Annonce
Danmark

De offentlige finanser viser det største overskud i 11 år

Claus Bjørn Larsen/Ritzau Scanpix
Stigende skatteindtægter på pensionsopsparinger giver det højeste overskud til staten i en årrække.

Overskuddet på de offentlige finanser er på det højeste i 11 år.

Overskuddet lød i andet kvartal på 17,2 milliarder kroner. Det oplyser Danmarks Statistik.

Det er ikke set større siden 2008. Det var, lige før finanskrisen ramte Danmark.

Det store overskud hænger særligt sammen med, at året har været godt på aktiemarkedet.

Det betyder, at danskernes pensionsopsparinger vokser. Dermed kommer der mere ind fra den skat, man betaler af afkastet.

Samlet har danskerne en pensionsformue på omkring 3000 milliarder kroner.

For første halvdel af 2019 er overskuddet på de offentlige finanser på 29,4 milliarder kroner.

Finansministeriets seneste prognose fra august lagde op til, at overskuddet i 2019 vil ende på 44 milliarder.

Ud over stigende skat fra pension nyder de offentlige finanser godt af en beskæftigelse, der er tæt på det højeste niveau nogensinde.

Desuden er antallet på offentlig forsørgelse på det laveste niveau i mere end 30 år.

Derudover har privatforbruget og bilsalget været opadgående, hvilket har betydet flere indtægter i moms og afgifter.

Ifølge Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, er overskuddet på de offentlige finanser en god stødpude, når økonomien en dag vender.

- De sunde offentlige finanser er naturligvis en stor fjer i hatten til dansk økonomi.

- Det betyder konkret, at vi har meget at stå imod med, hvis en ny krise skulle ramme dansk økonomi, skriver han i en kommentar.

/ritzau/

Annonce
Link til tal på Danmarks Statistiks hjemmeside
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce