Vissenbjerg: Der er endnu ikke lagt fliser i indkørslen, og husnummeret står hverken på husmuren eller postkassen.
Derfor kan man godt blive i tvivl, om der er flyttet nogen ind i den 154 kvadratmeters nyopførte villa på toppen af Duedalen i Vissenbjerg.
Men det er der, for bag murstensvæggene bor en familie fra Ringsted: 34-årige Pernille Brøsted, 36-årige Michael Christensen, datteren Emilie på halvandet år og hunden Luna. De har båret rundt på flyttekasser, siden de fik nøglerne til deres drømmehus sidst i april.
Fyn er dog ikke helt ukendt for Pernille Brøsted, som oprindeligt er fra Jylland, for hun boede i Odense i en otte til 10 år, før hun mødte Michael Christensen, der boede og var bundet til sit job i Rødovre.
Michael ChristensenJeg har prøvet at stå i de små brusenicher, hvor man stort set ikke kan vende sig rundt, og hvis man bøjer sig ned for at nå sæben, slukker man for vandet.
- Og da det ikke længere var tilfældet (med job i Rødovre, red.), kunne jeg godt tænke mig at komme tilbage til Fyn og Odense, forklarer Pernille Brøsted, der til daglig arbejder som sygeplejerske på Odense Universitetshospital.
- Og drømmen var også bare at bygge et hus, tilføjer Michael Christensen.
Derfor måtte parret sælge deres hus i Ringsted. Det var også nyopført, men var en del af et projektbyggeri, hvor skallen var valgt på forhånd.
Det blev ikke svært at sælge, for det tog knap seks dage, fra annoncen var lagt på nettet, til købskontrakten var underskrevet.
Store vinduespartier
Parret fik derefter bankens godkendelse til at købe grunden i det populære nybyggerkvarter i Vissenbjerg med udsigt over natur og søer, og som de overtog 1. maj sidste år.
Selvom det er et typehusfirma, der har bygget parrets nye hjem, har de skullet træffe en masse beslutninger undervejs.
- Økonomien spiller altid en rolle, og vi havde da snakket om, at et ovenlys kunne være en lækker detalje, men med den udsigt, vi har, prioriterede vi at lægge kroner og ører i nogle store vinduespartier, fortæller Pernille Brøsted, som sammen med familien lejede en bolig i Aarup, mens huset blev bygget.
Særligt det store hvide køkken med amerikanerkøleskab og emhætte i loftet tog lang tid at designe.
- Køkkenet er vores helt eget specielle præg. Det er vores idéer hele vejen rundt med vores tanker om et funktionelt køkken, siger Michael Christensen, der arbejder som handikaphjælper.
Voksenbadeværelse
Parret har fået at vide, at de er meget atypiske i forhold til andre nybyggere. For eksempel har de valgt at bruge 12 kvadratmeter på et "voksenbadeværelse", fremfor flere kvadratmeter i stuen.
- Jeg har prøvet at stå i de små brusenicher, hvor man stort set ikke kan vende sig rundt, og hvis man bøjer sig ned for at nå sæben, slukker man for vandet. Jeg har hele tiden holdt på, at vi skulle have et stort badeværelse, griner Michael Christensen.
Pernille Brøsted ønskede sig to håndvaske, så det har parret også fået installeret.
Foruden køkkenalrum, to badeværelser og et stort bryggers indeholder huset fire værelser.
- Hun (datteren Emilie, red.) optager indtil videre to af dem, men vi har også overnatningsmuligheder til familien fra Jylland og Sjælland, fortæller Pernille Brøsted.
Manglende mursten
Selvom mange valg var truffet og typehusfirmaet betalt, slap de ikke for bekymringer, for pludselig fik de en opringning fra mureren.
- Han sagde, at han ikke vidste, om han kunne gøre det færdigt, for de manglede pludselig sten, og dem havde de bestilt, men der var ikke flere, fortæller Michael Christensen og peger på det sted i stuen, hvor murstene pludselig slap op.
Men kort tid efter - på mirakuløs vis - fandt man flere.
Også et opkald om manglende hvidevare, skulle parret tage stilling til, for stort set alle var forsinket, og de måtte derfor træffe nye valg. Den kogeplade, som parret havde udtænkt sig, var pludselig ingen steder at finde.
- Kogepladen er en vi har fundet hos mine forældres nabo. Den lå og ventede på deres eget renoveringsprojekt, men som tingene var på det tidspunkt, så skulle han ikke renovere noget foreløbigt, fortæller Michael Christensen og fortsætter:
- Man har ledt i hele Tyskland efter den kogeplade, og så står den under en trappe ved siden af det hus, hvor man er født og opvokset.
Livrem og seler
Pernille Brøsted og Michael Christensen har begge 10 tommelfingre, og derfor havde de under byggeprocessen hyret en ekstern byggesagkyndig, der holdt øje med processen, og det vil de også anbefale andre nybyggere at gøre.
- Vi har fravalgt at have en advokat, fordi det jo er en sum penge, som du lægger oven i dit husbyggeri, men på nogle punkter, kunne det da være meget rart at have en advokat med ombord også, forklarer Pernille Brøsted og tilføjer, at prisen for den byggesagkyndige hurtigt var tjent hjem igen.
- Mange siger jo, at man skal gå med livrem og seler, men her kan man måske sige, at den byggesagkyndige er livremmen og selerne er advokaten, tilføjer Michael Christensen.
Nu glæder de sig til at komme på plads og nyde den nye tilværelse i Vissenbjerg.
- Det har været en hård tur, men når man står ved målstregen, har det været det værd, siger Michael Christensen, mens Pernille Brøsted nikker.
Nybyggerne
I 2021 blev i alt 12 kommunale byggegrunde solgt i Assens Kommune.
Vi har udvalgt nogle af de 12 købere og fået dem til at fortælle om deres byggeproces, udfordringer, og hvilke gode råd, de vil give videre til andre, der også går med byg-selv-drømme.