Annonce
Sport

Danskere sætter deres aftryk på Champions League-åbning

Eddie Keogh/Reuters
Yussuf Poulsen lagde op til et mål i Leipzig-sejr i Portugal, og Daniel Wass begik straffespark i London.

Hele ti danske fodboldspillere har i dette efterår mulighed for at komme på banen i Champions Leagues gruppespil.

Allerede på første spilledag var størstedelen af dem i aktion for deres klubber, da Europas største klubturnering blev skudt i gang onsdag aften med otte gruppekampe.

Hele seks danskere var i startopstillingen, og flere af dem gjorde sig bemærket.

I Portugal var Yussuf Poulsen frontangriber for RB Leipzig i en 2-1-sejr over Benfica i gruppe G.

Den store danske angriber lurede ofte på chancen inde i feltet, hvor han tog en del fysiske slåskampe.

Efter godt en halv time måtte Benfica-målmand Odisseas Vlachodimos modtage behandling efter en luftduel med Poulsen, som også modtog et gult kort efter pausen.

Godt 20 minutter før slutfløjt fik Poulsen lidt tilfældigt lagt bolden af til angrebsmakkeren Timo Werner, der kunne brage Leipzig foran med 1-0.

Werner gjorde det senere til 2-0, inden Benfica fik reduceret fem minutter før tid.

På Stamford Bridge tabte Chelsea med Andreas Christensen i midterforsvaret med 0-1 til Valencia, der havde Daniel Wass som højreback.

Chelsea dominerede opgøret i gruppe H, men holdet kunne ikke udnytte et stort chanceovertag mod de spanske gæster, der satsede på drille de engelske værter på kontraangreb.

Det var i stedet en standardsituation, der blev udslagsgivende. Et kvarter før slutfløjt blev et frispark løftet hen til Rodrigo, der dygtigt flugtede Valencia foran med 1-0.

Daniel Wass var tæt på at få en uheldig hovedrolle for spanierne, da han ti minutter senere begik straffespark, da et slattent Chelsea-hovedstød dumpede ned på hans hånd.

Ross Barkley hamrede efterfølgende den store chance fra pletten langt over mål.

I gruppe H var to danskere involveret i en særdeles målrig kamp, da Salzburg slog Genk med 6-2 i gruppe E.

Rasmus Nissen Kristensen var med som højreback for Salzburg og fik en advarsel i begyndelsen af anden halvleg. Joakim Mæhle spillede samme position for de belgiske gæster.

I Tyskland startede Thomas Delaney inde for Borussia Dortmund mod FC Barcelona i en 0-0-kamp, hvor tyskerne misbrugte et straffespark. Jacob Bruun Larsen fik de sidste fem minutter på banen for Dortmund.

Tidligere på aftenen så Lyons dyre danske forsvarsindkøb, Joachim Andersen, til fra bænken, da franskmændene spillede 1-1 mod Zenit Skt. Petersborg fra Rusland.

Onsdag kan yderligere to danskere få spilletid i Champions League, når Tottenham med Christian Eriksen på holdet møder græske Olympiakos på udebane.

Landsholdsanfører Simon Kjær og italienske Atalanta møder Dinamo Zagreb fra Kroatien.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce