Annonce
Danmark

Dansksindede opvokset i Sydslesvig kan lettere få dansk pas

Fremover kan dansksindede opvokset i Sydslesvig få dansk statsborgerskab uden at gå til indfødsretsprøve.

Et flertal i Folketinget har indgået aftale om at ændre indfødsretskravene til dansksindede sydslesvigere.

Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse.

I dag er det et krav, at sydslesvigere, som bor i Danmark og gerne vil have dansk statsborgerskab efter lempeligere regler, skal være født i Sydslesvig.

Fremover vil reglerne også gælde ansøgere, som er opvokset i Sydslesvig.

- Det danske mindretal i Sydslesvig er historisk set en del af Danmark. Og jeg synes, det er naturligt, at de dansksindede sydslesvigere, der ønsker at blive danske statsborgere, har mulighed for at søge på lempede vilkår, udtaler udlændinge- og integrationsministeren Mattias Tesfaye (S).

De lempeligere regler dækker over, at man ikke behøver at have permanent opholdstilladelse i Danmark. Man behøver heller ikke at bestå en danskprøve eller en indfødsretsprøven, hvis man har gået i en dansk skole.

Det danske mindretal i Sydslesvig er betegnelsen på den dansksindede folkegruppe, der bor i den nordlige del af den tyske delstat Slesvig-Holsten. Det bliver også kaldet Sydslesvig.

Det danske mindretal i Sydslesvig er et resultat af grænsedragningen i 1920.

Her afgjorde to folkeafstemninger, at det tidligere hertugdømme Slesvig skulle deles i to. Det er derfor, at den dansk-tyske grænse i dag går nord for Flensborg i øst og syd for Tønder i vest.

Det danske mindretal omfatter omtrent 50.000 mennesker, som både taler dansk og tysk.

Det er S-regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance, som står bag aftalen.

Ændringerne vil efter planen træde i kraft 1. februar.

/ritzau/

Annonce
Læs om aftalen her
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce