mavepuster til Dansk Folkeparti

For fire år siden fik Dansk Folkeparti et stærkt valg i Svendborg og især på Langeland. Det er denne gang blevet udskiftet med en vælgerlussing.

Mere end halvdelen af vælgerne har vinket farvel til partiet. Dermed slår landstendensen ekstra stærkt igennem på Sydfyn og på Langeland.

Dansk Folkeparti er dog ikke alene om at gå tilbage i Svendborg-Langeland-kredsen. Også Liberal Alliance har tabt terræn og går fra 4,2 procent af stemmerne til blot 1,4 procent.

Også Enhedslisten og Alternativet går tilbage på Sydfyn og Langeland, men på den venstre side af midten samles vælgerne dog op af både SF og Radikale Venstre, der begge går markant frem.

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce