Annonce
Udland

De fleste i USA vil have topfolk omkring Trump til at vidne

Jonathan Ernst/Reuters
Over 70 procent af amerikanerne mener, at personer som John Bolton og Mike Pompeo bør vidne i rigsretssag.

Et stort flertal af amerikanerne ønsker, at der skal føres nye vidner i rigsretssagen mod præsident Donald Trump, som for alvor gik i gang tirsdag i Senatet.

Det viser en meningsmåling fra nyhedsbureauet Reuters/Ipsos offentliggjort onsdag. Målingen er lavet fra 17. til 22. januar,

Et forslag fra Demokraterne om at indkalde blandt andre Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton og Trumps stabschef, Mike Mulvaney, blev på sagens første dag stemt ned i Senatet, hvor Republikanerne har flertal.

Over 70 procent af de adspurgte i målingen mener, at "personer med førstehåndskendskab til anklagerne mod Trump bør afgive vidneforklaring".

Trump har tidligere opfordret blandt andre John Bolton og udenrigsminister Mike Pompeo til ikke at deltage i rigsretssagen.

Et markant flertal mener også, at de 100 medlemmer af Senatet bør lægge partiinteresser bag sig og "optræde som upartiske nævninge".

Målingen viser samtidig, at holdningen blandt vælgerne til rigsretssagen ikke har ændret sig markant, siden Demokraterne i Repræsentanternes Hus, det andet kammer i Kongressen, i december besluttede, at der skulle rejses en rigsretssag.

Cirka 44 procent siger, at Trump skal afsættes, mens 31 procent siger, at anklagerne mod præsidenten skal afvises. Andre 15 procent mener, at Kongressen bør give ham en reprimande.

Trump er tiltalt for embedsmisbrug og for at hindre Kongressens efterforskning af sagen.

Hovedpåstanden relaterer sig til en telefonsamtale, som Trump i juli 2019 havde med Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij.

Trump forsøgte angiveligt at presse Zelenskij til at forsøge at finde belastende materiale om demokraten Joe Bidens søn, som i en periode sad i bestyrelsen for et energiselskab i Ukraine.

Joe Biden er blandt favoritterne til at blive nomineret som Demokraternes kandidat til præsidentvalget i november.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Trods corona tæt på danskerne: Der er ingen grund til at gå i panik

Endnu er ingen danskere diagnosticeret med coronavirus, men lægernes vurdering er, at det kun er et spørgsmål om tid. Det er derfor sandsynligt, at OUH som et af de seks danske modtagehospitaler snart tager imod en eller flere patienter, der er smittet med coronavirus. Det vil være en nyhed, som både fynske og landsdækkende medier vil bringe, og nyheden vil uden tvivl øge nervøsiteten og bekymringen hos mange danskere. Men er der reel grund til at være bekymret, hvis forudsigelserne om smittede danskere holder stik? Ikke ifølge læger med speciale i infektionssydomme - hvis man vel at mærke følger lægernes råd om hygiejne og omgang med andre mennesker. Og disse lægelige anvisninger kan man finde snart sagt alle steder, både på nettet og i de trykte medier. Et ekstra middel til at dæmpe nervøsiteten kan være at få nogle proportioner om sygdommen på plads. Fra Hubei-provinsen i Kina har coronavirus bredt sig til Iran og en række europæiske lande. Værst ramt i Europa er det nordlige Italien med over 300 smittede og 11 dødsfald. Det er slemt og trist, og sundhedsmyndighederne skal ønskes held og lykke med at inddæmme sygdommen. Men over for det og overført til hjemlige forhold står imidlertid, at der i vinteren 2017-2018 døde 1644 danskere af influenza. Med andre ord har især ældre, svækkede mennesker mangefold større grund til at frygte en vinterinfluenza end coronaen. De kinesiske tal for smittede og døde af sygdommen kan forekomme voldsomme, men dels er Kina som bekendt et stort land med et enormt indbyggertal, dels er det et faktum, at den generelle hygiejne i Kina ikke er på europæisk niveau. Desuden kan man have tillid til, at det danske sundhedsvæsen er gearet til at håndtere situationen, ligesom man kan stole på informationerne. Coronavirus skal bekæmpes på tværs af landegrænser, og de begrænsninger, som er en del af bekæmpelsen, må folk tage i stiv arm. Der er grund til fornuftig adfærd efter fagkundskabens vejledninger. Men der er ingen grund til panik.

Kerteminde For abonnenter

Gense hele borgermødet: Er byggeriet på Nordre Havnekaj en rigmands-ghetto eller en gave til byen?

Fyn

Trods corona: 650 efterskoleelever fra Oure på vej ud i verden

Odense For abonnenter

Tidligere overlæge fra OUH efter dødsfald på Havebæk: Forbryderisk ikke at reagere

Annonce