Annonce
Odense

De skal bæres væk fra Vester Kærby

Niels Trolle Hansen (t.v.) og Niels Peder Jensen har mange anekdoter fra Vester Kærby, hvor de har boet hele livet. Foto: Sugi Thiru
Niels Trolle Hansen og Niels Peder Jensen har boet i Vester Kærby hele deres liv. Så de kender om nogen landsbyens brogede historie.

En traktor kommer kørende ad den snoede landevej og chaufføren vinker smilende til de gående i vejkanten. Velholdte bindingsværkshuse med roser i forhaverne ligger side om side med gamle gårde, nyere huse og landsbyens gadekær.

- Der er ikke så meget udskiftning i beboerne herude. Når først vi er flyttet ind, bliver vi, indtil vi skal bæres væk.

Ordene kommer fra Niels Trolle Hansen, der har boet i Vester Kærby siden han blev født i 1945. I juni var han fortæller på en byvandring i landsbyen sammen med makkeren Niels Peder Jensen, som er født i Vester Kærby i 1942. Det var Agedrup Sogns Lokalhistoriske Forening, som arrangerede byvandringen, og der kom deltagere fra både Bullerup, Næsby, Korup og Nyborg.

Denne eftermiddag viser termometeret sommer, og spørgsmålet er, om landsbyens 28 husstande holder siesta i varmen eller er lige så lydløse til daglig.

- Vi lever stille og roligt, og fordelen ved at bo herude er den friske luft, siger Niels Trolle Hansen, inden Niels Peder Jensen tilføjer:

- Det er et friere liv, og her er fredeligt.

Annonce

Langt fra Flakhaven

Flakhaven. Det er her, politikere bestemmer over byen og borgernes fremtid, og hvor letbanen og de store byggeprojekter giver et indtryk af en by i rivende udvikling. Men uden for magtens centrum er der også masser af liv. Måske er overskrifterne ikke så store derude, men til gengæld er der gode historier. Dem opsøger vi i denne uge. Vi begyndte i Fangel, var i Volderslev og i dag er turen kommet til Vester Kærby - cirka 12 kilometer fra Flakhaven.

Da dyrene blev solgt

Byvandringen i Vester Kærby byder på historier om udviklingen igennem tiden, hvem der bor hvor, og ikke mindst hvem der boede i ejendommene førhen. Da adressen Kærbygade 7 dukker frem, peger Niels Trolle Hansen på bygningen.

- Det er mit fødehjem. Jeg boede der til jeg var to måneder gammel, og så byttede mine forældre bolig med min farmor og farfar, så vi flyttede om på gården, fortæller Niels Trolle Hansen.

Der er meget, der har ændret sig, siden de to hovedpersoner var børn i landsbyen. Dengang var der blandt andet dyr på stort set alle ejendomme.

- Men så solgte man dyrene og tog på arbejde i stedet, for man kunne ikke leve af dyrene alene. Det var især, da Lindø startede, at mange fra Vester Kærby begyndte at arbejde derude, fortæller Niels Peder Hansen.

- Det var også til en timeløn, som de aldrig havde set før i landbruget, supplerer Niels Trolle Hansen.

På Kærbygade 8 ligger Kærbygård, som er Niels Peder Jensens fødehjem. Da hans mor gik bort, flyttede han selv ind på gården, som har 60 hektar tilhørende jord. I over 100 år havde gården malkekøer, men det stoppede i februar i år.

- Jeg var fjerde generation, som overtog gården, og jeg har kunnet leve af det. Nu har min søn og dermed femte generation overtaget, og de kan ikke leve af det, så det er mere en hobby. Men jeg bor her stadig og hjælper til, fortæller Niels Peder Jensen.

Den historiske landsby

Der ligger mange historiske perler i Vester Kærby, når man spadserer fra byskilt til byskilt. På modsatte side af Kærbygård ligger byens gadekær, som man tidligere brugte til at gøre vognhjulene bløde, så skidtet nemmere gled af. Hestene fik også en tur igennem vandet, hvis de var lidt for beskidte.

