Annonce
Danmark

Danskerne skal ikke kun møde landbruget i pressen

Sidste år var 85.000 børn og voksne på besøg i stalde og marker hos 62 landmænd til "Åbent Landbrug", her på Sandagergaard ved Skals. Arrangementet bliver noget anderledes i år. Foto: Morten Dueholm
Annonce

Færre og færre danskere har nær, daglig kontakt med landbruget, men de fleste mener alligevel noget om det.

Derfor er tredje søndag i september hvert år en af de store festdage i landbruget. Siden vi i 1995 lancerede det, der dengang hed "Grøn Søndag", har over 1,25 millioner danskere på den dag været ude at opleve erhvervet ved selvsyn.

Sidste år var 85.000 børn og voksne på besøg i stalde og marker hos 62 landmænd til "Åbent Landbrug". Det gav masser af oplevelser og dialog, aha-oplevelser og spørgsmål – også de kritiske – om, hvordan landmændene arbejder med dyrevelfærd og om at producere miljø- og klimavenligt. Og landmændene, fordelt på hele landet, viste frem, gav svar og lyttede.

Åbent Landbrug er en af de absolut vigtigste aktiviteter, vi som erhverv har til at skabe bånd og komme i dialog.

Vi kan se af målinger, at holdningen til erhvervet bevæger sig i en positiv retning, og vi får ros for vores tilgang til klima, fødevaresikkerhed, miljøvenlige produktioner og sunde og ernæringsrige produkter.

Det er fantastisk dejligt at opleve, at der sættes pris på vores indsats for at producere gode og sunde fødevarer, og at vi får kredit for at gøre det miljø- og klimavenligt. Mange danskere ser nytten af at have en velfungerende fødevarebranche med stabile produktions- og distributionskanaler. Det har corona-krisen tydeligt vist. Desværre på en rigtig trist baggrund.

Skulle danskerne have deres holdninger udelukkende fra pressen, så ville vi sikkert få dårligere karakterer. Vi får heldigvis fair play mange steder, men desværre ser vi for mange eksempler på dårlig research og doven eller endda tendentiøs journalistik om landbruget.

Det billede, som man får i de negativt vinklede historier, hvor nogen påstår at jorden udpines, drikkevandet er truet og dyrene har det dårligt, er jo slet ikke korrekt.

Det bedste vidnesbyrd er at tale med landmanden, det bor derude midt i det hele, og som har og tager ansvaret for en ansvarlig drift på alle plan. Intet kan erstatte dialogen ansigt til ansigt.


Det billede, som man får i de negativt vinklede historier, hvor nogen påstår at jorden udpines, drikkevandet er truet og dyrene har det dårligt, er jo slet ikke korrekt


Blandt andet derfor er mødet mellem landmand og borger vigtigt, men med coronaens hærgen kan vi jo desværre ikke i dag byde velkommen til Åbent Landbrug som vanligt.

Vi har, som så mange andre, måttet tænke i nye baner, og har gjort Åbent Landbrug til en eksklusiv oplevelse. 160 gårde holder åbent for tre familier hver. Det initiativ har vi oplevet meget stor interesse for at være med til.

Til dem, der kommer på gårdbesøg, og alle andre har vi produceret en række film om erhvervets forskellige produkter og produktionsgrene, der portrætterer både landmænd og produktion. Der er således både film om vores mest gængse produktioner, for eksempel mælk og gris, men danskerne får også mulighed for at snuse til erhvervets nicheproduktioner, herunder bl.a. vin og quinoa.

Vi håber inderligt, at vi næste år igen kan samles i hundrede- og tusindvis ude på de enkelte bedrifter, færdes uden at holde afstand og bekymring for smittespredning og få en god oplevelse og en snak om, hvordan danske landmænd producerer vores fødevarer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Smitten stiger i Fyns corona-hotspot - nu kommer det mobile testcenter: Se de tre steder, hvor du kan blive testet

Odense

Kampen mod fjernvarmesalg fortsætter: Ny forening gør klar til at tage sagen i retten

Annonce