Annonce
Danmark

Danskernes klimaadfærd: To kødfrie dage om ugen er intet problem

Foto: Simon Læssøe / Ritzau Scanpix
Klimaet er kommet højt på manges dagsorden. Vi har spurgt 13 danskerne, hvad de har ændret i deres dagligdag til fordel for klimaet, og hvad de er villige til at ofre for klimaets skyld.
Annonce

Mere end hver tredje dansker er inden for det seneste år begyndt at spise mindre kød, og hele 88 procent fokusere på at mindske deres madspild. Det viser en undersøgelse foretaget af analysevirksomheden Ipsos Danmark, som avisen Danmark præsenterede tirsdag. Avisen har været på gaden og spurgt 13 danskere, hvor langt de er villige til at gå i deres forbrugeradfærd for klimaets skyld.

Emil Nielsen, 26 år, Odense

Foto: Maria Frellesen Pedersen

- Generelt vil jeg sige, at jeg er ret klimabevidst. Jeg er stoppet med at købe plastikposer, når jeg handler i Netto, jeg dropper unødvendig emballage og lader være med at købe det størst mulige fjernsyn, men vælger et mindre i stedet. Derudover er jeg også begyndt at spise mindre kød, fordi jeg ikke har et behov for at få kød hver dag.

- Min forældres generation vil nok sige, at de ikke kan leve uden deres bil, men jeg er ret overbevist om, at der i hvert fald går lang tid, inden jeg køber en bil. Jeg føler, at jeg har mere frihed, når jeg ikke har en bil. Derfor bruger jeg også kun mine forældres bil, hvis der ikke er andet, der kan lade sig gøre.

Cecilie Pedersen, 18 år, Vejle

Foto: Nicklas Ansbjerg

- Jeg har ikke ændret så meget, men jeg har lagt vægt på nogle små ting såsom at droppe plastiksugerør og anvende miljøvenlige poser i stedet for plastikposer, når jeg er ude at handle.

- Derudover kunne jeg sagtens finde på at droppe kød to dage om ugen, da der helt sikkert er veganske retter, der er ligeså lækre. Ofte ligger det bare lige til højrebenet at lave noget med kød i, da det er det, jeg plejer at gøre. - Jeg ved ikke helt, om jeg er klar til at vinke farvel til flyrejserne. Der er bare steder, man bliver nødt til at flyve hen, hvorfor det er svært at droppe flyveren, når jeg skal på ferie.

Mette Klinge, 42 år, og Clara Klinge, 12 år, Horsens

Foto: Thomas Trondal

- Vi har taget os en masse sommercykelture i år. Så vi har da reduceret vores benzinforbrug på det seneste, selv om det kan være sværere, når hverdagen melder sig.

- Flyrejser bruger vi heller ikke, for vi har sommerhus på Endelave, så dér tager vi bare færgen over og cykler for resten. Derudover forsøger vi at sortere og strække fødevarerne i dagligdagen, så vi undgår det værste madspild. Eksempelvis ved at lave gryderetter, hvis der er rester i køleskabet.

Susan Nielsen, 41 år, Odense

Foto: Maria Frellesen Pedersen

- Jeg har skåret meget ned i husholdningen - stanniol og plastik er reduceret væsentligt. Og så spiser vi mindre kød derhjemme, end vi tidligere har gjort.

- I forhold til at være mere klimabevidst på transportområdet, tror jeg ikke, at jeg er den største klimasynder. Jeg har kun fløjet to gange i mit liv. Og jeg går eller cykler gerne i stedet for at køre. Alternativt bruger jeg også offentlig transport til at komme frem og tilbage.

Jan Bierbaum, 66 år, Aarhus

Foto: Flemming Krogh

- En af de ting, jeg har valgt fra for at være mere klimabevidst, er bilen. Jeg har ikke selv bil længere. Jeg fravalgte den, da det ikke er miljøvenligt og tilmed dyrt, så derfor bruger jeg offentlig transport. Og det samme gør sig gældende, når jeg skal på ferie. Jeg dropper gerne flyet og har kun fløjet tre gange i mit liv, hvor de to af dem var arbejdsrelateret.

- Jeg kunne godt være villig til at indføre to kødfrie dage, fordi jeg sjældent spiser kød, men jeg nyder altså også en god bøf indimellem. Men til gengæld betaler jeg gerne ekstra for danske råvarer, som jeg i øvrigt også forventer er mere giftfri end råvarer fra andre lande.

Rasmus Bødker, 17 år, Malou Bødker, 40 år, og Signe Bødker, 23 år, Horsens

Foto: Thomas Trondal

- For at sige det, som det er, er vi en rigtig kødfamilie. Intet ondt ord over for veganerne. Vi bor på landet, og det betyder også, at vi kører en del kilometer i bil - selv om det er tre dieselbiler, vi har. Det er nødvendigt med to jobs, der kræver det, og en ung mand, der snart får kørekort. Til gengæld handler vi som regel økologiske varer.

Niclas Aarestrup, 46 år, Assens

Foto: Maria Frellesen Pedersen

- Jeg har generelt skåret en del ned på mit plastikforbrug, når det kan lade sig gøre. Og så er jeg begyndt at vælge toget frem for flyet, når jeg skal på ferie. Jeg har lige været på ferie i Tyskland med tog, og det fungerede rigtig fint. En anden ting, vi også har ændret hjemme ved os, er udskiftning af glødepærer med sparepærer - det betød, at vores elregning faldt med 85 procent. Det er jo værd at tage med.

- Jeg har ikke selv en bil, så derfor bruger jeg selvfølgelig offentlig transport, når jeg skal nogle steder, som jeg ikke kan komme til på gåben eller cykel.

Henriette Christensen, 29 år, Odense

Foto: Maria Frellesen Pedersen

- Vi har primært fokuseret på at skære ned på vores kødforbrug, så vi kun spiser kød cirka to gange om ugen.

- Når det kommer til transport, tænker jeg selvfølgelig også over, hvad jeg gør, men jeg er nok ikke villig til at droppe bilen helt. Det er ofte dyrt at køre med tog. Og når jeg skal besøge min familie på Sjælland, er det bare mere praktisk at have en bil med. Men der er ingen tvivl om, at hvis offentlig transport var billigere, ville jeg helt sikkert overveje at bruge det noget mere.

Knud Jensen, 58 år, Vejle

Foto: Nicklas Ansbjerg

- Indtil videre er jeg begyndt at spise mindre oksekød, end jeg har gjort før - og jeg er klar til at skære endnu mere ned på det. Jeg vil nok ikke droppe kød to gange om ugen, men måske én gang om ugen.

- Og så har vi besluttet, at vi kun vil flyve én gang på ferie i år. Normalt plejer vi at flyve flere gange om året, men det har vi valgt at ændre. Derudover har vi snakket om, at vores næste bil med stor sandsynlighed bliver en elbil - det er svært at skifte bilen ud med offentlig transport her i Jylland.

Anders Andersen, 22 år, Aarhus

Foto: Flemming Krogh

- Jeg spiser ikke kød eller meget lidt til daglig. Derfor ville det ikke gøre mig noget, hvis jeg skulle have to kødfrie dage om ugen. Og jeg betaler også gerne ekstra for mine varer, hvis det er danske råvarer.

- Indtil videre har jeg i år droppet flyveren til fordel for toget, da jeg var på Interrail med min kæreste. Men jeg tror, at jeg kommer til at flyve igen en anden gang. Til daglig bruger jeg dog ofte offentlig transport eller cykler, når jeg skal noget.

Sanne Tophøj, 49 år, Sønderborg

Foto: Thomas Trondal

- Jeg foretager bæredygtige valg hele tiden. Det er lige fra, at jeg minimerer madspild, hopper på cyklen så tit som muligt og affaldssorterer.

- Det er også vigtigt for mig, at ungerne derhjemme får en forståelse for klimasituationen. Så må man bare håbe, de lytter. For eksempel er de opdraget til, at alt inden for cykelafstand bliver de ikke kørt til. Lige for tiden taler jeg med dem om forureningen af grundvandet. Det er noget, jeg synes, er ret bekymrende.

Lotte Johansen, 54 år, Odense

Foto: Maria Frellesen Pedersen

- Vi har skåret en del ned i husholdningen både i forhold til plastik, stanniol og poser. Og så køber jeg ikke ting, der indeholder plastik, hvis jeg kan undgå det. Derudover er vi også stoppet med at bruge tørretumbleren derhjemme. Og så har vi længe levet stort set vegetarisk.

- Jeg er egentlig klar til at gøre en del for at forbedre klimaet, men jeg kunne ikke finde på at droppe bilen. Den er jeg alt for afhængig af i forhold til mit arbejde. Og det samme gør sig egentlig gældende, når det kommer til transportmuligheder, når vi skal på ferie. Det ville være fint med toget, hvis det ikke var så dyrt - derfor tager vi stadig flyet, hvis vi skal sydpå.

Helle Tiljeset, 28 år, Aarhus

Foto: Flemming Krogh

- Vi ville ikke kunne undvære vores bil, da min mand har brug for bilen til at pendle på job, men jeg kører ofte med bus med min barnevogn ind til midtbyen. Når det kommer til rejser, overvejer min mand og jeg grundigt, om vi skal droppe flyveren, men vi stopper ikke 100 procent med at flyve på ferie. Vi kører dog gerne i tog.

- I dagligdagen spiser jeg ikke meget kød, så derfor ville det ikke være et problem med to kødfri dage. Vegetarisk kan også være lækkert.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce