Annonce
Fyn

De +60-årige sparker bold i forskningens navn: - Det er faktisk lidt vildt, hvor meget man kan mærke det

John Wozny er en af de ældre, der er med i forskningsprojektet. Han kan allerede efter fire uger mærke en forbedring i sin kondition. Foto: Nils Svalebøg
Det anslås, at over 10.000 personer i Danmark dyrker fodboldfitness. 20 af dem var tirsdag at finde i en sportshal på SDU, hvor de er med i et forskningsprojekt. Der er nemlig lutter gode ting at sige om motionsformen, der gavner både krop og sjæl.
Annonce

Det er ikke umiddelbart til at se, men i en indendørs idrætshal på SDU bliver knogletætheden tættere, fedtprocenten lavere, muskelmassen højere og balancen bedre for de 20 fynboer, der træner i fodboldfitness.

Det sker stille og roligt i takt med, at forskningsprojektet 6-0! skrider frem. Projektet henvender sig til utrænede, det vil sige personer over 60 år, der ikke har dyrket regelmæssig motion de seneste to år. For fire uger siden gik 15 mænd og 5 kvinder i gang med et 12-ugers forløb, der består af to timers ugentlig træning.

Efter 20 minutters opvarmning, der især består af øvelser i par, er de klar til at træne. Og det er helt med vilje, at det kaldes at træne i stedet for at spille. Der er derfor heller ikke tale om den klassiske holdopstilling. Formålet er nemlig ikke, at de nyslåede motionister skal være i stand til at spille en hel fodboldkamp. Til gengæld skal de opnå en bedre fysik, der oftest også bringer mentale goder, såsom større overskud.

Det var Vita Larsens mand, der så annoncen, hvor de søgte testpersoner. Både hun og manden er nu med i projektet. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Spændende forskning

En af dem er 70-årige John Wozny. Han så en annonce i avisen her og skyndte sig at tilmelde sig. Faktisk var han den første, der tilmeldte sig forsøget. Han har som ikke-diabetiker tidligere deltaget i et lignende forsøg, der beskæftigede sig med diabetes og cykling.

- Det er spændende forskning, som jeg selvfølgelig gerne vil bidrage til. Men derudover er det jo godt for mig, og det er faktisk lidt vildt, hvor meget man kan mærke det. Jeg kan mærke, at konditionen bliver bedre. Til gengæld kan jeg også mærke, at jeg er øm i hele kroppen, griner han.

John Wozny betegner sig selv som fodboldfan, men ikke fodboldspiller. Kun når der er blevet sparket bold med børn og børnebørn. Om det bliver fodbold, han skal dyrke fremadrettet, ved han ikke, men holdes ved lige skal den forbedrede kondition.

Også 65-årige Vita Larsen er en del af projektet. Det var hendes mand, der også er med på holdet, der faldt over annoncen.

- Jeg sagde til ham, at det skulle han tage og gøre, men så læste jeg resten af artiklen færdig, og så var det jo altså også for kvinder, og så måtte jeg jo selv tage med, fortæller hun.

Hun betegner de to ugentlige træningsgange som værende sjove med hyggelige mennesker. Og så håber hun at ændre noget fedt til muskelmasse. Hun tror dog ikke, at hun vil fortsætte med at spille fodbold, når projektet er færdigt. Men hun og manden skal hver dag mindst gå 10.000 skridt, som Sundhedsstyrelsen anbefaler.

Annonce

Hurtige fremgange

Når de 12 uger er gået, vil testpersonerne få målt kondition, blodtryk, hvilepuls, fedtprocent og muskelmasse, ligesom de skal igennem funktionelle test, hvor de blandt andet bliver testet i styrke og balance. Endeligt skal de svare på en række spørgsmål, der skal klarlægge deres generelle trivsel, overskud og velvære. Det skal sammenholdes med en kontrolgruppe bestående af 10 personer, som ikke har dyrket mere motion, end de plejer, i 12-ugers perioden.

Peter Krustrup, som er professor og forskningsleder, har efterhånden stået bag en hel del forskningsforsøg med motionsfodbold som afsæt og har erfaring med gode og hurtige resultater.

- Jeg forventer hurtig fremgang i kondition, fedtprocent og fysisk kapacitet. Og at de opnår en indre motivation på de 12 uger, der gør det muligt for dem at fortsætte, når projektet slutter, siger han.

Projektet er en del af et europæisk samarbejde, hvor også Finland, Skotland, Frankrig og Spanien deltager. Resultaterne landene imellem skal sammenlignes ved projektets afslutning.

Hver tirsdag og torsdag spilles der fitness fodbold i en idrætshal på SDU. Spillerne træner i en time af gangen. Foto: Nils Svalebøg
Fælles for alle dem, der er med i forskningsprojektet, er, at de er over 60, og at de i løbet af de seneste to år ikke har dyrket regelmæssig moderat til højintensitetsmotion. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Fyn

Ny hollænder flyver ind til Odense Håndbold

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Hvorfor skulle jeg overhovedet stemme?

Odense

Efterlyst kvinde er blevet fundet

Annonce