Annonce
Faaborg-Midtfyn

De kræver ham fyret: Chef for nedslidt museum i modvind – stop hetzen, appellerer formand

Peter Thor Andersen, chefen for Øhavsmuseet, bliver gjort til syndebuk for politikernes planer om at lade Den gamle Gaard lukke som museum. Det er unfair, mener museets formand. Foto: Ard Jongsma
Peter Thor Andersen bliver gjort til syndebukken på Facebook, efter politikerne har truffet en beslutning, der lukker Den gamle Gård som museum. Men ansvaret er slet ikke hans, siger Jakob Holm, der er formand for Øhavsmuseet.

Faaborg: Museumschef Peter Thor Andersen, Øhavsmuseet, blev om nogen manden, der fik faaborgensernes vrede at føle, da politikerne i Kultur- og Lokalsamfundsudvalget besluttede, at de ikke vil poste flere penge i forfaldet i Den Gamle gaard i Holkegade. Den har tjent som hjemstavnsmuseum siden 1932.

Mange af debattrådene på Facebook trækker ansvaret for bygningskompleksets dybe krise over på ham, og ønsker ham hen, hvor peberet gror.


Annonce

De personforfølgelser må høre op. De har ingen steder hjemme. Peter Thor Andersen træffer ingen store beslutninger, der ikke er afstemt med Øhavsmuseets bestyrelse.

Jakob Holm, formand for Øhavsmuseet.


Initiativtageren bag Facebook-gruppen, "Bevar Faaborgs Museum Den gamle Gaard", Lone Rok, hører mellem de hårde nitter, og hun har blandt andet foreslået en underskriftsindsamling for at få Peter Thor Andersen afsat som museumschef.

Personforfølgelse må høre op

Nu er den hårde, personlige kritik blev for meget for formanden for Øhavsmuseet, den tidligere byrådspolitiker fra SF, Jakob Holm.

- De personforfølgelser må høre op. De har ingen steder hjemme. Peter Thor Andersen træffer ingen store beslutninger, der ikke er afstemt med Øhavsmuseets bestyrelse. Han agerer inden for de rammer, vi sætter for ham. Vil man skyde på nogen i Øhavsmuseet, så må man rette skytset mod bestyrelsen, siger Jakob Holm.

Jakob Holm opfordrer kritikerne til at skyde på ham og bestyrelsen for Øhavsmuseet frem for Peter Thor Andersen. Arkivfoto: Anne Jørgensen

Kultur- og Lokalsamfundsudvalget traf en kontroversiel beslutning om ikke at poste flere penge i vedligeholdelsen af Den gamle Gaard. Den betyder, at bygningskomplekset lukker som museum efter denne sæson.

Annonce

Renovering til 15-20 millioner

Den gamle Gaard ejes ligesom nabohuset, Holkegade 3, og Kaleko Mølle af Faaborg Kulturhistoriske Musuemsforening, der stiller de fredede bygninger til rådighed for Øhavsmuseet, blandt andet med henblik på udstillinger.

Den gamle Gaard er fra 1720'erne og har tjent som museum siden 1932, men er i forfald. En totalrenovering vil koste 15-20 millioner kroner. Foto: Maria Retoft Pedersen

Men museumsforeningen har ikke penge til at holde bygningerne ved lige, og de 200.000 kroner, som byrådet hidtil har sat om året, rækker slet ikke til at holde bygningerne i forsvarlig stand. Alene Den gamle Gaard, som er bygget i 1720'erne, trænger til en gennemgribende renovering, som anslået vil kræve en investering på 15-20 millioner kroner - og 375.000 kroner i årlige vedligeholdelsesomkostninger.

Kulturstyrelsen var sidste år på besøg i huset og rapporterede tilbage, at det ikke er egnet til udstillingsbrug eller til opbevaring af museumsgenstande.

- Det kan man altså ikke klandre Peter Thor Andersen for, påpeger Jakob Holm.

Annonce

Fastholder kritik

- Jo, man kan, mener Lone Rok fra "Bevar Faaborgs Museum Den gamle Gaard".

