Annonce
Livsstil

Danskere betaler gerne for personlig træning

Maja Pedersen har betalt for enetimer med personlig træner Sidsel Godsk fra Sporting Health Club. At have en personlig træner bliver mere og mere udbredt.
  • Det er ikke længere kun kendisser, der har en personlig træner. Personlig træning vinder frem i danske fitnesscentre, og det tegner til, at det er et fænomen i hurtig vækst.
  • Vi har brug for et "professionelt støtteapparat", mener professor i idræt og ernæring.

For få årtier siden var det tætteste, vi kom på personlige trænere, Charlotte Bircow, der på VHS lærte danskerne, hvordan de fik "Balder af stål".

Siden er der sket meget i den danske fitnesskultur, og ifølge en rapport fra Idrættens Analyseinstitut træner 34 procent af danskerne i dag i et fitnesscenter. Men det kan være svært at holde motivationen højt, og fristelserne kan være mange.

Derfor er der stadig flere danskere, der betaler fra 400 kroner og op mod 2.000 kroner for en træningstime med en personlig træner, som svinger pisken og viser vej gennem fitness-junglen.

At have en personlig træner bliver mere og mere populært. Der åbner fitnesscentre, som udelukkende satser på personlig træning, og de eksisterende fitnesskæder begynder at opruste over for den stigende efterspørgsel.

Både Fitness World og fitness dk oplever en kraftig stigning i antallet af sessioner med personlige trænere. I Fitness World var der i første halvdel af 2016 solgt dobbelt så mange timer sammenlignet med samme periode i 2015. Dog kan de ikke oplyse et præcist tal.

Fitness-kæden oprettede i 2016 et akademi, hvis formål er at uddanne personlige trænere.I starten af 2016 havde Fitness World 200 personlige trænere, men målet er, at der skal være 500 i 2019.

Hos fitness dk oplevede man et "kæmpe boom" i personlig træning fra 2014 til 2015, hvor både antal kunder og personlige trænere næsten blev fordoblet. Der skete en tilsvarende stigning fra 2015 til 2016, og fitness dk spår, at trenden fortsætter i 2017.

- Personlig træning er mere populært end nogensinde før. Det er ikke længere et luksusprodukt reserveret for kendte mennesker og atleter, siger Leon Frank Vasegaard Hut-chinson, der er ansvarlig for personlig træning i fitness dk.

Reinhard Stelter, som er professor på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, mener, at personlig træning stadig tilhører et velhavende segment, som er villig til at betale dyrt for at blive coachet af en personlig træner.

Men han anerkender, at det er et fænomen i vækst, for tidligere fandtes der slet ikke personlige trænere.Reinhard Stelter mener, at der er flere grunde til, at danskerne vælger at have en personlig træner.

- Det hænger sammen med et ønske om at have et professionelt støtteapparat. Hvis man kan effektivisere sin træning og få mere ud af den, så er man villig til at betale for det. En træningstime er jo kostbar tid i forhold til ens tidsbudget, siger han.

- En personlig træner er ikke bare en kammerat. Det er en ekspert, der har en venskabelig attitude. Det er en betydningsfuld relation, man opbygger. Folk forfølger nogle bestemte målsætninger, for eksempel vægttab og udseende, og mange har et behov for en anden form for vejledning end tidligere. Ikke mindst er en personlig træner en motiverende faktor, der er med til at fastholde en i træning, siger Reinhard Stelter.

En af de mest prominente personlige trænere i Danmark er Michelle Kristensen. Hun er af de fleste kendt som den morgenfriske ernæringsekspert i TV-programmet Go morgen Danmark, hvor hun har fortalt, hvordan vi skal spise og træne.

Hun har en bachelor i Sports Science fra Aarhus Universitet og har taget supplerende fag på kandidatuddannelsen i humanernæring på Københavns Universitet.

I efteråret 2010 startede hun sit firma MK. I begyndelsen var det et one woman-show, men i dag har hun 21 ansatte. Omkring 15 af hendes medarbejdere er coaches og personlige trænere, mens de resterende seks er konsulenter, grafikere og pressemedarbejdere.

Michelle Kristensen har været i fitnessbranchen i omtrent ti år, og hun kan mærke, at personlig træning hitter nu.

- Dengang, jeg startede med personlig træning i fitness dk, fik man et gratis vejledningsprogram, når man meldte sig ind i fitnesscentret, men det var det. I København var det begyndt at køre lidt, men det var stadig ikke noget, man gjorde så meget i, siger hun.

Nu mærker hun, hvordan personlig træning er blevet populært. Også i de mindre byer.

- Personlig træning er blevet allemandseje, konstaterer hun.

Michelle Kristensen er ikke i tvivl om, hvorfor vi vælger at få en personlig træner. Vi savner en motivator, der kan rose og vejlede.

- Mange vil gerne komme i god form, men for de fleste kræver det, at de har nogen, der kan støtte dem, og som de skal stå til regnskab for, siger hun.

Hvis Michelle Kristensen tager fremtidsbrillerne på, vil personlig træning gå i to retninger. Den personlige træning vil blive mere digitaliseret, og så vil flere venne- og venindegrupper samles om at have en personlig træner.

- Om fem år tror jeg, at det bliver noget mere digitaliseret på den måde, at man ikke behøver at leve i København for at have en træner, der holder til i København. I stedet kan træneren guide en igennem digitale platforme. Vi har altid mobilen ved hånden, og den kan minde os om at huske at træne og spise sundt.

Hun mener, at der er nogle gode udenlandske trænings- og sundhedsapps, men der mangler nogle danske. Det er også derfor, hendes firma MK vil tage hul på det digitale marked.

- Samtidig med digitaliseringen tror jeg, at folk begynder at klumpe sig sammen i hold, der har en fælles personlig træner. Vi har svært ved at nå at se vores veninder og venner, fordi vi gerne vil træne. Ved at slå det sammen får man set veninderne, men man får også trænet. Det er man allerede begyndt at se nu, at folk går sammen i grupper med personlige trænere, siger Michelle Kristensen.

Maja Pedersen har betalt for enetimer med personlig træner Sidsel Godsk fra Sporting Health Club. At have en personlig træner bliver mere og mere udbredt.
Maja Pedersen har betalt for enetimer med personlig træner Sidsel Godsk fra Sporting Health Club. At have en personlig træner bliver mere og mere udbredt.
Maja Pedersen har betalt for enetimer med personlig træner Sidsel Godsk fra Sporting Health Club. At have en personlig træner bliver mere og mere udbredt.
Sidsel Godsk er personlig træner. Hos hende i Sporting Health Club koster en time på 50 minutter 750 kroner, medmindre man køber flere timer ad gangen. Derudover koster medlemskabet i træningscentret 299-399 kroner.
Annonce
Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Odense

Mysterie opklaret: Borgere troede, de havde mistet cykelsti over motorvejen - nu baner gigantisk projekt vej for to helt nye broer, når den gamle rives ned

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma med frilandsgrønt markant

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Odense

Rockbands fra 70'erne og 80'erne laver maratonkoncert: -Vi håbede på 5-6 bands, men så stod vi pludselig med 13 bands

Middelfart For abonnenter

Michael var bekymret for identitetstyveri, når borgere skulle hjælpes med MitID: Nu er der sket ændringer

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid

Annonce