Annonce
Odense

De første lejere har allerede meldt sig: Om knap to år er 100 nye boliger klar på det tidligere kaserne-område i Højstrup

Visualisering af en del af FAB's kommende byggeri i den nye bydel, Thors Have. Illustration: Vilhelm Lauritzen Arkitekter
Tirsdag eftermiddag blev der taget første spadestik til Fyns Almennyttige Boligselskabs 100 nye boliger på det tidligere kaserne-område i Højstrup.

Højstrup: Lidt mindre end to år. Så lang tid går der formentlig, inden de første beboere kan flytte ind i Thors Have, og Jette og Bjarne Petersen kan meget vel blive nogle af dem. Ægteparret fra Næsbyhoved-Broby, som vi vender tilbage til, var blandt gæsterne, da der tirsdag eftermiddag var første spadestik på byggeriet lige vest for Rismarksvej.

Thors Have er en fælles betegnelse for hele det 71.000 kvadratmeter store område, der tidligere var bebygget med kaserner til Højstrup militære øvelsesterræn. Området blev købt af Jensen Gruppen, der er i gang med at byggemodne, og det kan blive til omkring 400 boliger, når den proces er overstået.

Det gamle kaserne-byggeri er jævnet med jorden, marken er bar og i baggrunden ligger øvelsesterrænet Højstrup. Men om to år ligger der 100 nye almene boliger. De koncentrerede spadestikkere - jorden var monstrøst hård - er fra venstre. Karsten Hjarsø, direktør i Jensen Gruppen, FAB-formand Erling Nielsen og borgmester Peter Rahbæk Juel. Foto: Jesper Mads Eriksen

Fyns Almennyttige Boligselskab (FAB) har købt et af byggefelterne og opfører 100 almene boliger, og det var dem, der blev taget første spadestik til. Karsten Hjarsø, administrerende direktør i Jensen Gruppen, fortæller, at en køber har option på de øvrige byggefelter i området.

Annonce

- Og vi er ret tæt på at lukke aftalen, siger han.

Bæredygtigt

Men foreløbig er det altså FAB's 100 almene boliger, herunder et seniorbofællesskab samt et fælleshus, der nu er taget første spadestik til. Et byggeri, der er guldcertificeret, hvad angår bæredygtighed, og laves i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforenings kampagne, Vild med Vilje.

Det er et nedslidt og forladt militærområde, der bliver til en platform for det gode liv.

Torsten Stephensen, arkitekt

Ligesom der er en kæmpe grøn baghave i form af Højstrup øvelsesterræn, når de altså ikke render rundt og skyder.

Alt det grønne og bæredygtige blev i den grad fremhævet i de obligatoriske festtaler før spadestikket og de lige så obligatoriske pølser. Ikke mindst af borgmester Peter Rahbæk Juel, der kom direkte fra et pressemøde om den nye politiske aftale om en kommunal klimahandleplan.

- Politikerne kan ikke alene sikre den grønne fremtid, så det er godt, boligselskaberne også vil være med, lød det rosende fra borgmesteren.

Annonce

Puls og ro

Det er arkitektfirmaet Vilhelm Lauritzen, der har tegnet det nye byggeri, og herfra var arkitekt Torsten Stephensen mødt op:

- Man skal altid tegne huse, man gerne selv vil bo i, sagde han i sin tale og lagde vægt på, at der bliver bilfrit mellem husene med plads til leg. Og at byggeriet på én gang er tæt på byens puls og naturens ro.

- Det er et nedslidt og forladt militærområde, der bliver til en platform for det gode liv, sagde Torsten Stephensen, der pegede på, at man går efter en blandet lejergruppe med plads til både seniorer og børnefamilier.

Thors Have

Den nye FAB-boligafdeling – Thors Have – kommer til at bestå af 70 familieboliger og 30 seniorboliger, samt et tilhørende fælleshus for hele boligafdelingen.

Boligerne indrettes som to-, tre- og fire-rums boliger, der størrelsesmæssigt varierer fra 70 – 105 m².

De får alle egen altan eller terrasse.

Erling Nielsen, formand for FAB, glæder sig over, at man med Thors Have er med til at løfte Bolbro, der er i forvejen er i gang med en større transformation. Boligselskabet er selv i gang med at renovere lige ovre på den anden side af Rismarksvej i Højstrupparken, som Thors Have i øvrigt formelt bliver en del af.

Hele Thors Have-området, hvor der forventes at komme omkring 400 nye boliger. Det er i den nordøstlige del, FAB's 100 boliger skal opføres. Grafik: Mikkel Petersen

- Højstrupparken er i forvejen FAB's største afdeling med 640 boliger, og nu stiger den altså til 740, når Thors Have til juli 2023 forventes klar til indflytning.

Annonce

Mere overbevist

Jette og Bjarne Petersen fra Næsbyhoved-Broby er aldersmæssigt først i 60'erne og så småt trætte af at gå og passe have. Så derfor vil de gerne flytte i lejebolig.

- Vi er begge opvokset i Højstrup og kørte en dag helt tilfældigt forbi området og gav os til at undersøge på nettet, hvad der var ved at ske, fortæller Jette Petersen.

Næste skridt var at kontakte FAB og blive skrevet op som interesserede indflyttere, og det førte til en invitation til spadestikket. Efter at have hørt talerne og set området var parret blot endnu mere overbevist om, at det er i Thors Have, de skal flytte ind, når de nye boliger er klar.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Flextaxachauffør fór vild til Bentes bisættelse: Nu siger Fynbus undskyld og sender blomster

Fyn

Ild i tag på bolig: Brandvæsnet rykker ud i Faaborg

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Hør brølet i videoen: 'Løvens Hule-' investor tog sine venner og 45 superbiler med til Odense

Erhverv For abonnenter

Formuen er på vej mod to milliarder: Odenses største butiksejer Karsten Bill Rasmussen har haft et fantastisk år

Sport

Der er kun 15 medlemmer i Henriks klub: Nu sejler medlemmerne mest for andres skyld

Erhverv

57 bæredygtige huse står klar næste sommer: - Det er et godt område at bygge i

Assens

Det starter og slutter i den lille by med 330 indbyggere: Årets Landsby er kåret for sidste gang

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Kerteminde

63-årig mand kørte ind i hæk med spiritus i blodet: Så røg kørekortet

Hvem skal passe farmor

342 sosu'er er guld værd: Se alle indstillingerne til "Fyns bedste sosu" her

Nyborg

Sommerhuse-ejere begraver stridsøksen efter afgørelse i klagesag: - Vi orker ikke mere ballade

Nyborg

Lange udsigter til bypark ved destilleriet: Enten skal vi i gang nu, ellers bliver det først efter touren

Odense For abonnenter

Nye lejligheder buldrer frem: Er parcelhusets dage talte som odenseanernes favorit?

Odense

Voldsomt uheld uden for Odense: Tre biler i harmonikasammenstød

Annonce