Annonce
Erhverv

De gør sprognørderi til en forretning: Dansk og litteraturvidenskab kan sagtens skabe iværksættere

Mia Rasmussen (tv.), Ditte Taaning og Marie Hvidberg (th.), som læser dansk og litteraturvidenskab, har stiftet deres egen virksomhed i Odense, hvor de sælger tekstforfatning og korrekturlæsning. Foto: Vibeke Volder

Mia, Marie og Ditte, som læser dansk og litteraturvidenskab på Syddansk Universitet, har lavet en virksomhed ud af deres passion for sprog. Efter et år på markedet med deres firma har de allerede stiftet et datterselskab.

Annonce

Skulle fordomme trives, om at humanister ikke kan tænke kommercielt, så kan tre unge kvinder i Odense afkræfte dem.

Mia Rasmussen og Marie Hvidberg, som læser Dansk på SDU samt Ditte Taaning, der har en bachelor i litteraturvidenskab, har allerede efter et år fået god succes med deres virksomhed Cortekst, hvor de sælger tekstforfatning og korrekturlæsning.

De har nu en en fast kundekreds af små og mellemstore virksomheder, som de leverer tekster til, og fik i begyndelsen af sidste år en aftale med Saxo Publish om at læse korrektur på bogudgivelser.

- Vi elsker at nørde med sprog, så det er kun fedt at kunne få lov at gøre det til en forretning, siger Mia Rasmussen.

- Først var vi lidt skeptiske, for der er jo ingen af os, som har nogen baggrund i den retning. Men da vi kom i gang, gik der nok ikke mere end et par uger, før vi tænkte, at det her skulle vi gøre noget ved, siger Mia Rasmussen.

Mia Rasmussen, partner i Cortekst.
De tre iværksættere holder til daglig til i iværksættermiljøet i Videnbyen ved SDU i det sydlige Odense. Det er et tilbud til studerende, som stifter virksomheder, at de gratis kan benytte lokaler og faciliteter, ligesom de får rig mulighed for at sparre med hinanden. Foto: Vibeke Volder
Annonce

Fordel med sprogforståelse

Virksomhedsdrømmen roterede ikke lige fra studiestart. Den kom først, da de tre blev spurgt, om de ville deltage i nogle møder med iværksætterinteresserede studerende på studiet. Pigerne blev spurgt af Cortex Lab, SDU's initiativ til at hjælpe studerende med drømme om et CVR-nummer. For folkene bag ville have flere humanister med.

- Først var vi lidt skeptiske, for der er jo ingen af os, som har nogen baggrund i den retning. Men da vi kom i gang, gik der nok ikke mere end et par uger, før vi tænkte, at det her skulle vi gøre noget ved, siger Mia Rasmussen.

- Og at vi måtte kunne lave en forretning ud af vores kompetencer, tilføjer hun.

Der er ikke det, der ligner undervisning i markedsanalyse eller virksomhedsdrift på Dansk og Litteraturvidenskab. Så det har de unge kvinder lært fra bunden, både med hjælp fra andre iværksættere og ved at undervise sig selv. Og her har en humanistisk baggrund måske ligefrem været en fordel.

- Meget virkede uoverskueligt lige til at begynde med, for eksempel det at lave regnskaber. Men på den anden side er vi vant til at arbejde med sprogforståelse og at forstå tekster i dybden. Så da vi satte os ned og virkelig nærlæste, hvordan de her ting fungerer, var det faktisk ikke så svært. Så var det bare at gøre det, konstaterer Mia Rasmussen.

Annonce

Startet et forlag

Efter et år med virksomheden på markedet har Mia Rasmussen, Marie Hvidberg og Ditte Taaning allerede udvidet med et datterselskab, Forlaget Forår, som udgiver dets første bog i marts. En børnebog om en fugleunge i Syrien, der mister sine forældre, må flygte til Danmark og her forundres over danskernes sære talemåder og ordsprog.

At starte et forlag var egentlig de tre iværksætteres oprindelige plan, men alt er endnu ikke kastet efter udgivertilværelsen.

- Forlaget er indtil videre drevet af lyst og interesse. Selvfølgelig ser vi gerne, at det bliver en økonomisk succes, men vi er realistiske. Det er meget dyrt at trykke og udgive en bog, mens vores hovedforretning (korrektur og tekstforfatning, red.) næsten ingen startinvestering krævede, fordi vi mere eller mindre klarer os med computere og internet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce