Annonce
Fyn

De fynske folketingspolitikere samlet til familierådslagning: Gode råd og knubbe ord om formandsopgør og udenlandsk arbejdskraft

Først måtte Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) og Alex Ahrendtsen (DF) tale om et katastrofalt valg, og dernæst måtte Erling Bonnesen (V), Jane Heitmann (V) og Marlene Ambo-Rasmussen tale om kaotiske uger i Venstre. Foto: Christian Nordholt
Der blev gåde givet gode råd og knubbe ord, da de fynske politikere var samlet før Folketingets åbning

Der sad de så. Helt alene Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) og Alex Ahrendtsen (DF) og måtte som det første i Café Stiften svare på, hvordan det er at være i et parti, der var blevet mere end halveret ved valget og fortsat har samme formand. Så fik de følgeskab af tre Venstre-politikere Erling Bonnesen, Jane Heitmann og Marlene Ambo-Rasmussen, der netop i weekenden havde valgt ny formand efter dramatiske uger med magtkampe for fuld udblæsning.

- Vi har haft et godt gedigent slagsmål, men nu har vi fået sagen ordnet, som Erling Bonnesen udtrykte det.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) var ellers klar til at give en hjælpende hånd:

- I må jo sige til, hvis I har brug for noget skyts.

Der var i det hele taget dømt familierådslagning, da de fynske folketingspolitikere mandag var samlet i Café Stiften før Folketingets åbning første tirsdag i oktober. Som ordstyrer ville opinionsredaktør Peter Hagmund vide, hvordan et parti kommer videre efter et formandsopgør. Trine Bramsen bedste råd var at undlade at kaste mere brænde på, når branden var slukket. Og på søsterlig vis understregede hun, at hun de seneste måneder havde savnet Venstre i den politiske familie.

- Det er uheldigt for folkestyret, når et så stort parti er udenfor ligningen. Nu skal vi igang med at diskutere politik.

De var ikke med

Fem af de femten fynskvalgte politikere havde meldt forfald til mandagens Café Stiften:

Dan Jørgensen (S)

Jan Johansen (S)

Lars Chr. Lilleholt (V)

Mai Mercado (K)

Victoria Velasquez (EL)

Annonce

Hård tone om arbejdskraft

Og politik blev der så diskuteret i Café Stiften. Om hvornår Arne skal kunne gå på pension, om dobbeltmandater, om de mange fynske unge uden uddannelse og fynske virksomheder, der skriger på arbejdskraft, som direktør i Fynsk Erhverv, Jytte Reinholdt sagde det fra tilhørerrækkerne, da hun efterlyste bedre muligheder for at benytte udenlandsk arbejdskraft. Den bed DF eller de socialdemokratiske medlemmer af panelet ikke på.

- Jeg savner konkrete virksomheder, der siger, at de har brug for udenlandsk arbejdskraft og ikke kan få det med de nuværende regler, sagde Bjørn Brandenborg (S).

I samme spor var Karsten Hønge (SF):

- Hold op med det klynk. Kun 17 virksomheder i hele Danmark har ringet til Beskæftigelsesministeriets hotline, fordi de ikke kan få den ønskede udenlandske arbejdskraft, sagde han.

Det fik så Jane Heitmann (V) til at skyde igen.

- De røde går med skyklapper, sagde hun og blev støttet af sin partifælle Erling Bonnesen.

- Bare spørg i Fynsk Erhverv. Det er her virksomhederne henvender sig og fortæller, at de mangler kvalificeret arbejdskraft, sagde han.

Også den radikale Rasmus Helveg talte for lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft.

- Vi har akut mangel på arbejdskraft, og det vil gøre vores samfund rigere, sagde han.

Annonce

Penge til kommunerne

Nogle, der i disse uger har svært ved at finde nok penge, er de fynske lokalpolitikerne, der sveder for at få næste års kommunale budgetter til at hænge sammen. Og fra de borgerlige folketingspolitikere i Café Stiften blev stukket til den indgåede kommuneaftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening for ikke at give det velfærdsløft, som blev lovet i valgkampen. Det fik Karsten Hønge til at udbryde: Er der udskrevet valg. Det lyder som en hidsig valgkamp.

Alt endte dog i fred og forsoning i den politiske familie, da alle som afslutning på Café Stiften talte for vigtigheden af et bredt samarbejde.

- Det gælder ikke mindst blandt de fynske folketingspolitikere. Formår vi ikke at stå sammen for at få fremmet fynske ønsker, bliver vi kørt over, sagde Trine Bramsen, mens der blev nikket rundt om bordet.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mai-Britt skal ikke længere holde vejret af nervøsitet: To år efter politiker-løfte er vakkelvornt vippeleje omsider blevet fikset

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce