Annonce
Fyn

De er med til at afgøre Løkkes fremtid: Splittet fynsk bagland tager til skæbnemøde

Det fynske bagland spiller en central rolle i spillet om, hvem der skal være Venstres formand og måske kommende statsminister. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kun få kender dem, men nu spiller de en helt central rolle i spillet om, hvem der skal være Venstres formand og måske kommende statsminister. De fynske nøglefigurer i baglandet deltager med spænding i lørdagens afgørende møde i partiet.

Alle taler om Lars Løkke, Kristian Jensen og Jakob Ellemann-Jensen, men den reelle magt hos Venstre er i høj grad hos fynske Jørgen Hviid, Marianne Kyed, Søren Nielsen, Kasper Ladingkær og andre af de typisk mere anonyme vælgerforeningsformænd og organisationsfolk i baglandet. I hvert fald når det gælder, hvem der skal være partiets formand. Og dermed måske landets kommende statsminister, hvis der igen bliver borgerligt flertal på Christiansborg.

- Det her er meget, meget spændende, siger Jørgen Hviid.

Han tager lørdag til Vejle for sammen med 130 andre personer i partiets hovedbestyrelse at drøfte uroen i Venstre og beslutte, om partiets landsmøde skal fremrykkes fra november til september for inden folketingets åbning at få landsmødets opbakning til genvalg af Lars Løkke som formand eller sætte en helt ny person i front for det uroramte parti.

Inden mødet har kommuneforeningsformændene i den midt- og vestjyske Venstre-højborg meldt ud, at de vil af med Lars Løkke og næstformand Kristian Jensen. Formændene for Venstre-vælgerforeningerne i de fynske kommuner har på lignende vis været til møde med de sydjyske kommuneforeningsformænd i regionen, og politiske kommentatorer betragter baglandet i Region Syddanmark for at tilhøre kredsen af oprørere mod den nuværende ledelse. Så entydigt er det dog ikke, mener Jørgen Hviid, der selv synes, at Lars Løkke og Kristian Jensen har gjort det godt.

- Det er kun hamrende ærgerligt, at de ikke har været så gode til at arbejde sammen, men når jeg tager til hovedbestyrelsesmøde, har jeg ingen ambition om, at de skal skiftes ud. Jeg kommer med åbent sind, siger han og sender en svada mod partifæller, der offentligt har ytret mistillid til Lars Løkke og Kristian Jensen.

- Brokkerne har fået alt for meget opmærksomhed, mener han.

Når jeg tager til hovedbestyrelsesmøde, har jeg ingen ambition om, at Lars Løkke og Kristian Jensen skal skiftes ud. Jeg kommer med åbent sind

Jørgen Hviid, formand for Venstre i Assens Kommune

Hektisk aktivitet

Assens-formanden har som de fleste øvrige kommuneforeningsformænd haft travlt ved telefonen og holdt møde med deres respektive lokale bestyrelser før morgendagens hovedbestyrelsesmøde.

- Det betyder, at jeg kan tage til hovedbestyrelsesmøde med en enig lokalbestyrelse i ryggen, siger formanden for Venstre i Nyborg Kommune, Søren Nielsen, der som hovedparten af de fynske kommuneformænd ikke vil ytre sig om, hvem de foretrækker i front for partiet.

- Det er alt for mange, der plaprer op og har medvirket til den megen mediehalløj, der har forstørret problemerne, siger Søren Nielsen.

En af dem, der først meldte ud, at hun foretrak, at både Lars Løkke og Kristian Jensen trak sig for at få ro i partiet, var formanden for Venstre i Svendborg, Ulla Larsen. Nu er hun tavs.

- Jeg vil ikke sige, hvem jeg støtter, men jeg føler mig godt klædt på til hovedbestyrelsesmødet. Jeg har talt med en række lokale Venstre-medlemmer og haft møde med næstformand og kasserer i foreningen, og vi ser ens på tingene, siger hun.

Formanden for Venstre i Faaborg-Midtfyn Kommune, Marianne Kyed, har sendt en mail til medlemmerne af den lokale bestyrelse for at give dem mulighed for at ytre sig.

- Der er ikke et entydigt billede, men jeg er klar i spyttet, når jeg tager til hovedbestyrelsesmøde, siger hun og direkte adspurgt, om hun støtter det nuværende formandsskab, siger hun:

- Ja, men det har været et meget uskønt forløb, så lad os nu få ro på ved et fremrykket landsmøde.

Under formandskampen tilbage i 2014 var Venstre på Langeland blandt Løkkes største kritikere. I dag vil den nye langelandske formand, Peder Hansen, ikke udtale sig.

- De seneste uger har været helt ulidelige. Det er for dårligt, at folk fra baglandet og partiets top har rejst offentlig kritik af personer. De tænker alt for meget på at mele egen kage i stedet for partiets ve og vel, siger han.

Annonce

Respekt for landsmøde

Formanden for Venstre i Odense, Kasper Ladingkær, er det eneste fynske hovedbestyrelsessmedlem, der også er medlem af partiets forretningsudvalg, der allerede mødes i dag for at drøfte situationen. Han skyder mod partiets nestor Claus Hjort, der i denne uge anklagede baglandet for at forsøge at mobbe Lars Løkke ud og få ham til at trække sig som formand, så det ikke ville blive landsmødet, der tager stilling til hans fremtid.

- Men det er jo Claus Hjort, der selv har kastet med sten og ikke respekteret medlemsdemokratiet ved offentligt at opfordre Kristian Jensen til at trække sig som næstformand. Lad nu landsmødet tale. Det vigtigste for mig er, at partitoppen afspejler holdningen i det organisatoriske bagland. Nu må vi træde i karakter. Og valget af formand og næstformand foregår altså på landsmødet, og her har et folketingsmedlem kun samme indflydelse som ethvert andet medlem, understreger Kasper Ladingkær.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce