Annonce
Erhverv

Datacenter i Odense: Vejen til Facebook går over Dublin

Advokatfirmaet Matheson i Dublin rådgiver bl.a. selskaber som Facebook og Google om skattelovgivning i Irland. Det er også her på adressen, at man finder selskaber som Wuronda Internationale Limited og Moonville Limited. Førstnævnte ejer selskabet Cassin Networks Aps, som har forkøbtret på byggegrunden i Tietgenbyen i Odense. Sidstnævnte ejer selskabet Dapsi International, som er involveret i en datacenter-byggesag i Fredericia på en 700.000 kvadratmeter stor grund.Foto: Emil Jørgensen

Fem minutters gang fra Facebooks internationale hovedkvarter på havnefronten i Dublin ligger et stort irsk advokatkontor, som rådgiver stribevis af internationale virksomheder i irsk skattelovgivning og bl.a. huser selskabet bag datacenterbyggeriet i

Hvis man går ind på Google Maps over den irske hovedstad, så viser ruteværktøjet, at det tager præcis fem minutter at spadsere fra adressen 4-5 Grand Canal Square i Dublin rundt om hjørnet til 70 Sir Rogerson Quay.

Facebook har sit internationale hovedkvarter på den første adresse - på den anden med udsigt ud over Dublins havneområde bor et rådgivningsfirma ved navn Matheson. Firmaet spiller en afgørende rolle i linket mellem byggegrunden i Odense, hvor Facebook har sat hegn op og er ved at gøre klar til sit tredje europæiske datacenter, som Fyens Stiftstidende afslørede 2. oktober. Senest med etableringen af en transformerstation til over 100 millioner kroner, som beskrevet i den forløbne uge.

Gennem Cassin Networks Aps er Facebook godt i gang med at forberede etableringen af endnu et datacenter i Europa. Det første er i drift i Luleå i Nordsverige, mens det andet er ved at blive opført 30 kilometer vest for Dublin i den lille by Clonee. Før det kom så vidt, har Dublin og ikke mindst firmaet Matheson spillet en afgørende rolle. Matheson har lagt adresse og skuffer til begge de irske firmaer, som Facebook har oprettet som led i det hemmelige køb af byggegrunden i Tietgenbyen via det danske selskab Cassin Networks Aps, hvis navn står på kontrakten med Odense Kommune.

Annonce

Fyens Stiftstidende har siden 2. oktober fortalt, hvordan it-giganten Facebook arbejder på at etablere et datacenter i Tietgenbyen på en 50 hektar stor grund. I denne uge har avisen bl.a. beskrevet, hvordan investeringen i Odense er vokset til op mod 170 millioner kroner.
I dag ser vi nærmere på selskabskonstruktionen og forbindelsen til Irland og videre til Californien. Det er også historien om en lang række andre store internationale selskaber, som har til huse i Dublin og bruger samme advokatfirma som rådgiver, som også er involveret i Odense-sagen.

Lørdag og søndag bringer Fyens Stiftstidende rapportager fra et besøg i Dublin. Vi har været forbi Facebooks internationale hovedkvarter i byen, talt med indbyggerne og pressen. Avisens udsendte har også besøgt den lille by Clonee, vest for Dublin. Her er Facebook er godt i gang med at bygge et giga datacenter i stil med det, man formentlig opfører i Tietgenbyen de kommende år.

Selskaber flytter til Dublin

Det er dog hverken tilfældigt eller helt unikt, når Facebook gør brug af irske selskabskontruktioner eller har valgt at etablere sig i Dublin.

Dublin er på få år blevet europæisk it-hovedkvarter og første trædesten for mange internationale virksomheder på deres vej ind på det europæiske kontinent. Facebook har i dag over 1000 medarbejdere i byen, hvor andre it-giganter som Google, IBM, Microsoft, Amazon og ikke mindst Apple også har placeret sig, og også kæmpe-selskaber fra andre brancher som Pepsi, FedEX, IKEA og Deutche Bank har tråde til Dublin.

Mange af dem har deres europæiske hovedkvarter her, ifølge Financial Times har 29 ud af 30 af verdens største it-virksomheder lagt deres hovedkvarter for Europa i Dublin. Mange er desuden ligesom Facebook også kunder hos rådgivningsselskabet Matheson i glasbygningen på havnefronten i Dublin. Virksomhederne kommer nemlig ikke kun for det irske humør, den friske luft og den lokale mørke bryg.

Advokatfirma rådgiver giganter

Verdens største it-selskaber kommer efter den lave britiske selskabsskat, og det skattesystem ved rådgiverne hos Matheson ifølge deres egen hjemmeside alt om. Firmaet rådgiver syv ud af 10 af verdens største it-selskaber.

Det irske skattesystem har fået masser af opmærksomhed på grund af sagen mellem Apple og EU-Kommissionen anført af den danske kommissær Margrethe Vestager. Æble-giganten blev tidligere i år dømt til at betale skyldig skat på 97 milliarder kroner tilbage til Irland. Andre selskaber - herunder Facebook - er også kommet i søgelyset på grund af deres adresse i Dublin og særlige interesse for den lave skat i landet. Irland er særligt attraktiv med en erhvervsbeskatning på blot 12 procent, og da flere af virksomhederne samtidigt via sindrige selskabskonstruktioner og overførsler bl.a. til Bermuda yderligere reducerer deres skatteregning, har EU-Kommissionen særligt øje på det irske skattesystem.

Vestager flytter fokus

I august måned lagde de amerikanske skattemyndigheder, IRS, sag an mod Facebook i en sag om netop udflytningen til Dublin i 2009-2010. En sag som Facebook selv har nævnt i sin rapport for 3. kvartal, skrev amerikanske Wall Street Journal i slutningen af august. Ifølge avisens website nævner Facebook i rapporten en mulig efterregning på mellem tre og fem milliarder dollars i dette års regnskab.

Overfor Fyens Stiftstidende afviser en repræsentant for kommissær Margrethe Vestager, at EU-Kommissionen agter at indstille sigtekornet på Facebook, men andre internationale selskaber er allerede i hendes interesse. Ifølge mediet Zetland, som også har beskrevet Apple-sagen indgående, har Vestager øje på Amazon, McDonalds og Google.

Netop Google er ligesom Facebook i øvrigt kunde hos firmaet Matheson på havnefronten i Dublin.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

OB

OB ophæver kontrakten med Anders K. Jacobsen: Kan frit forhandle med andre klubber

Annonce