Annonce
Erhverv

De rider med på elbilbølgen: Fynsk virksomhed hædret med initiativpris

Produktionsdirektør Carsten Laursen, t.v., og adm. direktør Torben Viby har fået en del kunder blandt bilproducenterne i Tyskland, især inden for elbil-markedet. Arkivfoto: Hasse Frimodt
AM Værktøj får Dansk Industris initiativpris for at udvise særligt mod og gribe nye muligheder på et tidligt tidspunkt. Virksomheden nyder blandt andet godt af opsvinget inden for elbiler.

Odense: Når der skal produceres elbiler på de store bilfabrikker i Tyskland, er det ofte AM Værktøj i Hjallese, der nyder godt af det, fordi virksomheden har specialiseret sig i at lave produktionsværktøj til industrien. Og det gør AM Værktøj så godt, at Dansk Industris Fyns-afdeling har tildelt virksomheden DI's initiativpris 2019.

Virksomheden har i en del år haft kunder som BMW, Audi, Rolls-Royce og Scania, som bruger værktøjer til blandt andet bilernes pladeelementer. Og den stigende interesse for at producere elbiler betyder flere ordrer til AM Værktøj, der har tredoblet bruttofortjenesten på tre år.

- Vi har gennem de seneste år sammen med vores bestyrelse truffet nogle vigtige strategiske beslutninger om, hvilke markeder vi skulle angribe, og hvilke typer værktøjer vi skulle satse på. De beslutninger slår igennem nu, siger adm. direktør Torben Viby, der sammen med produktionsdirektør Carsten Laursen ejer AM Værktøj.

Det har dog ikke været uafbrudt fremgang siden starten i 1991. For år tilbage mistede virksomheden kunder i Kina og Polen og valgte derfor at skifte strategi med mere fokus på eksport til bestemte kunder. Der blev især investeret i meget omkostningstungt udstyr, og det har vist sig at være nøglen til succes for AM Værktøj, som Torben Viby angiver det.

Annonce

AM Værktøj

AM Værktøj, Teknivej 25, 5260 Odense S.

Cvr-nr.: 15 05 31 35.

Bruttofortjeneste 31,9 mio. kr. (2018/19) 32,2 mio. kr. (2017/18).

Overskud før skat 1,3 mio. kr. (2018/19) 3,2 mio. kr. (2017/18).

Bestyrelse: Torben Nørgaard Hansen (formand), Otto Spliid, Carsten Laursen og Torben Viby.

Ejere: Torben Viby og Carsten Laursen.

Uddanner selv de faglærte

I dag er der 60 medarbejdere i virksomheden, som fremstiller alle former og størrelser for værktøj - fra 200 kilo og op til 20 ton.

Da det ikke altid er let at få fat i faglærte værktøjsmagere i en tid med mangel på specialiseret arbejdskraft, er AM Værktøj begyndt at uddanne sine egne værktøjsmagere. I dag er der således ansat seks lærlinge inden for faget, og det er også et punkt, Dansk Industri har hæftet sig ved.

- Det er vigtigt at anerkende, at AM Værktøj påtager sig ansvaret for at uddanne egne faglærte medarbejdere. Det er vejen frem, lyder det fra Dansk Industris fynske formand, Poul Strandmark.

Initiativprisen overrækkes officielt torsdag den 14. november på virksomheden, der er en af i alt 18 regionale vindere. De dyster alle om at vinde initiativprisen på landsplan i februar næste år, hvor Dansk Industri har sin årlige dag for små og mellemstore virksomheder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Odeon. Jeg håber, at sandheden kommer frem

Læserbrev: Det glæder mig at læse, at borgmester Peter Rahbæk Juul (S) nu også bakker op om en forklaring fra Odeon i forbindelse med aflysningen af den eksilkinesiske dansetrup Shen Yun. Forhåbentlig kan vi nu endelig kan få en afklaring på, hvilken af de forskellige forklaringer Odeon ønsker at holde fast i, om der rent faktisk er hold i én af disse forklaringer, eller om Kinas håndlangere virkelig har fået slået deres klo i Odeon. Borgmesteren har tidligere givet udtryk for, at byråd og myndighed skal passe på med at stikke deres lange næse i en privat virksomhed og deres forretning. Men når selvsamme virksomhed er ejet og betalt af byens borgere og har indgået en driftsaftale med Odense Kommune, er det en anden sag. Med dén aftale har Odeon nemlig forpligtet sig til at overholde Odense Kommunes kulturpolitik, ”Med odenseanerne i centrum. Kunst- og kulturliv som storbygenerator”, som tager udgangspunkt i følgende; beriger, udfordrer og skærper odenseanerne gennem hele livet; bidrager til odenseanernes livskvalitet, trivsel og udfoldelsesmuligheder inden for kunst og kultur og; skaber fællesskaber mellem mennesker og sammenhængskraft i byen. Ydermere skal ‘...kunst- og kulturlivet i Odense være relevant for sit publikum’ samt …’berige og bidrage med kant og refleksion til odenseanerne og byens gæster.’ Uanset af hvilke årsager Odeon begrunder aflysningen af Shen Yun med, mener jeg ikke, at de har levet op til deres aftale. Og det ser jeg som et kæmpe troværdighedsproblem - for Odeon selv, vores by, borgere og besøgende. Men især for Odense set i et internationalt perspektiv. Jeg håber, at sandheden ser dagens lys, så vi alle fremadrettet kan være forvisset om, at i Odense er der rum for alle former for kunst og kultur.

Odense For abonnenter

Odense Kommune erkender svigt: Spejlglat vej skulle have været saltet længe inden dødsulykke

Annonce