- Siden han er tiltrådt (i 2006, red.), har der været færre og færre udstillinger. Han har tydeligvis ingen interesse i byens historie og formår ikke at drage Faaborg og faaborgenserne ind i museet.

Lone Rok har fået 750 medlemmer i en Facebook-gruppe, der vil bevare Den gamle Gaard som museum. Hun mener ikke, Peter Thor Andersen er den rigtige til at lede et bymuseum i Faaborg. Foto: Maria Retoft Pedersen

- Så du synes ikke, kritikken er for personlig?

- Jo, måske, for Jakob Holm har ret så langt, at det ikke alene er Peter Thor Andersens skyld, at det er kommet så vidt. Og når Jakob Holm nu stiller op for museumschefen, kan han også få et skud for boven. Det er også hans, og politikernes og museumsforeningens ansvar, at der ikke er skaffet penge nok til at holde Den gamle Gaard i forsvarlig stand.

- Vil du af med Peter Thor Andersen som chef for Øhavsmuseet?

- Jeg tror, Den gamle Gaard har brug for en anden ledelse. Nogen, der vil fokusere på at lave udstillinger om byens historie, og som ville kunne trække frivillige ind til at hjælpe sig. Det er jo tydeligt, at Peter Thor Andersen hellere vil bruge alle sine kræfter på at lave et museum på Frølageret, der slet ikke handler om Faaborg by.

Kom også i stormvejr på Langeland

Peter Thor Andersen, 46, har tidligere stået i et stormvejr, der minder lidt om den kritik, der nu rejses mod ham for ikke at prioritere Den gamle Gaard.

I 2010 indgik Faaborg-Midtfyn Kommune samarbejde med Langeland om aktiviteterne i Øhavsmuseet.

Men Langelænderne blev utilfredse, og Peter Thor Andersen blev kritiseret for at trække ressourcer fra Langeland og til Faaborg. Den kritik ville dog hverken Peter Thor Andersens eller Faaborg-Midtfyns daværende borgmester Christian Thygesen (V) havde siddende på sig og afviste den pure.

Resultatet blev dog, at Langeland i 2014 besluttede at trække sig ud af samarbejdet.

Formand for Øhavsmuseet Jakob Holm medgiver gerne, at Øhavsmuseet har prioriteret kræfterne på det nye museum på havnen - og ikke i Den gamle Gaard.

- Jeg kan godt lide gamle museer, og jeg besøger dem tit. Men jeg har dem også som regel helt for mig selv, jeg er stort set eneste gæst, for tiden er løbet fra dem. Så selvfølgelig skal Faaborg følge med tiden og have et museum, der lever op til de oplevelser, folk efterspørger. At Øhavsmuseet træffer en visionær beslutning, berettiger på ingen måde til, at man kan bruge Facebook til at forlange Peter Thor Andersens hoved på et fad, siger han.

Annonce

- De kender mig jo slet ikke

Peter Thor Andersen har bemærket sig kritikken på Facebook, men prøver at lade være med at tage den al for personligt.

Museumsdirektør Peter Thor Andersen er stort set klar til at åbne det nye museum og oplevelsescenter i Frølageret. Foto: Maria Retoft Pedersen

- Den kommer næsten udelukkende fra mennesker, som jeg slet ikke kender, og som heller ikke kender mig. Jeg tror, det ville være noget andet, hvis jeg mødte dem personligt. Jeg må indrømme, at jeg lukker lidt ned for Facebook for tiden, for det påvirker da én.

- Først og fremmest synes jeg, at det er ærgerligt, den sag og den kritik dukker op lige nu, hvor vi står på nippet til at åbne et helt fantastisk museum, der er en del af en politisk strategi om at udvikle Faaborg. Det er et projekt, som ikke bare os på museet, men som jeg håber, hele Faaborg bliver stolte over.

Faaborg Kulturhistoriske Museumsforening, der altså ejer Den gamle Gaard, holder generalforsamling torsdag aften, og det kan ikke udelukkes, der her kommer et bud på en redningsplan. Foreningen har oplevet et medlemsboom i løbet af de seneste dage, og Lone Roks støttegruppe på Facebook er siden i lørdags nået op på 750 medlemmer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce