Annonce
Indland

Danskerne afviser besparelser på velfærden

Danskerne vil ikke spare på ældrepleje, børnepasning og skole, selvom regeringen kalder offentlige besparelser for nødvendige. Venstre peger på folkeskolen.

Kun 2,5 procent af danskerne er klar til besparelser på ældrepleje, børnepasning eller folkeskole.

Det viser en meningsmåling, som Catinét har gennemført for Ritzau.

Det er ellers de tre områder, der ifølge kommunerne kommer til at holde for, hvis regeringen gennemfører sin plan om, at kommunerne skal spare fire milliarder kroner.

Det store flertal af danskerne - 71,3 procent - peger på administration som det sted, hvor eventuelle besparelser skal hentes hjem.

Det er dog langt fra muligt at hente pengene der, siger kommunerne. Og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har sagt, at han ikke kan garantere imod serviceforringelser.

Venstres finansordfører, Jacob Jensen, peger på folkeskolen som et sted, hvor kommunerne kan spare.

- Der bliver 36.000 færre skoleelever i de kommende 10 år, og så er det naturligt at sige, at der måske ikke er behov for så mange lærere, siger han men understreger samtidig, at kommunerne efter hans opfattelse også kan finde penge i at effektivisere.

Modsat regeringen vil oppositionen fortsat lade den offentlige sektor vokse og er parat til at lade skatterne stige for at finansiere den offentlige velfærd. Og Socialdemokraternes finansordfører, Morten Bødskov, mener, at målingen viser, at S har vælgerne på deres side:

- Det her er dødsstødet til regeringens planer om at fyre 8000 offentligt ansatte. For de bliver fyret de steder, hvor vælgerne absolut ikke mener, at der skal spares, siger han.

Selvom danskerne kun i meget begrænset omfang er parat til at udpege konkrete besparelser, så mener 22,9 procent, at besparelser er den rigtige medicin, når de offentlige budgetter kommer under pres. Og her er mændene overrepræsenterede.

26,5 procent foretrækker skattestigninger frem for besparelser, og her er kvinderne overrepræsenterede.

Det store flertal - 43,7 procent - foretrækker dog en kombination af begge dele.

Målingen er gennemført som en webmåling med 1019 personer over 18 år fra den 22. til den 26. april.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce