Annonce
Erhverv

De danske forbrugeres optimisme er på højeste niveau i 2019

Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Trods handelskrig og afmatning i verdensøkonomien ser de danske forbrugere mere positivt på økonomien.

De danske forbrugere er tilsyneladende blevet mere positive omkring deres egen økonomiske situation og fremtiden.

Forbrugertilliden, der måler danskernes syn på deres egen og Danmarks økonomi, steg til 6,3 i august fra 2,9 i juli.

Det er det højeste niveau, der indtil videre er målt i 2019. Det viser en måling fra Danmarks Statistik.

Springet den seneste måned hænger især sammen med, at forbrugerne ser mere positivt på egen økonomi og tror på bedre tider om et år, end de tidligere gjorde.

Det kan synes paradoksalt i en tid, hvor handelskrigen mellem USA og Kina og aftagende vækst i verdensøkonomien fylder mediernes erhvervssider, og økonomer og eksperter taler om stigende risiko for, at de seneste års opsving lakker mod enden.

Tore Stramer, der er cheføkonom hos Nykredit, ser det som et tegn på, at forbrugernes privatøkonomi har det godt.

- Det er en artig overraskelse. Man kunne med rette have frygtet, at den tiltagende risiko for en ny global vækstafmatning havde gjort danskerne mere bekymrede, skriver han i en kommentar.

Indtil videre har de fleste ikke mærket de lidt mørkere udsigter for økonomien, forklarer Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom hos Danske Bank.

- Vi har relativt mange penge mellem hænderne. Vi får mere i løn, og der er lav inflation.

- Samtidig er renterne faldet massivt de seneste måneder, og det betyder for mange boligejere lavere renteudgifter og mere luft i økonomien, siger hun.

Danskerne skal først mærke krisen på egen krop, før det for alvor vil give anledning til sortsyn.

- For langt de fleste er det det helt nære, der afgør, om man synes, at det går godt.

- De fleste har stadig et job, vi ser ikke stigende ledighed, og boligmarkedet er fortsat i fremgang som helhed, siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Ifølge chefanalytiker Søren V. Kristensen er der dog også små tegn på bekymring.

- Man skal huske på, at forbrugertilliden er aftaget, når man kigger længere tilbage.

- Og når man dykker ned i tallene, så tror forbrugerne på dårligere tider for dansk økonomi om et år og lidt højere arbejdsløshed.

- Men man skal også huske på, at forbrugerne typisk er de sidste, der bliver ramt, når økonomien vender, siger Søren V. Kristensen.

Skulle dansk økonomi rende ind i en krise, er de økonomiske forhold bedre end tiden op til sidste finanskrise.

- Vi har haft et mere sundt opsving. Når vi har brugt flere penge, har det været, fordi vi har haft flere penge. Der er ikke tale om at tage lån, som vi så op til sidste krise.

- Der er en større stabilitet i økonomien, siger Louise Aggerstrøm Hansen fra Danske Bank.

Forbrugertilliden er lavet ved at spørge 1000 danskere om deres egen og Danmarks økonomiske situation.

/ritzau/

Annonce
Link til tal på Danmarks Statistiks hjemmeside
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Annonce