Annonce
Danmark

De bliver stadig bedre: Fire og fem stjerner til alkoholfri øl

Øl må kaldes alkoholfri, hvis procenten holder sig under 0,5. Foto: Ron Sumners/Colourbox

Bryghuset i Svaneke rammer plet med en stærkt forfriskende og velbrygget alkoholfri øl. Og Mikkeller viser, at god øl uden procenter kan gøres interessant.

Annonce

En glædelig nyhed: De danske bryggere bliver stadig bedre til at lave øl, der smager godt, selvom det er næsten fri for alkohol. Det er konklusionen efter endnu en test af alkoholfri øl (som må kaldes alkoholfri, når blot de ikke indeholder mere end 0,5 procent alkohol).Vi har tidligere rost det verdenskendte danske bryggeri Mikkeller for en glimrende øl til varme sommerdage - Drink'in the Sun - som sidste år var bryggeriets næstbedst sælgende øl. Den har banet vejen for flere alkoholfri øl, som vi har med i dagens test, deriblandt den anderledes "Henry and his science". Foruden at være udstyret med testens sjoveste etiket er øllen sjov at smage, fordi den ikke er smagsdomineret af tilsatte ingredienser som eksempelvis humlen. Modellen for øllen er en "flamsk primitiv", der defineres som øl, hvis krop, smag og aroma stammer fra "alternative mikroorganismer". Bitterheden er lav med højst 10 IBU (international bitter units), og den brygges kun af vand, gær, malt og humle. Hovedformålet er at vise forbrugeren, hvordan mikroorganismer påvirker øllen. Øl af flamsk primitiv-typen kan være frugtige eller funky og ledsages ofte af mælke- eller eddikesyrlighed, hvilket kan give oplevelsen af at drikke en blanding af øl og limonade. De er lave i alkohol, behagelige og lette at drikke, forklarer De Proef-bryggeriets ejer, Dirk Naudts, til Mikkellers blog. Det, som gør øllen interessant, er da også den mælkesyrlighed, der fornemmes i smagen. Sammen med øllens frugtigheden bliver det til en anderledes oplevelse end de øvrige øl i dagens udvalg.

Flere metoder: Sådan kan man brygge alkoholfri øl

Alkoholfri øl laves traditionelt ved at trække alkoholen ud af den færdigbryggede øl - det kan blandt andet gøres ved at opvarme øllen, så alkoholen fordamper. Det kan gøres uden at koge øllen, hvis man foretager opvarmningen i et vakuum. Når lufttrykket er reduceret, sænkes kogepunktet i øllen, hvilket gør det muligt at foretage en mere nænsom fjernelse af alkoholen.Man kan også vælge at standse gæringen, før den er færdig, mens alkoholprocenten stadig er under 0,5.Endelig kan alkoholen i den færdige øl begrænses ved at bruge en gær, som næsten ikke danner alkohol. Den danske enzymvirksomhed Chr. Hansen præsenterede for nogle år siden Mikkel Borg Bjergsø, medstifter af bryggeriet Mikkeller, for en særlig gær, der normalt bruges til at udvikle frugtige smagsstoffer i vin. Den udmærker sig ved at producere meget lidt alkohol.Gæren gjorde det muligt for Mikkeller at brygge Drink'in the Sun og siden Drink'in the Snow uden at skulle fjerne alkohol fra øllen. I tre år har Mikkeller sammen med det belgiske bryggeri De Proef Brouwerij, som brygger mange af Mikkellers øl, arbejdet på at forbedre de alkoholfri øl - og på at isolere sin egen gærstamme, kaldet Mikkellensis, der ifølge bryggeriet giver den alkoholfri øl en smag af passionsfrugt.Også Svaneke Bryggeri har anvendt metoden med en gær, der næsten ikke danner alkohol, til at brygge alkoholfri øl.

Alkoholfri øl kan være et forfriskende alternativ til øl med almindelig alkoholstyrke - både om sommeren hvor procenterne i en normal øl kan forekomme at slå ekstra hårdt i varmen, og på alle andre tidspunkter af året, hvor man har brug for eksempelvis at kunne køre bil, selvom man har drukket en øl.Foto: Colourbox
Den traditionelle metode til at lave alkoholfri øl går ud på at brygge en normal øl og derefter fjerne alkoholen. Det giver oftest ikke noget smagsmæssigt godt resultat. Foto: Vladyslav/Colourbox
Annonce

Nu skyder bornholmerne med skarpt

Mikkellers øvrige alkoholfri øl klarer sig pænt - vi har tidligere givet fem stjerner til Drink'in the Sun, som du kan læse en anmeldelse af her - men ingen af dem når helt op på samme niveau som Svaneke Bryghus' "Don't Worry", der endda koster under det halve af Mikkeller-øllene.

"Don't Worry" er et velvalgt navn til en alkoholfri øl, som kan drikkes i store slurke, uden man behøver bekymre sig om køreturen hjem eller tømmermænd dagen efter. Øllen fra Svaneke er en pale ale, altså en overgæret øl, men den er, ligesom øllene fra Mikkeller, brygget med en særlig gær, som kun omsætter nogle af sukkerstofferne i urten (det flydende udtræk som fås, når malten mærkes med vand) til alkohol. Derfor kan alkoholprocenten holdes under 0,5.

Bryggeriet forklarer på sin hjemmeside, at "de resterende sukkerstoffer erstatter alkoholens smagsforstærkende effekt og balanceres af en tilpas mængde humle". Og for en gangs skyld er det ikke bare reklamesnak fra et bryggeri, der skal sælge nogle øl. "Don't Worry" er en veldrejet øl, hvor humlen er markant i duften og giver en fast bitterhed i smagen. Samtidig er der blevet plads til opfriskende grape/citrus, som får øllen til at løbe tilpas let hen gennem munden og giver lyst til en slurk mere.

Svaneke har ligesom Mikkeller i nogle år arbejdet med en gær, der næsten ikke udvikler alkohol, som basis for bryggeriets alkoholfri øl. Den hed tidligere Greenlight, og det var et o.k. forsøg på en øl uden procenter, men som en af bryggeriets medarbejdere fortalte undertegnede ved et besøg i 2015: Den skal forbedres.

Det er den blevet "Don't Worry", som fornylig har været i Fakta til en normalpris omkring 21,50 kroner (og på tilbud til 15 kroner). Skulle den ikke være i din lokale Fakta, kan du købe den hos Alkoholfributik.dk - her koster 10 flasker (50 cl) 199 kroner. Det er stadig et godt køb.

I dagens test er de fire danske (delvist belgiske) øl sat op mod seks tyske hvedeøl, som stammer fra en af de smagekasser, Alkoholfributik.dk sælger. Hvedeøl er efter denne skribents mening udpræget sommerøl med friskhed, men selvom det burde tale for øltypens anvendelighed som alkoholfri øl, er det svært at hidse sig op over nogen af de tyske øl i dagens test.

Foto: Colourbox
Humle har i mange alkoholfri øl en ekstra vigtig opgave som smagsgiver - den frugtige og bitre smag fra humlen kan også delvist camouflere manglen på alkohol. Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

Mårhundefund bekymrer fynske jægere

Annonce