Annonce
Nyborg

De skulle være sendt hjem med det samme

BLØDSØDEN: Politiassistent Jørn Gustavsen er blevet klogere oven på flygtningesag

Annonce

NYBORG:Politiassistent Jørn Gustavsen har blot et års erfaring som kontaktperson i sager med udlændinge. Det var ham, der mandag i denne uge fortalte familien Aria, at de en uge senere skulle møde op i Sandholm-lejren.

I december havde Gustavsen for første gang givet familien beskeden. De havde netop fået afslag på deres ansøgning om asyl fra Udlændingestyrelsen og befandt sig derfor ulovligt i Danmark. Så enten skulle de direkte tilbage til Afghanistan, hvorfra de var flygtet fire år tidligere, eller også skulle de møde op i Sandholmlejren.

- Jeg kørte ud til familien og fortalte dem om flyttepåbudet, men familien sagde, at de ikke ville flytte. Efter en måned skulle jeg undersøge, om de havde fulgt påbudet, og da det ikke var sket, kontaktede jeg Udlændingestyrelsen, fortæller Jørn Gustavsen, der i midten af januar fik at vide, at Shanaz havde fået tid til en operation på Svendborg Sygehus.

- Så viste jeg mig fra den bløde side og fortalte dem, at de kunne blive, indtil operationen var overstået. Det ville jo blive noget besværligt med transporten mellem Nordsjælland og Svendborg. Men jeg gjorde dem det også klart, at uanset hvad, så skulle de flytte på et tidspunkt. Det var en politisk beslutning, siger Jørn Gustavsen.

Jørn Gustavsen fulgte dermed den sædvanlige arbejdsgang med flygtningen uden asyl. På nær den lille udsættelse på fire måneder.

- Set i bakspejlet skulle jeg nok have sendt dem af sted med det samme. Fra starten var jeg nok været lidt for blødsøden, men jeg troede, at jeg gjorde dem en tjeneste, siger Jørn Gustavsen, der blev ringet op af Rigspolitiets udlændingeafdeling, som ville høre hvor familien Aria blev af.

Når en flygtning får afslag på asyl af Udlændingestyrelsen, bliver udlændingeafdelingen kontaktet. De er mellemleddet til det lokale politi, der bogstavelig talt ringer på døren hos flygtningen og fortæller om Udlændingestyrelsens beslutning. Hvis flygtningen nægter er alternativet en arrestation.

- Jeg håber ikke, at det kommer så langt, men bliver jeg ringet op på mandag, fordi familien Aria ikke er mødt op i Sandholm, så skal de frihedsberøves, konstaterer Jørn Gustavsen, der undervejs i sagen har haft kontakt med kolleger for at søge råd.

- Jeg kan jo ikke forsvare det længere over for de andre kredse, at jeg ikke sender flygtninge af sted. Og jeg har flere gange over for familien Aria forklaret, at jeg ikke kan blive ved med at overhøre reglerne. Hvor lang tid skulle jeg så vente?, spørger politiassistenten, der føler, at han er blevet klogere.

- Næste gang er det bare af sted med det samme. Så må jeg være ligeglad med undskyldninger, siger Gustavsen.

I Sandholmlejren venter der familien Aria, der det seneste år har boet i Svindinge, en bopæl og åbne porte. Der er mad, hver anden uge får de udleveret en hygiejnepakke, og der er også den nødvendige lægehjælp på stedet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Så konservativ, at det gør noget: Populær minister er ikke kandidat til CDU-formandspost, men fremtidens mand i tysk politik

Coronavirus

Pfizer skruer ned for leverancer: Heunicke ser med stor alvor på situationen

Sport

Værsgo til VIP-menu hjemme foran husaltret - Odense Håndbold-sponsorerne kan hente take-away gallamenu før søndagens storkamp

Annonce