Annonce
Udland

De Grønne fordobler støtten ved EP-valget i Tyskland

Tobias Schwarz/Ritzau Scanpix
De Grønne er stormet frem på bekostning af de gamle partier CDU og SPD. Højrefløjen får skuffende resultat.

De Grønne i Tyskland har fået et kanonvalg på bekostning af de konservative og socialdemokraterne og tager pladsen som landets næststørste parti.

Det viser den endelige optælling af stemmerne fra europaparlamentsvalget tidligt mandag morgen, skriver nyhedsbureauet Reuters.

De Grønne har fået 20,5 procent af stemmerne, hvilket er en fordobling i forhold til resultatet ved valget i 2014.

Resultatet, der er det bedste for det EU-positive parti nogensinde, er omvendt en regulær katastrofe for de to regeringspartier, det konservative CDU og socialdemokraterne i SPD.

De to partier har fået deres værste resultater ved noget demokratisk valg på denne side af Anden Verdenskrig.

CDU er gået fra 35,4 procent ved europaparlamentsvalget i 2014 til 28,9 procent denne gang.

Annegret Kramp-Karrenbauer, der i slutningen af sidste år overtog posten som partileder efter Angela Merkel, sagde på valgaftenen, at "resultatet ikke lever op til de forventninger, vi har til os selv som et stort parti".

Endnu værre er det for SPD, der er henvist til tredjepladsen med bare 15,8 procent af stemmerne.

I 2014 fik partiet 27,3 procent.

Højrefløjspartiet Alternative für Deutschland oplever også fremgang og lander på 11 procent af stemmerne. Det stærkt EU-kritiske parti havde dog sat næsen op efter mere, skriver nyhedsbureauet dpa.

Ved søndagens EP-valg er det langtfra kun i Tyskland, at de grønne partier er gået markant frem.

I Frankrig bliver den grønne liste Europe Écologie Les Verts (EELV) tredjestørst med 12 procent af stemmerne, mens de grønne partier i Østrig, Irland og Holland også opnår tocifrede stemmeantal i procent.

I Storbritannien vinder partiet Green 12,1 procent af stemmerne og slår dermed det konservative regeringsparti, der må nøjes med 9,1 procent.

- At se det grønne parti slå de konservative så overbevisende ved dette valg er virkelig fantastisk. Der sker noget seismisk i britisk og europæisk politik, siger Alexandra Phillips fra Green Party ifølge nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce