Annonce
Indland

De Radikale vil undgå 2011-kopi af en amputeret regering

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Østergaard vil ikke "stirre stift ned i det radikale partiprogram" i regeringsforhandlinger.

Mette Frederiksens (S) formentlig kommende regering skal ikke begynde på politiske krykker, som det var tilfældet i 2011, hvor Socialdemokratiet, SF og De Radikale dannede regering.

Det siger De Radikales leder, Morten Østergaard, der er med til regeringsforhandlingerne hos Socialdemokratiet.

- Vi ønsker ikke at jorde nogen, men vi ønsker, at det, der kommer ud af de forhandlinger, vi fører, er levedygtigt. Og at det er stabilt, og at det ikke humper af sted på krykker, siger han.

Tilbage i 2011 blev SF trynet i regeringen, hvor De Radikale dikterede en del, og i sidste ende trådte SF ud af regeringen.

Socialdemokratiet vil denne gang danne en ren S-regering, men det kræver støtte fra De Radikale, SF og Enhedslisten. Det er primært de tre partier, som i disse dage forhandler med S-formand Mette Frederiksen.

For en stund er forhandlinger sat i bero på grund af Folkemødet på Bornholm. Og det er netop her, at Morten Østergaard åbner for, at også De Radikale formentlig kommer til at bøje sig ind mod de andre.

De Radikale og Enhedslisten står eksempelvis langt fra hinanden, når det gælder den økonomiske politik.

- Jeg er optaget af, at regeringen ikke fødes i konflikt, men at den fødes i samarbejdets ånd. Det er det signal, jeg ønsker at sende.

- Det handler ikke om, at nogen kan sidde med scorekortet bagefter og sige, hvem der vandt, og hvem der tabte. Det handler om at bringe Danmark ind i 2020'erne på en ordentlig og tillidsfuld måde, siger Østergaard.

- Vi skal ikke stirre stift ned i det radikale partiprogram. Det, vi stirrer på, det er vejen frem og en mulighed for at finde en fælles fodslag om den, siger han.

Men på spørgsmålet om, hvorvidt han nu åbner for de store kompromisser, fastslår Østergaard:

- Jeg står der, hvor jeg hele tiden har stået.

Det vil sige, at der eksempelvis skal tages et opgør med udlændingepolitikkens såkaldte paradigmeskift, hvis hensigt er hjemsendelser frem for integration.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

På vej mod store temperaturstigninger: Bliv klogere på Middelfarts klimaløsninger - og find ud af, hvordan du kan hjælpe til

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce