Annonce
Sydfyn

De store partier vandt på Sydfyn

Socialdemokratiet blev størst i Svendborg-Langeland-kredsen ved onsdagens folketingsvalg. Foto: Hans-Henrik Dyssel

Det politiske billede i Svendborg og på Langeland har fået sig en gevaldig rusketur, og især Socialdemokratiet og Venstre kommer styrket ud af valget.

Vælgerne viste de to partier fornyet tillid, og både S og V fik en fremgang på mere end fire procentpoint.

Det gør igen Socialdemokratiet til det med afstand største parti i Svendborg-Langeland-kredsen. Partiet fik 31 procent af stemmerne, hvilket er en fremgang på 4,5 procent.

Næststørst er Venstre med knap 22 procent af stemmerne, og dermed overhaler Venstre Dansk Folkeparti, der ligesom på landsplan lægger ryg til stryg fra vælgerne.

Annonce

Stemmetal i Svendborg-Langeland-kredsen

Socialdemokratiet: 14.159 - 31,0 % (+4,5% i forhold til folketingsvalget i 2015)
Radikale Venstre: 2.745 - 6,0 % (+3,1%)
Det Konservative Folkeparti: 2.689 - 5,9% (+2,8%)
Nye Borgerlige: 858 - 1,9% (+1,9%)
Klaus Riskær Pedersen: 369 - 0,8 % (+0,8%)
SF: 2.978 - 6,5 % (+2,2 %)
Liberal Alliance: 636 - 1,4 % (-3,8 %)
Kristendemokraterne: 482 - 1,1 % (+0,8 %)
Dansk Folkeparti: 4.069 - 8,9 % (-14,2 %)
Stram Kurs: 811 - 1,8 % (+1,8 %)
Venstre: 9.974 - 21,8 % (+4,2 %)
Enhedslisten: 4.132 - 9,0 % (-1,7 %)
Alternativet: 1.767 - 3,9 % (-2,4 %)

Spændt socialdemokrat

Socialdemokratiet fremgang kan betyde noget for mulighederne for den lokale kandidat Bjørn Brandenborg. Han er spået til at skulle kæmpe om et af partiets yderste mandater på Fyn, men med mere end 2000 ekstra stemmer på partiet i netop hans kreds udløser det ikke mindre spænding til den socialdemokratiske valgfest, der fandt sted i AOF's lokaler i Svendborg.

- I morgen (torsdag) tager jeg hjem til mine forældre, og så har vi aftalt, at vi klipper hæk, så jeg får tankerne væk fra afgørelsen, siger han med henvisning til, at hans personlige stemmetal først kommer på et tidspunkt over middag.

Senest Sydfyn havde et socialdemokratisk medlem i Folketinget var i 2001 til 2005, hvor Grete Schødts blev valgt.

Mavepuster til Dansk Folkeparti

For fire år siden fik Dansk Folkeparti et stærkt valg i Svendborg og især på Langeland. Det er denne gang blevet udskiftet med en vælgerlussing.

Mere end halvdelen af vælgerne har vinket farvel til partiet. Dermed slår landstendensen ekstra stærkt igennem på Sydfyn og på Langeland.

Dansk Folkeparti er dog ikke alene om at gå tilbage i Svendborg-Langeland-kredsen. Også Liberal Alliance har tabt terræn og går fra 4,2 procent af stemmerne til blot 1,4 procent.

Også Enhedslisten og Alternativet går tilbage på Sydfyn og Langeland, men på den venstre side af midten samles vælgerne dog op af både SF og Radikale Venstre, der begge går markant frem.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce