Annonce
Faaborg-Midtfyn

De rigtige døre og vinduer: Bevarende lokalplaner er guld værd for dem, der ejer husene

Martin Jonø er næstformand i By og Land Faaborg. Arkivfoto: Louise Koustrup

Lokaldebat: By og Land Faaborg og Omegn har med interesse læst i avisen om politikernes debat om den nye bevarende lokalplan for Østerbrogadekvarteret ("Stor debat om meget lille spørgsmål: Er trævinduer det eneste rigtige i Østerbrogadekvarteret?").

I artiklen diskuteres, hvorvidt der i den nye lokalplan kan åbnes op for at isætte træ-alu vinduer i kvarterets bevaringsværdige bygninger, vel og mærke på bagsiden eller til gårdsiden, mens der mod gaden stadig kun må isættes trævinduer.

En ændring af bestemmelserne omkring vinduer i bevaringsværdige bygninger strider mod lokalplanens intention og bestemmelser, der jo skal sikre Østerbrogadekvarterets særlige kvaliteter og karakteristika. Kvaliteter, der gælder for alle "byrum" i kvarteret - gaderum såvel som gårdrum - og som blandt andet sikres ved at bruge korrekte, historiske materialer.

At tillade brug af vinduer i forskellige materialer på samme bygning medfører et kritisabelt skred i bevarende lokalplans bestemmelser.

Det har i høj grad også betydning for husenes værdi, når de skal sælges, hvilke vinduer og døre der sidder i dem. Foto: Palle Søby

Bevarende lokalplaner er ikke kun med til at bevare en bydels særlige kendetegn og historiske vidnesbyrd. Der er også god økonomi i dem. For husejere.

Man opnår i snit højere salgspriser for huse, der er beliggende i et område, der er omfattet af en bevarende lokalplan. Til gavn for både ejendomsmæglere, sælgere og også de nye købere, der ved, at deres omgivelser er beskyttet.

Realdania har undersøgt salgspriser for bevaringsværdige huse i Ribe, som også er omfattet af bevarende lokalplaner. Sælgere af bevaringsværdige huse får i snit 30 procent mere for deres huse. Og bygninger, der ligger i områder med mange bevaringsværdige huse, opnår salgspriser, der er 13 procent højere, selv om huset ikke er bevaringsværdigt.

Der er altså god økonomi i at passe på bygningsarven, for den enkelte husejer, men også for hele området.

Det bekymrer os, at en eventuel ændring i den nye lokalplan på sigt kan medvirke til yderligere forringelser og manglende sikring af kvaliteterne i Østerbrogadekvarteret. Lad os stå fast.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mai-Britt skal ikke længere holde vejret af nervøsitet: To år efter politiker-løfte er vakkelvornt vippeleje omsider blevet fikset

Annonce