Annonce
Indland

Måling: Danskerne er generelt glade for lejepandaerne

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
To kinesiske pandaer ankom i sidste uge til Danmark, hvor de skal opholde sig i indtil videre 15 år.

Da Danmark valgte at tage imod tilbuddet om at leje to pandaer af det kinesiske styre de næste 15 år, så var det det helt rigtige.

Det vurderer knap halvdelen af de adspurgte i en meningsmåling foretaget af Voxmeter for Ritzau.

Voxmeter har spurgt 1115 repræsentativt udvalgte danskere om deres holdning til pandaernes ankomst.

I målingen blev de spurgt, om "Danmark skulle have taget imod de to pandaer fra Kina". Det siger 49,4 procent ja til. Mindre end hver tredje - 30,4 procent - mener det modsatte.

De to pandaer, Mao Sun og Xing Er, ankom til Danmark i sidste uge. De er flyttet ind i deres bolig i Zoologisk Have i København, og torsdag kan offentligheden for første gang få dem at se.

Pandaerne er fortsat ejet af Kina. Det samme gælder de unger, som parret måske får i fremtiden.

Ankomsten har mødt både begejstring og kritik.

Blandt kritikerne er Støttekomitéen for Tibet, der mener, at Danmark med modtagelsen af de kinesiske pandaer bøjer sig for Kina, der ifølge komitéen konsekvent krænker menneskerettighederne for folk i Tibet.

Men halvdelen af de adspurgte ser ikke problemer i den henseende. Adspurgt om pandaerne påvirker "den danske regerings mulighed for at kritisere det kinesiske styre", svarer 50,3 procent nej. 36,9 procent siger ja.

Desuden vurderer mere end halvdelen - 52 procent - at "pandaernes tilstedeværelse i Danmark vil fremme danske handelsmuligheder med Kina".

Den officielle indvielse af det nybyggede pandaanlæg fandt sted onsdag aften. Zoologisk Have håber, at de nye beboere kan være med til at sælge flere entrébilletter.

Torsdag eftermiddag er haven dog ikke blevet væltet bagover af besøgende. Det fortæller Jacob Munkholm Hoeck, presseansvarlig i Zoologisk Have København.

- Der er ikke sort af mennesker.

- Der er lidt flere end normalt på en torsdag. Men jeg tror ikke, at vi slår rekord lige i dag, siger han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce