Annonce
Danmark

De fattigste er ramt hårdt af corona: Forventer rekordmange ansøgninger til feriehjælp i år

Det foreløbige antal ansøgninger til feriehjælp fra Dansk Folkehjælp i år tegner et billede af, at ansøgerantallet for andet år i træk vil sætte en kedelig rekord. Arkivfoto: Jacob Schultz
Blandt de, der er blevet hårdest ramt af coronakrisen, er de fattige familier. Det påvirker antallet af ansøgninger om feriehjælp, og i år forventer Dansk Folkehjælp for andet år i træk derfor et rekordhøjt ansøgertal. Men man kan ikke hjælpe dem alle.

Feriehjælp: Landets statsminister har sagt det flere gange i løbet af det seneste års tid: De svageste skal være de stærke.

Ikke mange havde dog forudset, hvor længe det skulle være sådan.

Siden har vi også set, at det er de i forvejen fattigste her i landet, som er blandt dem, der er blevet ramt hårdest af coronakrisen.

Annonce

Det viste sig sidste år, da Dansk Folkehjælp modtog rekordmange ansøgninger om feriehjælp fra danske børnefamilier.

Ifølge generalsekretær i Dansk Folkehjælp Klaus Nørlem er der i hvert fald ingen tvivl om, at corona i høj grad er skyld i, at 50 procent flere søgte om feriehjælp i 2020 end i 2019.

- Vi ved, at en lang periode med corona og delvise eller fulde nedlukninger, presser familierne. Økonomisk har de ingen mulighed for at skifte den trivielle kulisse ud, som det godt kan blive, når man over en længere periode er tvunget til at holde sig meget hjemme, siger Klaus Nørlem.

Sådan udvælges familier til feriehjælp

Feriehjælpen fra Dansk Folkehjælp er rettet mod de fattigste børnefamilier i Danmark. Derfor har organisationen en række entydige kriterier, som ansøgerne skal opfylde kom at komme i betragtning.

Man skal som ansøger have hjemmeboende børn under 18 år, have forsørgerpligt for de børn, man søger om at få feriehjælp til, og man skal være på overførselsindkomst.

Derudover samarbejder organisationen med landets kommuner, hvorfra de får hjælp til at vurdere de enkelte familiers situationer og behov.

Førstegangsansøgere kommer desuden frem i køen, og de første, der udvælges, er dem med smallest økonomi.

Flere i år

Generalsekretæren i Dansk Folkehjælp peger på, at hvor mange andre danskere kan besøge nærmeste familie eller stikke af til en feriebolig, har mange af de svageste familier ikke de samme muligheder for luftforandring fra en måske i forvejen trang bolig.

Statistikken for dette års ansøgere viser desuden, at mere end hver fjerde familie har bokset ekstra meget med økonomien under corona, fordi familiernes omkostninger har været større, mens børnene har været hjemsendt fra skoler og daginstitutioner.

Derfor - og fordi antallet af ansøgere efter kun en uge allerede er farligt højt - forventer man hos Dansk Folkehjælp, at man igen i år vil sætte en kedelig rekord med ansøgertallet.

31-årige Maria Isabella Rask fra Løgstrup er blandt de tusindvis af familier, der i år har søgt om feriehjælp fra Dansk Folkehjælp til hende og datteren Karla. Privatfoto
Annonce

Oplevelser sammen

Maria Isabella Rask fra Løgstrup ved Viborg er en af de mere end 4300, der allerede har ansøgt om feriehjælp i år. Hun er enlig mor til en etårig pige, der er i plejefamilie.

- For mig vil feriehjælp betyde, at jeg kan få lov til at få et par dage i sommerferien, hvor jeg kan tilbringe tid sammen med min datter og hendes morfar og komme ud at opleve noget sammen.

Selv ser hun sin datter Karla to gange om ugen.

- Jeg er ikke selv opvokset med den bedste baggrund som barn og har heller ikke selv været på ferie. Jeg vil gerne gøre det bedre for hende end den barndom, jeg selv fik, fortæller hun.

Annonce

Et bedre liv

For Maria Isabella Rask har coronakrisen også haft indflydelse på hverdagen og økonomien. Udover at hun har skullet isolere sig alene hjemme, har krisens komme nemlig sendt hende på kontanthjælp, og derfor har hun ikke selv haft mulighed for at spare en masse penge op, fortæller hun.

Det betyder meget for hende at kunne give datteren gode oplevelser, selvom de ikke er sammen de fleste dage.

- Det er sådan, hendes liv skal være. Vi skal ud at se noget, og vi skal være sammen. Og så vil feriehjælp også være en måde, hun kan få lov at lære sin morfar bedre at kende.


Jeg er ikke selv opvokset med den bedste baggrund som barn og har heller ikke selv været på ferie. Jeg vil gerne gøre det bedre for hende end den barndom, jeg selv fik.

Maria Isabella Rask, ansøger om feriehjælp


Annonce

Kun hver femte

Imens fingrene bliver krydset på bedste vis og håbet stadig lever i Løgstrup, fortsætter ansøgningerne med at strømme ind hos Dansk Folkehjælp.

Håbet er, at man kan hjælpe op mod 4000 personer i alt med feriehjælp i år. Men når hver familie typisk består af tre eller fire personer i gennemsnit, bliver det kun omtrent hver femte ansøgende familie, der kan få del i hjælpen.

Derudover har de fortsat lukkede grænser givet Dansk Folkehjælp en ekstra udfordring. De gør nemlig, at mange danskere igen i år satser størst på at holde sommerferien herhjemme, og det får priserne til at stige på husene i de danske feriecentre.

- Den store efterspørgsel har presset os i forhold til at have stor nok kapacitet af ferieboliger til de børnefamilier, vi gerne vil sende afsted. Hvis man som feriested samtidig har en prisstigning i år på 10 procent, påvirker det yderligere vores mulighed for at hjælpe så mange familier som muligt, siger Klaus Nørlem fra Dansk Folkehjælp.

Den 30. april er sidste mulighed for at søge om feriehjælp fra Dansk Folkehjælp i år. Det er frivillige, der står for at tilrettelægge og gennemføre aktivitetsplaner på ferierne. Har du selv mulighed for at hjælpe til, kan du tilmelde dig som frivillig på folkehjaelp.dk.

Annonce
Annonce
Kerteminde

Efter 16 måneders ventetid: Klage afvist – grønt lys til luksusboliger på havnen

Erhverv For abonnenter

Sif og Andreas er landmænd på en ny måde: 2000 medlemmer ejer gården og de vil give mere til jorden, end de tager

Odense

Helt centralt i Odense: 91 nye ungdomsboliger er klar til udlejning med indflytning 1. juni

Odense For abonnenter

Nomineret til Danmarks bedste bager: Fødevarekontrollen fandt ekskrementer og gnavemærker i marengs

Nyborg

Ny butikskæde i gamle lokaler: Else og Bent Erik stod klar i silende regn

Navne For abonnenter

Sagkundskaben erklærede ved fødslen: - Ham dér, han kommer ikke! Først over 99 år senere døde Svend Ejner Frederiksen

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Middelfart

Blomster-søstre blev mundlamme på scenen til Byens Bedste: - Vi havde slet ikke regnet med at vinde

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mathias forsyner Odenses finere restauranter med unikke urter og grønt: Nu vil han også sælge grøntsagskasser

Fyn

Anders troede, han skulle stemme på Venstre, men kandidattest pegede på et andet parti: - Det er stof til eftertanke

Fyn

Vicedirektør om kørekort-kaos: Det er kommet bag på os

Erhverv For abonnenter

Nye tilladelser på plads i næste uge: Facebook kan udvide, når de vil

Odense

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Annonce