Annonce
Kultur

De lytter til Radio Mercur

Den 16. august 1962 kl. fire om morgenen bordede politiet Radio Mercurs skib "Lucky Star". Ved anløb til Tuborg Havn mødtes de ombordværende besætningsmedlemmer af en større menneskemængde, der var kommer for at trøste. Aktionen blev skildret i Ekstra Bladet som Øresunds sidste søslag.

MEDIEMUSEET: Udstilling og bog sætter fokus på dengang, pirater truede DR's monopol

"De lytter til Radio Mercur".

Stemmen kom ud af den lille transistor i pigeværelset på Nordfyn, og det var ærlig talt helt forrygende.

Her havde man været vant til, at radioen var noget med Radioavisen og musik fra Giro 413 om søndagen. Når det gik højt.

Pludselig - og det var i 1961 på Fyn - kom der så hul igennem til den reklamefinansierede piratradio Radio Mercur, der - oh frydblandet rædsel - var ulovlig og derfor sendte fra et skib i Øresund. Med et ekstra sendeskib i Storebælt.

Stemmen bag indgangsbønnen "De lytter til Radio Mercur" klinger derfor af noget helt særligt, ligesom også Ib Glindemanns til lejligheden komponerede korte trompetfanfare for tre trompeter.

Det hele kan man indtil 30 august nu opleve i Danmarks Mediemuseum på Brandts Klædefabrik. For her præsenterer museumsinspektør Flemming Steen Nielsen i samarbejde med cand. mag. Henrik Nørgaard en fin lille udstilling og en stor bog om "Pirater i æteren. Radio Mercur 1958-62".

- Vi har lavet en udstilling, der taler til både øret, øjet og sanserne, siger Flemming Steen Nielsen og går hen til 50'er-stuen og skruer op for den gamle radio.

Ud vælder det med lyde fra dengang. Hvor bl.a. Nete Shreiner, Hans Vangkilde, Pedro Biker, Hannah Rahlff, Per Wiking og Vagn Jensen boltrer sig for første gang i æteren.

- Du kan også komme ombord på sendeskibet. Her er senderummet. Her soverummet.

Flemming Steen Nielsen fortæller, at skibet i Øresund kun var bemandet med fem mand, som blev erstattet efter en uge på jobbet.

- Alt optagearbejdet blev jo lavet på land. I starten i en villa i Gentofte - for at ende på Nørrebro Teater, hvor der blev optaget flere store arrangementer.

Dirch Passer i Fona

Museumsinspektøren fortæller med et nostalgisk glimt i øjet. For også han kunne som indfødt københavner stille ind på Radio Mercur, den første kommercielle ungdomskanal i Danmark. Med musik for unge. Og reklamer, der siger spar-to til i dag.

- Der var jo Dirch Passers "Ih! De er så flinke hos Fona". Eller "Er vejret dårligt og humøret sløjt? Så flyv til Mallorca med Aero-loyd!". Vildt overdrevne, men meget lærerige at lytte til nu, siger Flemming Steen Nielsen.

Som man kan læse i Henrik Nørgaards grundige gennemgang af hele Mercur-perioden 1958-1962, så er der tale om et eventyr. Et eventyr, der meget belejligt nu har fået sin historiske dokumentation.

- Det er jo lidt morsomt, at bogen og udstillingen om Danmarks første - ulovlige - reklameradiokanal kommer lige netop nu, hvor Danmark Radios monopol bliver brudt, og den 4. og 5. radiokanal er blev udbudt til salg som reklamefinancierede kanaler, siger Flemming Steen Nielsen.

I dag kl. 16 markeres udstillingen om Radio Mercur med en times åbningskoncert på Amfiscenen foran Brandts.

Her spiller Storebælt Bigband musik fra Radio Mercur-tiden, og til den ende har de bl.a. fået noder fra Ib Glindemann, der i dag bor på Langeland. Han og hans 24 mands store orkester var fra 1958-1962 hyret som Radio Mercurs eget husorkester.

Henrik Nørgaard: "Pirater i æteren", 269 sider, 278 kroner, Syddansk Universitetsforlag. Udstillingen i Danmarks Grafiske Museum/Dansk Pressemuseum i Odense er åben hver dag undtagen mandag.

Radio Mercur indsatte i november 1961 et ekstra sendeskib, som lå for anker i Storebælt indtil lukningen i Juli 1962. Hermed fik også Fyn og Sønderjylland mulighed for lokale reklamer og moderne popmusik.
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Charlottes børn har flere gange sovet på banegården: Transportminister vil nu have undersøgt behovet for nattog på Svendborgbanen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sikke et pletskud - pludselig var de sjældne ugleunger lige foran Oles kamera: - Det er et meget specielt øjeblik

Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Sydfyn

Slut med Stenstrup-manøvren: Bramsen og Helveg vil lave vigespor på Svendborgbanen

Navne For abonnenter

Som far så datter - Anika får energi af sit frivillige arbejde

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Nordfyn

Beredskabet måtte opgive søgningen: Mand svømmede ud på midten af sø og forsvandt fra overfladen

Navne For abonnenter

Stjerne i "Langt fra Las Vegas": Nu er Sofie revystjerne på Fyn

For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Erhverv

Stålgigant ansætter på livet løs til ny fabrik - breder sig over kæmpe areal

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport For abonnenter

Modgangen vendt til endnu en triumf - Odense Håndbold ser frem til drømmefinalen mod Esbjerg

Odense For abonnenter

Kendt fra Bagedysten - nu sælger hun kager i Odense: - Folk kan blive helt chokerede over prisen

Faaborg-Midtfyn

Kommune betalte for lidt i løn: Kludrede i ansættelser og må efterbetale 191.500 kroner

Annonce