Tommerup: Det er i fugleflugtslinje kun 700 meter, at Gitte Nielsen og Flemming Jørgensen har flyttet teltpælene.
Men deres beboelse er vendt fuldstændig på hovedet.
44-årige Flemming Jørgensen har i over 20 år bakset med at sætte et parcelhus fra 1942 i stand fra kælder til kvist. Men det blev han til sidst træt af, så for et par år siden begyndte parret så småt at finde ud af, hvad fremtiden skulle bringe.
- Den korte version er, at vi gerne ville gøre livet nemmere for os selv, fortæller Gitte Nielsen, 46 år.
Med nemmere mener Gitte Nielsen både tiden brugt på løbende renoveringer og de medfølgende udgifter. Her landede parret til sidst på, at det bedst kunne betale sig at bygge nyt hus på en bar plet.
Sådan én fandt Gitte Nielsen og Flemming Jørgensen i nybyggerkvarteret Vesterled de få hundrede skridt fra det daværende hjem i Tommerup.
Fem måneders byggeri
I starten af 2021 blev handlen tinglyst på byggegrunden, og i april gik byggeprojektet i gang. Gitte Nielsen og Flemming Jørgensen er dermed en af de 12, der sidste år købte en kommunal byggegrund i Assens Kommune, og de er en af de udvalgte, som Fyens Stiftstidende i øjeblikket zoomer ind på.
Det var særligt de mange til- og fravalg, der overraskede ægteparret, hvor man hurtigt kunne komme til at betale 10.000, 20.000 kroner eller mere, hvis man ønskede flere spots, bedre døre, andre greb på låger og skuffer i køkkenet og så videre end det, som typehusfirmaet havde som standardudstyr i kataloget.
I alt 2,7-2,8 millioner kroner løb hele byggeprojektet op i, og så stod parret selv for at lægge fliserne på terrassen og indretningen af haven.
Flemming Jørgensen beskriver det splinternye parcelhus i et plan, med solceller på taget og indbygget carport som "ganske almindeligt". Det er et simpelt hus med to badeværelser og fire almindelige værelser, hvor parret kun har det ene børneværelse i brug til 12-årige Anton.
De to resterende værelser bliver brugt til kombineret kontor/motionscykel-rum samt et påklædningsværelse.
Bedre indeklima
Den største forskel - ifølge Gitte Nielsen og Flemming Jørgensen - er den mere friske luft i det nye hus i stedet for huset fra 1942, hvor de hele tiden skulle huske at lufte ud og sørge for, at kælderen ikke blev for fugtig.
Et ventilationsanlæg i det nye hus er alfa og omega i forhold til en konstant strøm af frisk luft.
- Det er nyt og lækkert, og der er en god luftventilation. Indeklimaet er den tydeligste forskel, oplever Gitte Nielsen.
- Det eneste, vi skal, er at skifte filter, tilføjer Flemming Jørgensen.
27. august 2021 - et par uger før tid - kunne familien flytte ind. De har ikke fortrudt et eneste sekund. Gitte Nielsen stammer oprindeligt fra Assens og har modsat Flemming Jørgensen, der er fra Tommerup, boet en række forskellige steder.
Hun var mest bekymret for, om hendes mand kunne føle sig hjemme i det nybyggede hjem. Det nikker Flemming Jørgensen med det samme ja til. Han er godt tilfreds med udsigten til, at der ikke venter større renoveringer rundt om hjørnet.
Eneste minus er, at huset endnu ikke har en historie eller fortælling, man kan føle sig hjemme i.
- Der kan godt mangle lidt sjæl. Det er vi i gang med. Det er kun tiden, der kan hjælpe med det, understreger Gitte Nielsen.
Den 12-årige Anton Dam er meget enig i, at det er "meget fedt" at flytte i et helt nyt hus. Der er dog et stort men.
- Det er lidt irriterende, at der ikke er græs over det hele, siger han med et smil på læben og en henvisning til, at det endnu ikke er optimalt at spille fodbold i haven.
