Annonce
Udland

De Gule Veste trækker titusinder på gaderne i Frankrig

"Macron hold op med at pumpe folks penge. Gå af", står der på ryggen af en af demonstranterne fra De Gule Veste, der lørdag var samlet ved Triumfbuen i Paris.

De Gule Vestes demonstrationer er igen vokset efter en pause i julen, og voldelige sammenstød er blevet færre.

For niende weekend i træk var tusindvis af mennesker lørdag gået på gaden over store dele af Frankrig for at vise deres modstand mod præsident Emmanuel Macron og protestere mod økonomisk ulighed.

I hovedstaden, Paris, og andre steder i landet var der sammenstød mellem politi og demonstranter, og der er også foretaget en del anholdelser.

Men generelt set er De Gule Vestes demonstrationer blevet mere fredelige, siden franskmændene var vidner til voldsomme uroligheder i december.

84.000 mennesker har demonstreret rundt om i Frankrig lørdag, vurderer det franske indenrigsministerium.

Af dem befandt omkring 8000 sig i hovedstaden Paris. Her forløb det "uden alvorlige episoder" ifølge ministeriet.

Mange stillede sig op og sang med på nationalsangen, "Marseillaisen", mens andre råbte slagord som "gå af Macron".

- Jeg har 1200 euro (knap 9000 kroner, red.) om måneden, og skatterne æder af min opsparing hver dag. De tager alt, vi har, siger en 74-årig pensioneret arkæolog, der ikke vil have sit navn frem.

- Macron må holde op med at ignorere os og indse, hvor slemt det står til, siger en anden demonstrant, den 59-årige William Lebrethon.

For første gang havde arrangørerne af demonstrationen i Paris indsat en slags vagter, der bar hvide armbind, og som havde til opgave at holde mere styr på demonstrationen.

- Vi leder marchen fremad for at sikre, at de holder sig til ruten og undgår konfrontationer, så de ikke reagerer på politiets provokationer, siger en af vagterne, der kun vil oplyse sit fornavn - Anthony.

Alligevel stødte en gruppe demonstranter sammen med politiet i Paris, hvilket udløste skyer af tåregas og vand fra de vandkanoner, politiet havde klar omkring Triumfbuen.

Også i andre byer som Bourges, Toulouse, Bordeaux og Lille var der meldinger om uroligheder og anholdelser.

Da demonstrationerne begyndte for to måneder siden, deltog op mod 300.000 mennesker på landsplan.

I sidste uge var antallet omkring 26.000.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Annonce