Annonce
Kultur

Boganmeldelse: En syg hjernes tankespind

Jakob Knudsen. Foto: Les Kaner/People'sPress

Bøger: Jakob Knudsen er en krimiforfatter, der forstår at skrue langsomt op for tempoet i det, han skriver. Der lægges således blødt ud med, at hans hovedperson, lederen af politiets drabstaskforce Kristian Swane, er på vej til Hirsholmene. Hans mange drabssager har sat sig i psyken, og han trænger til ro.

Lidt mod syd på Læsø har rigmanden Frode Wagner fået besøg af sin gamle vens datter Elise. Han har på sin grund fundet to mumificerede lig i en hule, og med arkæologen Elises hjælp forestiller han sig, at den makabre opdagelse vil kunne bidrage til, at øens historie skal skrives om. Men gradvist går det op for ham og Kristian Swane, der i al diskretion får til opgave at efterforske, om der ligger en kriminel handling bag fundet, at det er liget af to polske piger, man har med at gøre. Øens historie skal med andre ord ikke ændres, men det skal så mange andre forestillinger, for inden vi ser os om, er mangt og meget på spil.

“Pigerne i strandhøjen” bliver med ovenstående afsæt en godt komponeret krimi, hvor så uforenelige ingredienser som en lokal heks, en international anerkendt kunstner og kapitalinteresser indgår i en række hæsblæsende og dramatiske begivenheder. Det hele sker med Læsøs enestående natur som kulisse for, hvad der viser sig at være en syg hjernes tankespind. Jakob Knudsen: ”Pigerne i strandhøjen” 350 sider, People’s Press, er udkommet

Annonce
Jakob Knudsen: ”Pigerne i strandhøjen”. Foto: People'sPress
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce