Annonce
Kultur

De lytter til Radio Mercur

Den 16. august 1962 kl. fire om morgenen bordede politiet Radio Mercurs skib "Lucky Star". Ved anløb til Tuborg Havn mødtes de ombordværende besætningsmedlemmer af en større menneskemængde, der var kommer for at trøste. Aktionen blev skildret i Ekstra Bladet som Øresunds sidste søslag.

MEDIEMUSEET: Udstilling og bog sætter fokus på dengang, pirater truede DR's monopol

Annonce

"De lytter til Radio Mercur".

Stemmen kom ud af den lille transistor i pigeværelset på Nordfyn, og det var ærlig talt helt forrygende.

Her havde man været vant til, at radioen var noget med Radioavisen og musik fra Giro 413 om søndagen. Når det gik højt.

Pludselig - og det var i 1961 på Fyn - kom der så hul igennem til den reklamefinansierede piratradio Radio Mercur, der - oh frydblandet rædsel - var ulovlig og derfor sendte fra et skib i Øresund. Med et ekstra sendeskib i Storebælt.

Stemmen bag indgangsbønnen "De lytter til Radio Mercur" klinger derfor af noget helt særligt, ligesom også Ib Glindemanns til lejligheden komponerede korte trompetfanfare for tre trompeter.

Det hele kan man indtil 30 august nu opleve i Danmarks Mediemuseum på Brandts Klædefabrik. For her præsenterer museumsinspektør Flemming Steen Nielsen i samarbejde med cand. mag. Henrik Nørgaard en fin lille udstilling og en stor bog om "Pirater i æteren. Radio Mercur 1958-62".

- Vi har lavet en udstilling, der taler til både øret, øjet og sanserne, siger Flemming Steen Nielsen og går hen til 50'er-stuen og skruer op for den gamle radio.

Ud vælder det med lyde fra dengang. Hvor bl.a. Nete Shreiner, Hans Vangkilde, Pedro Biker, Hannah Rahlff, Per Wiking og Vagn Jensen boltrer sig for første gang i æteren.

- Du kan også komme ombord på sendeskibet. Her er senderummet. Her soverummet.

Flemming Steen Nielsen fortæller, at skibet i Øresund kun var bemandet med fem mand, som blev erstattet efter en uge på jobbet.

- Alt optagearbejdet blev jo lavet på land. I starten i en villa i Gentofte - for at ende på Nørrebro Teater, hvor der blev optaget flere store arrangementer.

Dirch Passer i Fona

Museumsinspektøren fortæller med et nostalgisk glimt i øjet. For også han kunne som indfødt københavner stille ind på Radio Mercur, den første kommercielle ungdomskanal i Danmark. Med musik for unge. Og reklamer, der siger spar-to til i dag.

- Der var jo Dirch Passers "Ih! De er så flinke hos Fona". Eller "Er vejret dårligt og humøret sløjt? Så flyv til Mallorca med Aero-loyd!". Vildt overdrevne, men meget lærerige at lytte til nu, siger Flemming Steen Nielsen.

Som man kan læse i Henrik Nørgaards grundige gennemgang af hele Mercur-perioden 1958-1962, så er der tale om et eventyr. Et eventyr, der meget belejligt nu har fået sin historiske dokumentation.

- Det er jo lidt morsomt, at bogen og udstillingen om Danmarks første - ulovlige - reklameradiokanal kommer lige netop nu, hvor Danmark Radios monopol bliver brudt, og den 4. og 5. radiokanal er blev udbudt til salg som reklamefinancierede kanaler, siger Flemming Steen Nielsen.

I dag kl. 16 markeres udstillingen om Radio Mercur med en times åbningskoncert på Amfiscenen foran Brandts.

Her spiller Storebælt Bigband musik fra Radio Mercur-tiden, og til den ende har de bl.a. fået noder fra Ib Glindemann, der i dag bor på Langeland. Han og hans 24 mands store orkester var fra 1958-1962 hyret som Radio Mercurs eget husorkester.

Henrik Nørgaard: "Pirater i æteren", 269 sider, 278 kroner, Syddansk Universitetsforlag. Udstillingen i Danmarks Grafiske Museum/Dansk Pressemuseum i Odense er åben hver dag undtagen mandag.

Radio Mercur indsatte i november 1961 et ekstra sendeskib, som lå for anker i Storebælt indtil lukningen i Juli 1962. Hermed fik også Fyn og Sønderjylland mulighed for lokale reklamer og moderne popmusik.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Lokal kok blev stukket til døde: Kæresten til den dræbtes søster anholdt

Nordfyn For abonnenter

Per giver kommunen skylden for sit mistede ben: - Der er ikke noget, der hedder menneskeværdigt i det her

Kerteminde

Drabssigtet erkender at have stukket med kniv: Det var nødværge

Kerteminde For abonnenter

Cengiz genoplivede 28-årig efter knivstikkeri i Munkebo: Nu er offeret død

Odense

Kritik af kommune i sag om ulovligheder i tidligere kro: Går efter de forkerte, mener lejerforening

Annonce