Udendørsarealet skråner i øvrigt ned til den gamle jernbanestrækning, hvor skinnecyklerne suser forbi.
Flinke naboer
Parret fortæller, at de er det eneste par midt i 40'erne. De øvrige 11 nybyggere i kvarteret er enten unge familier eller par, hvor børnene er flyttet hjemmefra - eller er på vej til det. Omkring halvdelen af beboerne er folk fra lokalområdet, der har bygget nyt, og der er allerede godt gang i det sociale, da naboerne for nylig har holdt fastelavnsfest sammen.
Gitte Nielsen og Flemming Jørgensen kan tydeligt mærke, at folk er åbne overfor at lære hinanden at kende, og man kommer hurtigere ind på livet af de andre, når alle beboere i området står i samme båd. Lige nu er der eksempelvis fuld gang i havesnakken.
- De (naboerne, red.) virker utrolig flinke alle sammen, forklarer Flemming Jørgensen.
Gitte Nielsen afslører, at planen ikke er, at parret skal bæres ud derfra - som man siger.
- Der er ikke noget galt i at være samme sted i mange år, men vi har ikke bygget det med tanke om at blive gamle her, understreger hun.
Gitte NielsenDer er ikke noget galt i at være samme sted i mange år, men vi har ikke bygget det med tanke om at blive gamle her
Parret snakker herefter om, at det kunne være spændende at flytte ind til byen i en lejlighed eller et helt andet, tredje eller fjerde sted, når de kommer i en mere moden alder.
Der er dog ingen tvivl om, at parcelhuset på Vesterled er drømmehuset lige i øjeblikket, men parret lægger ikke skjul på, at det er blevet en livsstil for dem at gribe nuet og springe ud i nye eventyr på et tidspunkt.
Flemming Jørgensen opsummerer:
- Man skal lade være med at lukke sig om sine muligheder.
Det er første gang, at Gitte Nielsen og Flemming Jørgensen har fået bygget nyt. De anbefaler, at man bruger pengene på en uafhængig fagmand til at styre processen og læse det med småt, så der ikke dukker uforudsete overraskelser op.
Vær vågen
Flemming Jørgensen, der til dagligt arbejder som industritekniker, har næsten dagligt holdt øje med byggeriet og brugt oceaner af tid på at sætte sig ind i det.
De er godt tilfredse med samarbejdet med typehusfirmaet, men Gitte Nielsen er samtidig glad for, at hendes mand har brugt de mange timer på at stille kritiske spørgsmål.
- Det har til tider været et fuldtidsarbejde. Der har været flere ting hen ad vejen, og det er din fortjeneste, at det er gået godt, mener Gitte Nielsen.
Flemming Jørgensen uddyber, at han blandt andet opdagede på et tidspunkt, at placeringen af huset var flyttet to meter tættere på vejen i forhold til det, som parret havde skrevet under på. Det ville i givet fald have givet en to meter kortere terrasse.
Det blev selvfølgelig rettet.
Han råder til, at folk også med fordel kan holde øje med, om der eksempelvis er afsat penge til ekstra fundering eller bortkørsel af en vis mængde overflødigt jord og lignende, så man undgår trælse ekstraregninger.
- Man skal springe ud i det, men være vågen, understreger han.
Lokalrådet for Tommerup og Tommerup Stationsby har tidligere efterlyst flere byggegrunde i lokalområdet.
Assens Kommune har solgt de 12 byggegrunde i første etape af udstykningen Vesterled, og nu er flere på vej. Der er planlagt flere etaper. For et par uger siden godkendte Miljø-, Teknik- og Planudvalget i Assens Kommune endeligt lokalplanen for etape to af udstykningen, som vil give op mod 22 nye parcelhusegrunde i området.
Nybyggerne
I 2021 blev i alt 12 kommunale byggegrunde solgt i Assens Kommune.
Vi har udvalgt nogle af de 12 købere og fået dem til at fortælle om deres byggeproces, udfordringer, og hvilke gode råd, de vil give videre til andre, der også går med byg-selv-drømme.