På Kærbygade 16 boede der engang en børstenbinder, som gerne sad i sin lænestol på trappetrinnet og holdt øje med, hvem der gik ind i købmanden på den anden siden af gaden. Den lukkede midt i 1970’erne.

- Jeg kan huske, at vores unger gik over og skrev dét, de købte, på bogen, og så betalte vi en gang om måneden. Det kan man da godt savne, siger Niels Peder Jensen.

Ved hjørnet af Smedegyden og Kærbygade lå der frem til 1939 en smedje, Kærbygade 18 rummer landsbyens eneste fredede gård, og nummer 20 er et gammelt karetmager-hus.

- Vi havde også trinbræt til togbanen, der gik fra Odense til Kerteminde. Man snakkede om at føre sporet til Lindø, men banen kunne ikke klare de tunge vogne, og den blev lukket i 1966. Men jeg tog blandt andet toget til skole i Odense, fortæller Niels Trolle Hansen.

Landsbyerne i dag

Samfundsudviklingen har generelt medført, at landsbylivet ser markant anderledes ud i dag end for bare få årtier siden. Ifølge rapporten Landsbyerne – nu og i fremtiden fra april 2018 bor mere end en million danskere i landsbysamfund med op til tusind indbyggere. Siden befolkningstallet i år 2000 steg på landsplan, er det gået ned ad bakke for landsbyerne og landdistrikterne, hvor færre og færre danskere har valgt at bosætte sig. Særligt betød finanskrisen, at arbejds- og boligmarkedet blev hårdt ramt i de små samfund.

Den nedadgående kurve skyldes ifølge rapporten udviklingen fra landbrugssamfund til industri-, service- og videnssamfund. Strukturreformen, Politireformen og Sygehusreformen har de seneste år betydet, at færre og større enheder bliver placeret i byerne. Der har også været en stigende centralisering af offentlige servicefunktioner, hvor skoler, børnehaver og plejehjem rykker til byerne. De private virksomheder og butikkerne er lukket i landsbyerne i takt med at befolkningstallet er faldet, og mange landsbyer er præget af tomme huse og begyndende forfald.

Barndommens gade

Både Niels Trolle Hansen og Niels Peder Jensen har masser af gode minder fra barndommen i Vester Kærby som var noget helt specielt, fordi de boede på landet og ikke i byen.

- Da vi var børn, blev vi ikke sendt i børnehave, men vi legede med andre børn på gaden i stedet. Dengang var det også rigtig vinter, når det var vinter, og de dage hvor engene blev oversvømmet, kunne vi løbe på skøjter i timevis, fortæller Niels Peder Jensen.

- Der var også rigtig mange gemmesteder ved den gamle købmand, så der kunne vi sætte en dåse og lege dåseskjul. Det var noget af det bedste, vi kunne lave. Det var generelt trygt at vokse op i landsbyen, siger Niels Trolle Hansen.

Meget er sket siden dengang, og udviklingen er til at få øje på for de to lokale.

- Det er stadig godt at bo herude, men det har ændret sig meget fra det landsamfund, som det var engang. Der var også en anden snak med naboerne dengang, siger Niels Peder Jensen.

Én ting er i hvert fald sikkert. Den friske luft, friheden og roen er medvirkende til, at de to Niels'er ikke flytter fra Vester Kærby, hvor familierne har boet i flere generationer. Som Niels Trolle Hansen siger:

- Vi blev født i Vester Kærby, og vi bliver her, til vi ikke er her mere.

I mange år var Kertemindebanen en vigtig livline for små byer som Vester Kærby mellem Odense og Kerteminde. Der var overvejelser om at brugen banen til det nye værft på Lindø, men den kunne ikke klare belastningen. I 1966 var det slut. Billedet er taget på Dræby Station med det sidste tog på strækningen. Foto: Munkebo Lokalhistoriske Arkiv
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

To anholdt efter slagsmål på A-Bar i Odense

Kerteminde

Kommunen udvider med 8000 kubikmeter på havnen: - Det er prikken over i'et, jubler borgmesteren

Annonce