Annonce
Middelfart

De drømte om vadefugle og et tårn i Føns: Men de fik mere end det

Jette Erichsen er tidligere skoleleder og nuværende initiativtagere til en række ting som eksempelvis det nye bibliotek på Føns Gl. skole. Foto: Rasmus Henriksen
Et stort ønske om at få et tårn, hvorfra man kunne se vadefugle, gik i opfyldelse i Føns, fordi en gruppe borgere tog initiativ og ansvar.
Annonce

Føns: Helt ud til vandet i byen Føns står et tårn for enden af en eng. En indhegning omkranser området, hvor en flok får har til opgave at holde vegetationen nede. Nogle gæs har taget plads i vandkanten, ligesom en række andre vadefugle har taget ophold rundt omkring i terrænet.

Det var præcis, hvad Jette Erichsen og resten af en gruppe lokale drømte om, da de besluttede at forvandle et tilgroet, ufremkommeligt område af Føns til en lille naturperle som folk i og uden for byen i dag værdsætter.

Her var fyldt med træer og buske, da den lokale gruppe kontaktede Middelfart Kommune og fortalte om planerne. Kommunen indvilligede i at lave en indhegning, mod at gruppen påtog sig ansvaret for at passe området.

Herefter gik 12 familier sammen om at danne fårelauget, fortæller Jette Erichsen, der er en af stifterne, men som ikke længere er medlem.

- Vi købte fire moderfår og en vædder, hvor sidstnævnte har været skiftet ud flere gange for at undgå indavl, siger Jette Erichsen, der gennem årene har værdsat det sociale, der er opstået, når opgaver er blevet løst i flok.

Annonce

Sammen om fårene

Området og fårene bliver stadig passet af en række familier på skift. En af dem, der tager en tjørn, er Helle Wulff Hansen, der har været en del af lauget siden 2012, hvor hun på en vandretur i Norge så får over det hele, hvilket inspirerede hende til at blive medlem af lauget, fortæller hun.


Jeg bruger planter til at farve garnet. Der er mange forskellige planter, man kan finde til det, ligesom man selv kan dyrke planter til det formål.

Helle Wulff Hansen


Hun nyder at iagttage dem, hvilket er en af grundene til, hun påtager sig forpligtelserne som medlem. Andre er medlem af andre grunde, og tit er det en kombination af flere ting, forklarer hun. Der er nemlig naturoplevelsen af fårene, naturplejen, fællesskabet, og så er der et udbytte. Fårene får nemlig lam, som medlemmerne kan købe af lauget. Skinnet bliver også solgt, og så bliver ulden til garn, som Helle Wulff Hansen tager en portion af og putter under kærlig behandling.

- Jeg bruger planter til at farve garnet. Der er mange forskellige planter, man kan finde til det, ligesom man selv kan dyrke planter til det formål.

Hun sætter selv stor pris på det sociale og sammenholdet omkring fårelauget, der for nylig kørte i ni forskellige biler med trailere for at hente hø og wrap. Folk havde deres børn med, og opgaven blev gjort til en hyggelig dag.

Helle Wulff Hansen og en række andre passer og plejer fårene og området, hvor det nu er muligt at se vadefugle, hvilket man ikke kunne før, hvor området var tilgroet og ufremkommeligt. Foto: Rasmus Henriksen
Før fårelauget blev dannet og området ryddet, kunne man slet ikke se vandet oppe fra vejen. Foto: Rasmus Henriksen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

OB's pokalmodstander har trukket stikket

Danmark

Frank Jensens kone: Frank betalte prisen for at være et normalt menneske

Nordfyn For abonnenter

Per er direktør i udskældt branche: - Vi arbejder intenst med at overbevise unge mennesker om, at plast er en del af løsningen

Annonce