Annonce
Kultur

De kendte, de mindre kendte og de helt glemte

PR-foto: Jonas Jakobsson

På musikalsk opdagelsesrejse med The Nordic Baroque Band

Klassisk: Der er nogle, der mener, at al barokmusik lyder ens og bare spiller sig selv. Men dette er heldigvis nemt at modbevise, f.eks. af en koncert med The Nordic Baroque Band.

Indrømmet, på overfladen er der mange lighedspunkter og genkendelige strukturer i 1600-1700-tallenes musik. Men når detaljerne står så knivskarpt, når tempovalg og styrkeskift er så velgennemtænkte, når den både hørbare og synlige interaktion mellem musikerne er så evident, så får musikken liv, dynamik og en nuancerigdom, som fryder og overrasker.

Ensemblet, der spiller på såkaldte originalinstrumenter, kaldte deres koncert i Kammermusik Odense søndag eftermiddag for "The Baroque Band Experience", og det må man sige, den blev. Egentlig er det i denne genre lidt ligegyldigt, hvem komponisterne er. Alle var de mere eller mindre omrejsende musikere, der frekventerede de europæiske hoffer, hvor de ernærede sig som både udøvende og komponister.

Koncerten bød generøst på en rundtur til Italien, Frankrig og Tyskland, med musik af et par af de kendte, Monteverdi, Rameau og Telemann, og så de mindre kendte eller ukendte, som f.eks. Biagio Marini, J.F. Fasch, Vincenzo Albrici, Heinrich Biber og Marin Marais. Fine vaIg, der bød på frivol, drillesyg og hæmningsløs spillemandsmusik, høviske danse og majestætisk ophøjethed, idyl og poesi i sommerlune haver, momenter af åndeløshed og det guddommelige, det voluminøse og sanselige eller en musikalsk gengivelse af grusomme bataljer eller voldsomme vejrfænomener.

Barokken rummer det hele - The Nordic Baroque Band magtede det hele. I de fleste af værkerne stod blokfløjten i front, klogeligt valgt med de dybe af dem i værkerne før pausen, og så den mere livfulde og sprøde sopranfløjte i koncertens anden del. Flere af kompositionerne havde ensemblet valgt at kæde sammen i små selvopfundne suiter, en glimrende idé med hele 18 titler på programmet, og på charmerende vis gav musikerne små mundtlige introduktioner undervejs. Valgmenighedskirkens sal er akustisk og på alle måder et glimrende koncertsted, sandsynligvis velegnet til alle genrer kammermusik. I hvert fald syntes denne koncert fra tilhørersiden noget nær det optimale.

Om koncerten:

Søndag d. 22. oktober, Odense Valgmenighedskirke. Medvirkende: The Nordic Baroque Band: Monica Schmidt Andersen, blokfløjter, Johannes Jacobsson, barokviolin, Søren Storm, barokviolin, Margreet van der Heyden, barokviola, Magnus Malmros, barokcello, Mogens Fangel Damm, cembalo. Arr. Kammermusik Odense

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce