Annonce
Odense

De håber på 60 millioner: Ansøgningen til skattestigning er klar

Peter Rahbæk Juel håber med en i hvert fald foreløbig sidste skattestigning at lægge 60 millioner kroner ind i det kommunale budget til velfærd. Foto: Nils Mogensen Svalebøg
Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og resten af holdet bag ønsket om at hæve skatten et sidste nøk håber at få 60 ud af de 200 millioner, regeringen har afsat til skattestigninger.

Det er ikke kun brugen af de ekstra millioner fra økonomiaftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening, der deler byrådets partier i de kommende budgetforhandlinger.

Det samme gør den skattestigning, et flertal i byrådet nu håber at nå i mål med.

For at hente flere penge til velfærd hævede et rødt flertal i 2017 kommuneskatten med 0,5 procentpoint til 25 procent. Året efter hed stigningen 0,3 procentpoint, og nu ønsker rød blok med støtte fra Dansk Folkeparti at nå op på en samlet stigning på et helt procentpoint - den blandt røde partier såkaldte velfærdsprocent.

Det er der mulighed for, efter at regeringen har afsat en pulje på 200 millioner kroner til kommunale skattestigninger. Kommunerne har ikke lov til selv - uden at blive straffet økonomisk - bare at hæve skatten, og derfor er der nu en ansøgning på vej fra Odense Kommune til Social- og Indenrigsministeriet for at få del i de 200 millioner.

Ifølge ansøgningen, som politikerne i Økonomiudvalget i næste uge på et ekstraordinært møde skal tage stilling til, vil en odenseansk skattestigning på de sidste 0,2 procentpoint svare til, at Odense skal have 60 af de 200 millioner kroner.

Blandt argumenterne er, at Odense er en af de kommuner i landet med flest arbejdsløse, at der bruges færre penge på kommunal service, end befolkningstallet tilsiger, og at Odense Kommune placerer sig i den laveste tredjedel af landets kommuner, når det gælder beskatningsgrundlaget per indbygger.

Annonce

245 foreløbige millioner

Foreløbigt har den hævede kommuneskat givet 245 ekstra millioner til byens mindste børn, til skolebørn, udsatte børn, ældre og handicappede. Og de penge er ifølge en oversigt, politikerne for nylig blev præsenteret for på et byrådsmøde, blevet vekslet til 868 sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, ergoterapeuter, fysioterapeuter, lærere, pædagoger og socialrådgivere.

De 868 medarbejdere er enten nyansatte, sat op i tid eller har undgået en fyring. Samlet set svarer det til 504 årsværk, fremgår det af oversigten, som borgmester Peter Rahbæk Juel (S) kommenterede med blandt andet følgende ord:

- Velfærdsprocenten løser ikke alle udfordringer, men det er et nødvendigt vendepunkt. Vi ser ind i en fremtid med flere børn og ældre, og uden velfærdsprocenten ville det pres være endnu større.

Det var Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten, der oprindelig stod bag skattestigningerne. Siden har Dansk Folkeparti og Alternativet sluttet sig til, mens kun Venstre og Konservative står uden for forliget.

Der ventes svar på skatteansøgningen i begyndelsen af oktober.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce