Annonce
Navne

De klarede skærene: Her er de nominerede til Den Sydfynske Initiativpris

Ærøxpressen modtog Den Sydfynske Initiativpris 2020. 6. juni uddeles dette års pris. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
29 initiativer er blev indstillet til Den Sydfynske Initiativpris. Nu er feltet skåret ned til seks nominerede, hvoraf et enkelt initiativ kommer til at løbe med æren og de 30.000 kroner ved prisuddelingen 6. juni på Marstal Søfartsmuseum.

6. juni bliver Den Sydfynske Initiativpris uddelt med godt fire måneders coronaforsinkelse, og trods det seneste års hele og delvise nedlukninger har det ikke skortet på gode initiativer. Det understreger årets formand for initiativprisens jury Boye Kromann, der på vegne af Ærøxpressen modtog prisen i 2020.

- Der er mange spændende og gode emner, der er blevet indstillet. Det har været et stærkt felt, siger han.

I alt seks initiativer har fundet nåde for jurymedlemmernes skarpe blikke, og det er ikke ud fra et tilfældighedsprincip, de er valgt.

Annonce

- Vi har haft en række kriterier, vi har vurderet ud fra. Initiativerne skal være holdbare og levedygtige. De skal være til glæde for almenheden, være nytænkende og kreative, og der skal være gjort en stor uegennyttig indsats, siger Boye Kromann, der ikke vil udtale sig om, hvorvidt han har en personlig favorit.

- Det er for tidligt. Vi har udvalgt de nominerede, og så skal vi holde endnu et møde i juryen, hvor vi vælger vinderen. Så det er nok bedst, jeg holder mine tanker for mig selv, siger han og slår fast, at de 30.000 kroner Ærøxpressen modtog i fjor sammen med prisen har været til stor gavn.

- Vi har brugt pengene på forbedringer af passagerfaciliteterne. Vi har købt hynder og sikret, at der er varme i salonen. Det har gjort en væsentlig forskel, understreger han.

Den Sydfynske Initiativpris uddeles 6. juni klokken 13.30-15.30 på Marstal Søfartsmuseum.

1 Eva Knudsen fra Strynø Bosætningsgruppe

Eva Knudsen fra Strynø Bosætningsgruppe. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Strynø Bosætningsgruppe står for at markedsføre Strynø som et godt sted at bo, og den hjælper familier og andet godtfolk til at falde godt til på øen. Det er tredje gang Strynø Bosætningsgruppe nomineres til prisen. Gruppen var nomineret i både 2019 og 2020.

- Det er vi sandelig glade for. Vi kunne jo se, at dengang Demokratifestivalen vandt i 2019, var det tredje gang, den var nomineret, så det kan være, det er vores tur denne gang, siger Eva Knudsen, der også mener, bosætningsgruppen står lidt stærkere i år.

- Vi får rigtig mange henvendelser fra folk, der er interesseret i at flytte herover, og i løbet af det seneste år, er 37 mennesker flyttet til Strynø. Vores borgmester har også sagt, at vi har fundet tråden, siger hun og tilføjer med et smil:

- Jeg ved så ikke, hvad det er for en tråd, eller hvilken farve den har. Men lidt ret har han jo, siger hun og takker for nomineringen.

- Det er jo en anerkendelse af arbejdet i bosætningsgruppen. Det er vi virkelig glade for.

2 Morten Eeg fra Skovhuggeren

Morten Eeg fra Skovhuggeren. Arkivfoto: Kim Rune

Skovhuggeren står for etablering af cykelspor til mountainbike i Egebjerg Bakker. Foreningen var også nomineret i 2018.

- Ej, hvor er det dejligt. Jeg troede faktisk, at det løb var kørt. Det er jeg virkelig glad for, det ikke er, siger Morten Eeg som den første reaktion på nomineringen.

- Det er altid rart at blive anerkendt for det arbejde, vi gør. Vi kan jo også mærke og se, at der er sket en del, siden vi blev nomineret første gang. Vi har udviklet os meget. Der er lavet spor til både den lettere og den sværere side, og vi har for nylig igen været i Politiken, fordi vores spor bliver fremhævet som et af Danmarks bedste, fortæller Morten Eeg, der også har et bud på en investering, hvis det hele går op i en højere enhed for Skovhuggeren.

- Vi får 30 hektar mere, som vi kan køre på til næste år, og vi kommer til at lave nogle spektakulære ting. Skulle vi vinde, vil pengene helt sikkert kunne gøre gavn her. Og så skal vi måske også gøre noget for alle de frivillige, som gør et kæmpe stykke arbejde.

3 Finn Kyhn fra Foreningen Korinth Kro

Finn Kyhn fra Foreningen Korinth Kro.

Foreningen Korinth Kro står for at renovere og puste nyt liv i Korinth Kro. Den almennyttige forening blev stiftet i maj 2016 med det primære formål at redde kroen, og nu er den blev nomineret til Den Sydfynske Initiativpris 2021.

- Hvad satan. Er vi virkelig røget med der? Det er da dejligt at høre, siger Finn Kyhn, der ser det som en stor værdi for foreningen at blive nomineret.

- Det giver noget god PR og positiv fokus på vores projekt. Vi kan altid bruge noget ekstra opmærksomhed. Samtidig er det jo også en anerkendelse af det store frivillige arbejde, der er blevet gjort. Så det er vi virkelig glade for, understreger Finn Kyhn, der håber på en storslået fest i nær fremtid.

- Vi har jo knoklet en masse, og der er virkelig mange frivillige, som lagt rigtig meget arbejde i det. Så en fest kan være et stort skulderklap, og det vil være godt for fællesskabet. Det trænger de frivillige og byen til. Så hvis vi vinder, vil i hvert fald nogle af pengene nok gå til det, siger han.

4 Claus Krossteig fra Vildmandsforeningen

Claus Krossteig fra Vildmandsforeningen. Foto: Tim K. Jensen

Vildmandsforeningen er en forening for mænd, der har eller har haft en alvorlig sygdom og som følge deraf har gennemgået et rehabiliteringskursus. I fjor var Vildmandsforeningen i Svendborg også nomineret til Den Sydfynske Initativpris.

- Nej, hvor lækkert. Den er da en god nyhed, siger Claus Krossteig.

- Vi har jo prøvet det en gang tidligere, og det betyder virkelig meget for os. Det er en blåstempling af det arbejde, vi gør. Det fortæller os, at vi gør noget, der er godt, siger Claus Krossteig, der også uden anerkendelsen sætter stor pris på de faciliteter og muligheder, forening fået.

- Vi har jo fået den her skønne plet tæt ved naturskolen i Skårupøre, hvor vi har en bålhytte, og det er altså dejligt, at vi vilde mænd har den mulighed. Vi er da også allerede nået til, at hold nummer 20 er startet herude, og foreningen vokser støt. Og en nominering til en pris skader da heller vores omdømme, siger han.

5 Kenneth Arndrup fra Købmanden i Lundeborg

Kenneth Arndrup fra Købmanden i Lundeborg. Arkivfoto: Gitte Gedde

Købmanden i Lundeborg er en frivilligt drevet købmand, der åbnede i 12. april 2019. Det var dengang 13 år siden, byen senest havde haft en købmand.

- Neeej, det var fantastisk. Det er dejligt. Ja, det er sgu fantastisk. Jeg vidste godt, at vi var blevet indstillet, men jeg havde ikke ventet, at vi også ville blive nomineret, siger Kenneth Arndrup, da han får beskeden om nomineringen.

- Det er et gevaldigt skulderklap til alle de frivillige, som har arbejdet hårdt for, at vi kunne få købmanden tilbage og for, at vi nu kan drive den på frivillig basis. Nej, hvor jeg glæder mig til at skrive rundt og fortælle det her. Det er sådan noget, der skaber lys her i coronatiden, hvor vi ikke må mødes så meget eller give hinanden et kram, siger Kenneth Arndrup, der også nikker anerkendende til det øvrige felt af nominerede.

- Det er et hårdt felt, vi skal op imod. Men det er også et fornemt selskab. Det kan vi godt være stolte af.

6 Jasper Gramkow fra Små Armbevægelser

Jasper Gramkow fra Små Armbevægelser og 5700 Summer. Arkivfoto: Christian Moegreen Hjortshøj

Små Armbevægelser er foreningen, som står bag musikfestivalen 5700 Summer. Første udgave af festivalen fandt sted i fjor, og den bliver fulgt op af endnu en festival i år.

- Nå, for fanden. Det er da fantastisk. Hold da kæft. Nej, det havde jeg ikke set komme. Jeg bliver helt rørt, siger Jasper Gramkow, da han får overbragt nyheden om nomineringen.

- Det er vi sgu glade for, men vi synes i al beskedenhed også, at det er et godt initiativ, vi har taget. Det blev ret godt i fjor, og vi synes også, at der er dækket op til noget rigtig godt i år, siger Jasper Gramkow, der har kastet et blik på billetsalget til årets festival.

- Det går godt. Vi er længere fremme, end vi var på samme tidspunkt i fjor, og nu ser det også ud til, at vi må være flere til koncerterne, så det lover godt, siger han og tjekker lynhurtigt kalenderen for at se, om Små Armbevægelser kan komme til uddelingen af Den Sydfynske Initiativpris, der finder sted 6. juni i Marstal.

- Jamen, vi kommer. Selvfølgelig gør vi det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce