Annonce
Kultur

De fynske anarkister skriger endnu

Under Al Kritik kritiserer punkens vilkår på Fyn, hvor kun få spillesteder tør arrangere koncerter med de musikalske anarkister

Det odenseanske punkband Under Al Kritik har benyttet sig af D.I.Y.-metoden (Do It Yourself) til at indspille, mikse og producere deres album "Hold Kæft", som de tilmed selv distribuerer til deres koncerter og enkelte pladeforretninger.

- Vi laver hele lortet selv, ellers ville vi aldrig få noget udgivet. Den udkommer selvfølgelig ikke i en million eksemplarer over hele verden. Men vi har da tidligere solgt et par cd'er til både Frankrig, Tyskland og Japan, fortæller Danni Storm, der er forsanger, guitarist og stifter af bandet.

Han kalder albummet en fuckfinger til alle dem, der bare snakker for at snakke.

- Det er nok specielt rettet mod politikere, der lover en masse, de ikke holder. Derfor hedder det slet og ret "Hold Kæft", forklarer han.

Bandet startede i 2002 som en hybrid mellem punk og heavy metal. Med tiden har det udviklet sig til at være rendyrket punk med familiære bånd til halvfjerdsernes og firsernes største danske punkbands som War of Destruction, Razorblades og Enola Gay.

Desværre har punken langt fra så vækstfremmende vilkår som i tidernes morgen, hvilket ærgrer Danni Storm og kollegerne, da de påvirkes af blandt andet spillestedernes skeptiske holdning til genren.

- Det er næsten umuligt at komme ud at spille koncerter på Fyn. Jeg ved ikke om spillestederne er bange for, vi smadrer det hele. Det gør vi jo ikke. Selv om vi er anarkister, er vi jo ikke ude på at ødelægge. Jeg tror personligt heller ikke på det fuldstændigt anarkistiske samfund men mere på, at anarkisme er nødvendigt inden for kunst og musik, hvis man vil skille sig ud, forklarer Danni Storm.

Selv fik han øjne og ører op for punkmiljøet på det hedengangne Zekés i Odense. Først faldt han pladask for musikken. Senere kom passionen for punkernes påklædning og deres politiske holdninger snigende.

- Det er derfor, at vi mangler sådan et sted på Fyn. I dag er punkmiljøet alt for spredt, så de mange unge ved ikke, hvor de skal samles om deres livsstil, siger Danni Storm.

Annonce

Modvilje mod punken

Fredag aften spiller Under Al Kritik således koncert i Ungdommens Hus i Fredericia og lørdag i Ungdomshuset i København. Der er ingen planlagte koncerter på Fyn.

- Det er jo lidt en skam, når vi har et nyt album, som vi gerne vil ud at præsentere for publikum. Men vi nægter at tigge om at få lov til at spille. Vi kan kun konstatere, at de lokale spillesteder ikke støtter op om punken lige nu. Men det kommer måske med tiden, for man kan jo se, at metalmusikken har fået bedre vilkår de seneste år i Odense, konstaterer Danni Storm.

Den 21-årige VUC-studerende lægger ikke skjul på, at punken handler om at provokere både gennem udseende og musik. Selv sidder han med sort neglelak, mørk øjenskygge, nittebælte og en t-shirt med logoet for broderbandet Kusse Kannibalerne.

- Jeg havde fået nok af det "normale", og derfor fandt jeg det nødvendigt at provokere på denne facon. Der bliver da ind imellem kigget skævt efter mig på gågaden i Odense, men det er jo egentlig også mit mål at støde nogen. Eller i hvert fald gøre dem opmærksom på punkens eksistens. Men folk burde kunne se ud over min påklædning. Hvis de gjorde det, ville de se, at jeg er en ganske flink fyr, konstaterer Danni Storm og tilføjer:

- Man er jo heller ikke nødvendigvis autonom, fordi man kan lide punk. Naturligvis deler man en stor del af venstrefløjens synspunkter, men derfra og til at kaste med brosten er der meget langt. Vores band lægger mere vægt på at beskrive mennesket som individ og behandle psykologiske aspekter som søvnløshed og skizofreni. Men man skal nok studere teksten nærmere for at fange hele budskabet, da det ofte går så skidestærkt til koncerterne, at man ikke fanger ret meget, indrømmer Danni Storm.

Fakta

Danni Storm stiftede gruppen Under Al Kritik i 2002

Han er det eneste medlem fra den oprindelige besætning. I dag spiller han sammen med Erik "Dr. Død", 18, Søren Thomas "Noller", 18, og Anders "Anders", 20.

Gruppens første koncert var 1. maj 2003, hvor de spillede "Mod de rige".

Deres album "Hold Kæft" udkommer den 7. januar

Læs mere på: www.underalkritik.tk

Over al forventning

Danni Storm har aldrig lært at spille efter noder. Han griber bare sin guitar og håber, at de powerakkorder, han skaber, lyder fedt.

- Det er også et signal, jeg gerne vil sende til andre unge. Skid hul i, at I kun kan spille to akkorder. Kom i gang med punkmusikken, så lover jeg, at I får det pissesjovt. Grunden til, at vi kaldte os Under Al Kritik var netop, at publikum ikke skulle forvente for meget af os musikalsk. Med tiden er vi blevet mere habile musikere, så vi har overvejet at ændre navn til Over Al Forventning for at se, om det skaffer flere jobs, griner Danni Storm.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce