Annonce
Erhverv

De første canadiere trak stikket til cannabis-eventyr i Veflinge: - Denne gang er timingen perfekt

Cannabisplanten blev lovlig i Danmark i 2018, da forsøgsordningen for medicinsk cannabis blev vedtaget. Ordningen udløb ved årsskiftet, men blev erstattet af en permanent lov, som giver erhvervet faste rammer for produktionen - og fast grund under millionerne. Arkivfoto: Michael Bager
Den nye lov om medicinsk cannabis har været afgørende for, at Fyn får en ny cannabisvirksomhed, mener Kent Stenvang, der har solgt sin champignonfabrik.

Et langt liv med champignon sluttede, da Kent Stenvang i 2018 måtte lukke Egehøj Champignon, der havde produceret champignon i Veflinge i mere end 50 år.

Komposten, som blev brugt i produktionen, blev angrebet af skimmelsvamp, og mere end 50 arbejdspladser forsvandt fra lokalområdet.

Det fandt dog sine ben og forhåbninger igen året efter, da en helt ny type virksomhed og branche så sig varm på de faciliteter, som champignon-produktionen var blevet dyrket i: klimakamrene, hvor luftfugtighed, temperatur - alt - kan styres automatisk.

Annonce

Canadiske Atlas Biotechnologies lejede sig ind med forkøbsret, præsenterede virksomheden Atlas Growers, bekendtgjorde, at der ville være brug for 100 medarbejdere i deres europæiske hovedkvarter og ansatte de Kent Stenvang som rådgiver.

Hurtigt slut

Et par år senere var det slut, inden det var begyndt.

Kent Stenvang havde først udlejet sine bygninger til en canadisk virksomhed, men den trak følehornene til sig, da cannabiskrisen i Canada kradsede. Nu har han solgt bygninger og jord til endnu en canadier. Foto: privat.

Kent Stenvang forlod sin post i firmaet, men bebudede, at medicinsk cannabis langt fra var et lukket kapitel på Nordfyn. Da var han allerede i kontakt med David Krenbrink, som i dag har købt både jord og bygninger og starter medicinsk cannabis-produktion i virksomheden Natures Bioceuticals Denmark.

- Timingen er supergod. Markedet er begyndt at åbne sig, et ordentligt lovgrundlag er på plads, og det er vanvittigt meget billigere at komme i gang nu end for tre-fire år siden, da ingen rigtig vidste noget om branchen. Der skulle sindssygt dybe lommer til dengang, siger Stenvang.

Annonce

Troværdighed på spil

Han kalder det altafgørende, at den nye lov om medicinsk cannabis, der trådte i kraft 1. januar, blev rettet til, så erhvervslivet fik de rammer, de ønskede sig. Det er blandt andet rammer, der sikrer konkurrencevilkår, som matcher udlandet.

'- Det er en meget, meget væsentlig faktor til, at man tør investere i Danmark. Invest in Denmark og Invest in Odense har set muligheder og gjort et enormt stykke arbejde for at trække investeringer til og lave det øko-system, der skal til for at etablere branchen, men var loven ikke blevet rettet til, så havde Danmark mistet troværdighed, siger han.

Om han selv er færdig med branchen, ved han ikke.

- Det må tiden vise. Jeg har kigget på medicinsk cannabis siden 2013-2014, og jeg tror, det bliver en branche på lige vilkår med andre brancher med udvikling og specificering af hele værdikæden. Desto flere virksomheder, desto bedre rustet er branchen, siger den nordfynske erhvervsmand.Annonce
Nordfyn For abonnenter

Kan en pædagog erstatte en SOSU?: Nordfynsk plejecenter tester mulig løsning på problematisk personalemangel

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

14-årige Mikkel sprang ud som Amalie: Nu er hun landskendt på tv - Det var overvældende og kom som et chok

OB For abonnenter

OB's fodbolddirektør Björn Wesström viser kløgt og har allerede spillet sine første kort med stor tydelighed

Navne

Ung præst vender næsen hjemad: - Jeg glæder mig til at slå rod med min kone og børn

Kultur

Odense skal tilbage på metallandkortet: Ny festival vækker dødsmetallen til live efter lang dvale

Politiet har ingen fartmålinger: Alligevel er Lars' Tesla beslaglagt på sjette måned

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed gennem 36 år skifter ejere: Der bliver brug for flere hænder

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Faaborg-Midtfyn

De ansatte får al skraldet: Hvorfor spare i så vigtig en afdeling?

Middelfart

500 kilo er forsvundet op i den blå luft: Har du set Bjarnes kvie?

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Odense

FærdselsuheldRingvejen: To personbiler kørt sammen

Kerteminde For abonnenter

Forvirringen er total: Politi og kommune uenige om parkering i Måle

Erhverv

Der kommer ikke flere specialiteter fra Jan og Tine: Tirsdagsmaden fortsætter dog i ny version

Annonce