Annonce
Indland

Danskere tilbragte påsken online i sommerhuset

Michaela Rehle/Reuters
Datatrafikken steg ifølge en analyse i sommerhusområderne i påsken. Vi kobler af med mobilen, mener ekspert.

Mange forbinder formentlig sommerhus med gåture, brætspil og gode bøger, men noget tyder på, at danskere er lige så meget online i sommerhuset som derhjemme.

En analyse af datatrafikken i 3's mobilnet fra skærtorsdag til 2. påskedag viser en markant stigning i dataforbruget i en række sommerhusområder over hele landet.

Særligt i Skagen og Marienlyst steg datatrafikken med henholdsvis 396 og 225 procent.

Samtidig faldt dataforbruget i Storkøbenhavn, Odense, Aarhus og Aalborg med cirka 30 procent hen over helligdagene.

Ifølge forbruger- og adfærdsekspert med baggrund inden for psykologi og kommunikation Manou Messmann er det ikke overraskende, at danskerne tjekker deres telefoner eller streamer fra sommerhuset.

Hun sammenligner mobilforbruget med en rygepause.

- Det kan blive voldsomt og intenst at være samlet hele familien i sommerhuset. Telefonen er et pusterum, hvor man kan koble af og være sig selv, siger Manou Messmann.

Hun forklarer, at man gennem sin mobil kan være sig selv i kraft af, at det indhold, der er på ens telefon, er skræddersyet af eksempelvis Google. På den måde kan det virke som forlængelse af en selv og ens interesser.

Dog er det ikke alle, der kan koble af med en mobil i hånden, mener forbrugereksperten.

- Telefonen kan sagtens påvirke dig i den negative retning med stress og afhængighed af at tjekke, om der er sket noget nyt, siger hun.

Blandt andet kan nogle have svært ved at slippe arbejdet eller det socialliv, man kan gå glip af, mens man er af sted i sommerhus, mener adfærdseksperten.

Det er ifølge Manou Messmann nødvendigt at have kontrol over sin mobilforbrug - særligt i sommerhuset, hvor man er taget op for at slappe af.

- Det er vigtigt at have et naturligt forhold til sin telefon, hvor man selv styrer, hvor ofte man tjekker den, og man kan finde ud af at lægge den væk, siger Manou Messmann.

Datatrafikken i 3's netværk er sammenlignet med en almindelig forlænget weekend i perioden fra fredag 5. april til søndag 7. april 2019.

Teleselskabet 3 har 1,3 millioner danske mobilkunder.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Medicinpriser på himmelflugt: Kom nu ud af starthullerne, sundhedsminister

Hvor er det dog fattigt, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ikke har et eneste konkret bud på, hvordan han vil forhindre de danske medicinpriser i at stige og falde så voldsomt, som tilfældet er. Svaret til udvalget er givet som følge af en række række sager, hvor blandt andre fynske pensionister har oplevet meget store udsving i medicinpriserne. Det sker eksempelvis, når medicinalvirksomhederne har forsyningsvanskeligheder, og de tilbageværende leverandører hæver prisen. Som avisen tidligere har beskrevet, kan det føre til pludselige prisstigninger på op til 1200 procent for uundværlig medicin. Ministeren vil, som det fremgår af dagens avis, undersøge "mulige tiltag", der kan forebygge, at medicinpriserne stiger eksplosivt. Og det er skam fint, at ministeren vil undersøge sagen, for det er altid klogt at undersøge tingene til bunds, inden man træffer vidtgående beslutninger. Det er imidlertid forunderligt, at ministeren ikke er nået længere i sagen. Det er veldokumenteret, at visse produkter på det danske medicinmarked svinger endog meget voldsomt i pris, og derfor kan sagen ikke være ukendt hos ministeren eller i hans ministerium. Derfor ville det være naturligt, at ministeren allerede på nuværende tidspunkt havde en plan for, hvordan han vil løse problemerne. Og at han derfor i sit svar til udvalget ville præsentere nogle håndfaste initiativer, der kan skabe ro om medicinpriserne til gavn for patienterne og dermed vælgerne. Men nej: Foreløbig skal sagen undersøges nærmere. Det skaber en forståelig utryghed hos patienterne, at priserne på nødvendig medicin fluktuerer så voldsomt, som tilfældet er. Hvis man har knogleskørhed, skal man naturligvis kunne få sin medicin uden at skulle frygte for voldsomme prisændringer. Man har som patient, specielt som pensionist med en stram økonomi, brug for, at der er ro om medicinprisen. Derfor må Magnus Heunicke ud af starthullerne. Nu.

Annonce