Annonce
Erhverv

De største danske virksomheder: Tre fynske med i top 100

Torben Østergaard Nielsens United Shipping-koncern med hjemsted i Middelfart er landets 9.-største virksomhed, målt på omsætning. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
United Shipping & Trading Company, Thornico og Orifarm Group er med på dagbladet Børsens liste over de 100 største virksomheder i landet. 187 af de 1000 største ligger i Syddanmark.

Fyn: Umiddelbart siger firmanavnene måske ikke så meget, men når der sættes navn på menneskene bag, er der større chance for, at en lille klokke ringer.

Torben Østergaard Nielsen, Christian Stadil og Hans Bøgh-Sørensen er nemlig de tre erhvervsfolk, som står i spidsen for de tre virksomheder, der med hjemsted på Fyn er med på dagbladet Børsens årlige liste over de 100 største virksomheder i Danmark.

Listen omfatter de i alt 1000 største virksomheder, men ser man på de 100 største, når det handler om nettoomsætning, er der blot tre fynske. De er placeret som nummer 9 (United Shipping), 74 (Thornico) og 95 (Orifarm) med omsætningstal på henholdsvis 71,8 mia. kr., 8,4 mia. kr. og 6,2 mia. kr.

De tre øverste pladser på listen indtages af A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk og Danske Bank med omsætningstal på 247 mia. kr., 111,8 mia. kr. og 97,6 mia. kr.

Annonce

Sådan er listen lavet

Børsens liste over de 1000 største virksomheder i Danmark er skabt på baggrund af de trykte årsregnskaber, der var tilgængelige den 12. september 2019.

En del af selskaberne har skæve regnskabsår, men hovedparterne af regnskaberne, 770 af de 1000, er regnskabet for hele 2018.

Tallene er opgjort på koncernbasis.

Selskaberne indtager deres placering, opgjort efter nettoomsætning.

Indsamling af data er foretaget af Experian, der har leveret en bruttoliste på cirka 3000 danske selskaber.

Overskudsgraden er opgjort som det primære driftsresultat i procent af nettoomsætningen.

Der er ingen sammenhæng med de fynske virksomheders placering på listen og så deres overskud. Torben Østergaard Nielsens United Shipping-koncern, som især handler med brændstof til skibe og fly, havde et overskud før skat i seneste regnskabsår på 387 mio. kr., lidt mindre end erhvervsmanden Niels Thorborgs koncern 3C Groups, som med en nettoomsætning på 2,3 mia. kr. præsterede et overskud på 397 mio. kr. ifølge Børsens udregning.

En anden fynske virksomhed, amerikansk ejede Dan-Foam i Aarup, gjorde det endnu bedre og tjente 403 mio. kr. ud af en nettoomsætning på 1,4 mia. kr.

Thornico med Christian "Løvens Hule" Stadil i spidsen leverede et overskud på 308 mio. kr. ud af en omsætning på 8,4 mia. kr., mens Hans Bøgh-Sørensens Orifarm kom ud med 260 mio. kr. med 6,2 mia. kr. i omsætning.

Bedste overskudsgrad

Af Børsens samlede opgørelse fremgår det, at der er 187 virksomheder i den syddanske region blandt de 1000 største. De går tilmed godt, idet virksomhederne i Syddanmark har leveret den næsthøjeste stigning i omsætningen på 12 pct. Kun overgået af den nordjyske region. Her stod de 73 selskaber for en fremgang i omsætningen på næsten 26 pct.

Hvis der måles på overskudsgraden, ligger virksomhederne i Syddanmark i top med 9,8 pct., lidt mere end de 476 selskaber i hovedstaden, der leverer en overskudsgrad på 9,6 pct. I bund er her Nordjylland med 2,7 pct.

Christian Stadil står i spidsen for Thornico-koncernen, der har hjemsted i Havnegade i Odense. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Hans Bøgn-Sørensen står sammen med sin hustru Birgitte i spidsen for Orifarm i Odense, som indtager pladsen som nr. 95 over de 100 største virksomheder i Danmark. Foto: Kim Rune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce