Annonce
Indland

Database med gratis domme kommer først i 2021

Domstolsstyrelsen har skrevet kontrakt med nyt firma om domsdatabase. Projektet lader vente på sig.

Det er snart fem år siden, at Domstolsstyrelsen meldte ud, at en offentlig tilgængelig database over afsagte domme, var på trapperne. Dengang lød løftet, at databasen ville gå i luften allerede året efter, i 2015.

Men sådan skulle det ikke gå. Og nu ser det ud til, at tidsplanen skrider igen.

Onsdag oplyser Domstolsstyrelsen på sin hjemmeside, at databasen først ventes klar i første halvår af 2021.

Domstolsstyrelsen har netop skrevet kontrakt med en ny leverandør, som skal levere den tekniske løsning til databasen. Det er firmaet Netcompany, som skal stå for at bygge databasen.

Tilbage i juni 2018 valgte Domstolsstyrelsen at udtræde af en kontrakt med firmaet Schultz, som tre måneder forinden var blevet valgt som leverandør.

Men det viste sig, at firmaet og styrelsen ikke var helt på bølgelængde, med hensyn til hvad databasen skulle kunne. Derfor blev kontrakten ophævet, og et nyt udbud sat i søen. Med forsinkelse til følge.

Formålet med databasen er at gøre en række domme med offentlig interesse i både civile sager og straffesager frit tilgængelige - dog i anonymiseret form.

I dag kan man få aktindsigt i domme ved at henvende sig til den ret, der har afsagt dommen. En udskrift koster 175 kroner.

Dog kan man ikke umiddelbart få aktindsigt i straffesager, der er over et år gamle, medmindre man er journalist eller forsker.

Den nye domsdatabase vil, når den går i luften, i første omgang blive opdateret løbende med domme i civile sager. Siden vil den også blive opdateret med domme i straffesager.

Langt de fleste sager ved landets domstole er straffesager.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Odense

Bazar Fyns butikker håber forgæves på redning: Intet tyder på, at bazaren kan fortsætte

Odense

Redningskrans: Rigmand undersøger mulighed for at redde Bazar Fyn

Annonce