Annonce
Nordfyn

De lokale rødder trækker i de unge: Det handler om tryghed

Arkivbilleder fra den første UngeFestival fra 2019. Planen var, at der også skulle være afholdt en i 2020, men den blev aflyst på grund af corona. Foto: Nordfyns Ungeråd
I en mini-serie taler avisen med en række unge, der alle har valgt enten at blive boende i det lokalområde, de er vokset op eller bidrager til stedet på andre måder. Det er ønskescenariet at trække de unge tilbage, siger borgmesteren.

Nordfyn: Nordfyns Kommune har mange ældre borgere - og får flere og flere. Men der er også en gruppe unge, der på forskellige måder bidrager til lokalsamfundet.

I en række afsnit sætter Fyens Stiftstidende fokus på nogle af de unge, der, selvom de lige så godt kunne have lagt fodboldklubben, folkeskolen og forældrene bag sig, alligevel vælger at blive og bidrage til lokalsamfundet.

For borgmester Morten Andersen (V) er det et stort ønske, at kommunens unge vender hjem, når de skal til at slå rødder og gro familie.

Annonce

- Vi vil så gerne holde på de unge. Vi vil gerne have, de flytter herfra, og det er ikke unaturligt, der er et mønster i, at folk tager væk, fordi vi har begrænsede uddannelsesinstitutioner. Men vi vil jo også gerne have, de vender hjem igen, siger han.

En undersøgelse foretaget af Momentum viser, at 13,9 procent af de nordfynboere, der er årgang 1983, i 2017 igen var flyttet hjem til kommunen. Landsgennemsnittet for den årgang er 14,3 procent.

Serie: Det unge Nordfyn

Nordfyn er en af de fynske kommuner med flest ældre - og der kommer kun flere.

Men kommunen har også en stor flok unge, der nyder deres lokalområde og brænder for at bidrage - enten i jobs eller gennem frivilligt arbejde.

I denne mini-serie skal du møde frivillige ildsjæle, der er motoren i den lokale håndboldklub, en ung fyr, der har taget hele sin uddannelse på Nordfyn og drømmer om at give sine børn samme opvækst, som han selv har fået, og en lokal ung mand, der er ved at uddanne sig i Odense, men bor på Nordfyn og er engageret i det politiske liv.

Har du selv, eller kender du en ung med en god historie - så skriv til os på nordfyn@fyens.dk

Det unge Nordfyn. Grafik: Wayne Southwell

Det har ikke været muligt for Nordfyns Kommune at opstøve tal på, hvor mange unge, der generelt flytter hjem igen eller bliver i kommunen, men Morten Andersen har en oplevelse af, der faktisk er en del, der vender tilbage.

- For 10 år siden hørte vi, at folk ikke vendte tilbage, for de spurgte sig selv: Hvad er det for en type job, du mener, jeg skulle tage heroppe med den uddannelse, jeg har?

- I dag er paletten af jobs blevet større i pendlerafstand fra Nordfyn. Det, tror jeg, også er årsagen til, vi ser flere, der vender hjem.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at andelen af unge i studiealderen, primært 21-25 år er lavest, mens den lige så stille stiger igen, når man nærmer sig starten af 30'erne.

Antal unge på Nordfyn

Unge mellem 20 og 40 år:

21-25 år: 1.071

26-30 år: 1.330

31-35 år: 1.472

36-40 år: 1.540

I generationerne fra 1981 (40 år) til 2001 (22 år) er flest og færrest:

Færrest i generation 1999 (23 år): 193 personer

Flest i generationen 1981 (40 år): 342 personer

Trygheden trækker

Borgmesteren forstår godt, de unge i en årrække vælger at flytte fra hjembyerne på Nordfyn, fordi der er begrænsede muligheder for uddannelse.

- Mange er tvunget væk fra Nordfyn for at passe en uddannelse, og for mange er det, der ligger uden for undervisningen også vigtigt, og det bliver ikke det samme, hvis man bor i Bogense og studerer på SDU eller andre steder. Det er der ikke noget at sige til.

Når kommunen igen stifter bekendtskab med de hjemvendte unge, er det oftest, når der skal købes byggegrunde og i forbindelse med huskøb, og i de situationer mærker Morten Andersen, hvad det er, der alligevel trækker de unge småbørnsfamilier hjem.

- Vi kan mærke, det trækker at være tæt på familien igen, og vi hører ikke så sjældent, at det handler om tryghed, om hverdagen og om det at hente og bringe børn. Oftest, når vi sælger parcelhusgrunde, er det til familier med børn, der er på vej til at komme i den skolesøgende alder. Det hører jeg tit som årsagen til, man flytter tilbage.

Vi kan mærke, det trækker at være tæt på familien igen, og vi hører ikke så sjældent, at det handler om tryghed, om hverdagen, og om det at hente og bringe børn. Oftest, når vi sælger parcelhusegrunde, er det med børn, der er på vej til at komme i den skolesøgende alder. Det hører jeg tit som årsagen til, man flytter tilbage.

Borgmester Morten Andersen

- Hvis man har en tro på idrætsfaciliteter, skole, foreningsliv, fritidsliv og handelslivet, så vælger folk at komme tilbage, siger han og understreger, det passer godt ind i målet om at blive Danmarks friluftskommune for børnefamilier.

- Et af de stærkeste brands Nordfyn har – det er naturen. Derfor er det meget naturligt, man bruger det som argument for at trække folk tilbage igen. Det er både skole og daginstitution, idrætstilbud og foreningstilbud.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Bentes gravpynt forsvinder på mystisk vis fra hendes mands gravsted: Men der er en god forklaring

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Dømt Middelfart-direktør forlader Uhrenholt-koncernen efter dom

Kerteminde For abonnenter

Der gik 15 år før folk fik øjnene op for Flemmings opfindelse: Efter ny lov bliver han kimet ned

Navne

De mødtes til et fynsk bondebal for et helt liv siden: Else og Verner har været gift i 65 år - her er deres opskrift

Sport For abonnenter

Danskerklubben Brentford kan også have et kommercielt motiv - London-klubben har flere motiver til at hente Christian Eriksen

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Erhverv For abonnenter

Konkursen slog grundlæggeren af Munkebo Mikrobryg ud: - Men en dag rejste jeg mig op og gik

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Odense

Nu har bilisterne lært det: Bøder for 25 millioner har sænket farten på Odense-strækning

Faaborg-Midtfyn

45 efterskoleelever smittet, og ski-tur udsat: - Det er et lille Wuhan her hos os

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Odense

Fjernvarmekunder kan roligt skrue op for radiatoren: Trods milliardinvestering i CO2-fangst vil Fjernvarme Fyn holde prisen

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kommune vred armen om på erhvervsmand: Betal dummebøde - eller din ejendom går på tvangsauktion

Nyborg For abonnenter

Sælger overfaldt biografdirektør med kniv: Efter medieomtale dukkede Marilyn Monroe figuren pludselig op

Annonce