Annonce
Middelfart

De fupper dig over telefonen: Her er tre ting, du skal vide om spoofing

  • Begrebet spoofing bliver mere og mere udbredt, og dækker over personer, der fupper over telefonen eller på mail med det formål at lokke penge eller personlige oplysninger ud af den person, de kontakter.
  • Nedenfor er tre ting, som er gode at have i baghovedet, næste gang et nummer, du ikke kender, ringer til dig. De er blevet til på baggrund af oplysninger fra sikkerdigital.dk og interview med Anna Ulrikke Bruun, fuldmægtig ved Energistyrelsen.

1. Svært helt at undgå

Genrefoto: Colourbox

Det kan være overordentlig svært helt at undgå de såkaldte spoofing-opkald. Opkald, som udelukkende har til formål at lokke penge eller personlige oplysninger ud af den person, de kontakter.

Ofte skifter svindlerne telefonnummer hurtigere, end teleselskaberne kan nå at spærre numrene.

2. Vær skeptisk

Arkivfoto.

Det bedste, du kan gøre, er at være skeptisk og bede om kontaktoplysninger på den, der ringer og på den virksomhed, han eller hun udgiver sig for at arbejde for.

På den måde har du bedre mulighed for at kunne vurdere, hvorvidt de taler sandt, og du får mulighed for at kunne ringe tilbage og efterprøve oplysningerne og finde ud af, om vedkommende rent faktisk arbejder der, hvor de udgiver sig for at arbejde.

3. Når skaden er sket

Arkivfoto.

Er skaden sket, er det vigtigt, at du skynder dig at ringe til banken og dit teleselskab. Banken skal spærre din konto og dit betalingskort, og teleselskabet kan spærre det nummer, der er blevet ringet fra.

Er der allerede hævet penge fra din konto, er det vigtigt, at du melder det til politiet og laver en indsigelse til banken. Derudover kan det være relevant at få oprettet en kreditadvarsel i CPR-registret på borger.dk.

En kreditadvarsel er et signal til banker og virksomheder om, at de skal være ekstra opmærksomme med at kontrollere identiteten, hvis nogen viser interesse for at oprette lån eller andet i det stjålne navn eller med de stjålne oplysninger.

Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Middelfart halter bagefter når det gælder nye virksomheder: Erhvervschef så gerne, at flere unge overvejede at blive selvstændige

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Annonce