Annonce
Nordfyn

De har ventet på storken i 27 år og opgiver aldrig håbet

På Oregård har de ventet 27 år på storken, med to nyrenoverede storkereder er håbet stadig tændt. En storkerede består, foruden af et solid stativ, af grene, halm og spagnum. Foto: Nils Svalebøg

De smukke, danske storke, der engang nærmest var et nationalsymbol, var for et par år siden næsten helt forsvundet. I 2018 var der kun to par tilbage Men nu er fuglen i fremgang igen, og i år kan Danmark tælle syv par storke på rede.

- Fyn har haft flere besøg af storke i år, siger storkeekspert Hans Skov fra Storkene.dk.

Nordfyn har de sidste par uger haft besøg af flere storke. For et par uger siden blev der set tre storke mellem Nørreby og Nørre Nærå, og Store Bededag fik Oregård på Nordfyn besøg af en stork, der opholdt sig på stedet et par dage. En ring om benet afslørede siden, at storken stammer fra Skåne i Sverige.

- Men den skånske stork ved Oregård er den første der er ret stationær. Formentlig er der tale om en ung stork, der er ude at se sig om efter et muligt ynglested, siger Hans Skov.

Den pludselige danske storkefremgang skyldes at storkebestandene i Holland, Tyskland og Sverige er i stærk fremgang.

- Der er 1500 par storke i Holland, 1350 par i Nedersaksen, omkring 400 par i Slesvig-Holsten og cirka 80 par i Skåne. Fremgangen her skaber et tryk, der sender storke fra de områder til Danmark. Ringmærkning viser, at der har været en del storke på besøg i Danmark i foråret

Hans Skov (til venstre) og Stig Benzon betragter de to nye storkereder. Foto: Nils Svalebøg.

Reder gjort klar til storke

Stig Benzon, der bor på Oregård, satte sig efter storkebesøget for, at lokke storkene til at slå sig ned på den nordfynske gård. En gård, der i øvrigt i forvejen rummer et hav af gamle, danske dyr.

På Oregaard blev der allerede i 1992 opsat hele to storkereder i håbet om, at den sjældne fugl en dag ville slå sig ned på gården, men rederne har siden stået ubenyttede hen.

Rederne der er bygget på stativer lavet af smeden i Skåstrup, blev i sin tid opsat af Hans Skov, der siden 1976 har arbejdet for at redde og bevare de danske storke.

Hans Skov har bygget at hav at storkereder og var straks fyr og flamme, da han fik en henvendelse fra Stig Benzon om storkebesøget. De gamle storkereder måtte genopbygges straks.

Det blev de så torsdag, hvor Stig Benzon lejede en lift, og Hans Skov stillede med grene og spagnum til redemateriale. - Og byggede storkereder, som han har gjort så mange gange før.

Hans Skov forklarer om projektet:

- Der flettes en grenkrans på et redestativ af grene fra løvtræer. Bøg og andre grene der ”busker” er at foretrække. Nederst i redebunden sørger kyllingetråd for at holde på halm, 200 liter uberiget spagnum og så igen et 5 centimer tykt toplag af halm.

- Det er vigtigt at ubeboede storkereder vedligeholdes hver tredje-fjerde år hvis de skal have tiltrækningskraft på storke.

- Sidste gang der var et bofast storkepar på Fyn var i 1964 hvor et storkepar holdt til på en rede ved Solbakkegård i Næsby. Frem til 1966 var her en enlig stork, så uddøde den fynske storkestamme. - I 2007 var der i fem uger en enlig tysk stork på en rede ved Nørre Broby. Det er den eneste fastboende stork på Fyn siden 1966.

Om chancen for at få en nordfynsk storkefamilie, siger Hans Skov:

- Formentlig er der flere steder på Nordfyn hvor storke kan etablere sig. Men det kan det blive nødvendigt at tilbyde storkene ekstra udlagt føde, hvis de skal få sunde unger på vingerne. Problemet er at storke ikke kan se deres fødeemner i vegetation højere end 10 cm. De er knyttet til områder der afgræsses eller hvor der bliver slået hø.

Det bliver dog næppe i år, storken kommer til at yngel på Fyn.

- Det er ved at være for sent, siger Hans Skov. – Men der kan sagtens nå at komme storke, der vil slå sig ned ved rederne og yngle næste år.

Med to nyrenoverede storkereder på Oregård er det håbet, at storke atter skal slå sig ned på Nordfyn. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Erhverv For abonnenter

Campingpladsejer har udsigt til ”århundredets” sæson: - Vi kunne have lejet 100 hytter ud - det er fuldstændig vildt

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Nu får bilisterne en ny smutvej gennem Odense: S og DF skød forslag om bilfri plads ned

Odense For abonnenter

Trafikforsker angriber rapport om letbanen: - Aarhus er for lille til en letbane, og Odense er endnu mere for lille

Speedway

Endelig publikum til speedway i Fjelsted igen: Men festen blev spoleret af store tekniske problemer og et sløjt fynsk hjemmehold

Odense

Se video: Sankthans og D-A-D rykkede ind på havnen

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Odense

Søren gav penge til de små i lokalsamfundet: - Tusind tak - det betyder virkelig noget

Erhverv

Stort byggefirma sender 65 ansatte hjem efter smitteudbrud: - Det er ikke ovre endnu

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Odense For abonnenter

Kommentar: S og DFs nej til at lukke for smutvej i Odense er helt sort i en tid, hvor politikerne skal tænke grønt

Middelfart For abonnenter

Kæmpe interesse for luksusbiler: Middelfart-milliardærs leasingfirma vokser med rekordfart

Nyborg For abonnenter

Jubel i Frørup: Byråd vil holde hånden under de små skoler

Annonce